Τον άμεσο στόχο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να είναι έτοιμα να αναλάβουν εργασίες μέχρι τον Ιούλιο - Αύγουστο και να μπορέσουν σε πρώτη φάση να πετύχουν την επισκευή μέσα σε ένα χρόνο 200 πλοίων όλων των τύπων έθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Πάνος Ξενοκώστας μιλώντας σε δημοσιογράφους και ενημερώνοντας για τις εξελίξεις σε αυτά.
Παράλληλα υπογράμμισε τα σχέδια της ONEX για τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην επισκευή ενεργειακών πλοίων ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια, ανεξαρτησία, τροφοδοσία της περιοχής καθώς οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο έδειξε πόσο απροετοίμαστοι ήμασταν. Αυτό που σχεδιάζετα είναι να κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία οι πλατφόρμες από τα υπεράκτια αιολικά, έργο μεγάλων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι κορβέτες του ΠΝ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Π. Ξενοκώστας στο αμυντικό τμήμα του Ναυπηγείου και στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τις κορβέτες καθώς και τη συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Fincantieri που τις διεκδικεί
«Θα ήταν τιμή μας το Πολεμικό Ναυτικό να μας ζητήσει συνεργασία. Θέλουμε να προσφέρουμε εφόσον μας ζητηθεί. Δεν εξαρτάται όμως η πορεία και η εξυγίανση των Ναυπηγείων με τα αμυντικά προγράμματα» ξεκαθάρισε και επιχείρησε να κλείσει τη «φιλολογία» που υπάρχει ότι οι Ιταλοί έχουν συνδέσει τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα των κορβετών.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της «Η» αν το ΠΝ επιλέξει κορβέτες από Γαλλία και τους ζητηθεί να συνεργαστούν με την Naval Group τόνισε: «Φυσικά και θα το συζητήσουμε αλλά επί συγκεκριμένων πραγμάτων». Άλλωστε όπως σημείωσε οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη συνεργάζονται σε άλλα προγράμματα όπως τις ευρωκορβέτες.
Η συνεργασία με τη Fincantieri
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη συνεργασία με τον όμιλο Fincantieri τον οποίο τον χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο και καλύτερο στην Ευρώπη και τέταρτο στον κόσμο στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής σκοπός είναι όπως σημείωσε η μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά ίσως και η μετοχική συμμετοχή των Ιταλών στο Ναυπηγείο. Μάλιστα αποκάλυψε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για δυνατότητα των ναυπηγείων να αναλάβουν την κατασκευή μικρότερων πολεμικών πλοίων άλλων χωρών.
Στον τομέα αυτό, η ONEX στοχεύει να βελτιστοποιήσει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη γραμμή παραγωγής των ΤΠΚ (τορπιλάκατοι). Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αναπτύξει και μια άλλη γραμμή παραγωγής μεγαλύτερων πλοίων, όπως για παράδειγμα κορβετών, με σκοπό και οι δύο γραμμές παραγωγής διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές.
Το παράδειγμα της Σύρου
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα Ναυπηγεία Νεώριο Σύρου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όταν τον Απρίλιο του 2018, η ONEX SHIPYARDS παραλάβαμε τα σκουριασμένα ναυπηγεία στο κέντρο του Αιγαίου δεν φανταζόμασταν ότι θα καταφέρουμε το 2022 να έχουμε επισκευάσει 350 πλοία, πρότυπο όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ, με 10 εκατ. ευρώ έχουμε πληρώσει παλιές εκκρεμότητες σε μισθούς και έχουμε δώσει 5 εκατ. ευρώ σε παλιές οφειλές και αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις υποδομές. Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 ενώ συνεισφέρει περίπου το 15% του ΑΕΠ του νησιού».
«Η ανασύσταση των Ναυπηγείων της Σύρου είναι η απόδειξη πως η Ελλάδα μπορεί να επαναβιομηχανοποιηθεί ναυπηγικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόκληση της Ελευσίνας
Πατώντας ακριβώς στον ίδιο άξονα δράσης σκοπεύουν όπως είπε να προχωρήσουν και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αν και όπως παραδέχτηκε τα θεσμικά προβλήματα είναι 10πλάσια.
Ο Πάνος Ξενοκώστας τόνισε ότι στόχος της είναι να εξελιχθεί το Ναυπηγείο της Ελευσίνας «σε κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση του Ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου ώστε να ενισχυθεί σημαντικά τόσο η οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας».
Σύμμαχο σε αυτό τον στόχο όπως σημείωσε είναι η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία εξυγίανσης από την απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC), η οποία έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει την επένδυση με 102 εκατ. δολ.. Κι αυτό το κάνει γιατί όπως είπε «μας εμπιστεύονται επειδή ξέρουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας». Η δε ONEX θα συμβάλει με κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ μέσω αναχρηματοδότηση του ομίλου, όπως είπε.
Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας η οποία έλαβε πρόσφατα τις υπογραφές των πιστωτών μετά την έγκρισή της από την Βουλή και αναμένεται η τελική απόφαση του Δικαστηρίου την Άνοιξη προβλέπει συγκεκριμένα:
- Άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων
- Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (600)
- Οφειλές & αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους
- Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000 και τις 3000 αν αναπτυχθεί και το αμυντικό τμήμα
- Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη
- Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!