Από αύριο Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου και όχι από σήμερα, Σάββατο τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του take away στην εστίαση τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε με δεύτερη ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Φεβρουαρίου απαγορεύεται μόνο στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Η πώληση καφέ μέσω της διαδικασίας take away απαγορεύεται και από τις επιχειρήσεις αρτοζαχαροπλαστείων, φούρνων και λοιπών επιχειρήσεων που η πώληση καφέ δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα.
Η υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) θα λειτουργεί κανονικά.
Εξυπακούεται ότι κατά τις προαναφερθείσες ημέρες επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας».
Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη ανακοίνωση, αλλά και με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει να εννοηθεί πως η απαγόρευση του take away σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ξεκινά από σήμερα.
«Έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του. Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Φεβρουαρίου έχουν ανακοινωθεί νέα μέτρα για τις καφετέριες και όλα τα καταστήματα εστίασης τα οποία είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του take away.
Πλέον, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού, ένα μέτρο που θα ισχύει και για τις «κίτρινες» περιοχές.
Τα αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία του κλάδου εστίασης περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών χωρίς πάντως να μπορούν να παραμένουν στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της «ανάγκης αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)».
►Τα 4 μέτρα για την εστίαση: Απαλλαγή ενοικίου και τον Μάρτιο - παράταση των αναστολών
Τα πρόστιμα
Το μέτρο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως χρώματος περιοχής, δηλαδή τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές.
Οι παραβάσεις τιμωρούνται για τη μεν επιχείρηση με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για τους δε πελάτες με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι επιχειρηματίες της εστίασης μετρούν παραπάνω από 90 ημέρες με κλειστά καταστήματα χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός να επαναλειτουργήσουν σύντομα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά, περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι της απώλειας των θέσεων εργασίας τους, εάν δεν υπάρξει ένα συμπαγές σχέδιο για την επανεκκίνηση του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!