Προς δημοπράτηση οδεύει το έργο για την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα.
Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε ο διαγωνισμός με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ο οποίος περιλαμβάνει την ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία, τον Βόλο, νέα πτέρυγα στην Καρδίτσα και ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα. Στο έργο περιλαμβάνεται η διαχείριση και συντήρηση των κτιρίων αυτών.
Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών.
Πρόκειται για το δεύτερο cluster Δικαστικών Μεγάρων που προωθείται από το Υποδομών. Πέρυσι ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός για 4 Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος έχει περάσει ήδη στη Β' φάση. Αφορά την κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Κιλκίς, Έδεσσα, Σέρρες και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό με τον ΦΠΑ 148 εκατ. ευρώ.
Στον προγραμματισμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ περιλαμβάνεται και ένα τρίτο cluster και ένας διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη.
Με αυτό ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των Δικαστικών Μεγάρων της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2025.
Το κόστος κατασκευής έχει προσδιοριστεί σε 48,32 εκατ. ευρώ και το έργο έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του υπουργείου Δικαιοσύνης.
►Διαβάστε και: Ποια έργα θα δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του 2022 - Σε ετοιμότητα οι BIG 5
Ο σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες. Ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες.
Στα πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται:
- η κάλυψη των αναγκών σε χώρους
- ο εκσυγχρονισμός για τη βέλτιστη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών
- η αποκατάσταση των λειτουργιών που σήμερα βρίσκονται σε παλιά κτίρια με σημαντικά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα
- η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων
- η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένη σε ακατάλληλα ακίνητα.
►Διαβάστε και: Αντίστροφη μέτρηση για το έργο Μπράλος-Αμφισσα από την ΑΒΑΞ - Κόστος και χρονοδιάγραμμα
Τι περιλαμβάνεται
Η διάρκεια του έργου αναμένεται να είναι 360 μήνες, εκ των οποίων οι 36 πρώτοι μήνες θα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα 27 έτη τη λειτουργία-συντήρηση-διαχείριση.
Στον διαγωνισμό αναμένεται η κάθοδος των μεγάλων τεχνικών ομίλων καθώς και εταιρειών με μεγάλη τεχνογνωσία στον χώρο των κτιριακών έργων.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη σύνταξη όλου του συνόλου των απαραίτητω μελετών, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη μετεγκατάστση των υπηρεσιών του κάθε Δικαστικού Μεγάρου, την τεχνική διαχείριση και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, την ασφάλιση των κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών και την εκμετάλλευση περιορισμένων εμπορικών χώρων, εφόσον οι τελευταίοι προσδιοριστούν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!