Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά σύγκρουσης ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Καταστήματα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μεγάλες διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η κόντρα μεταξύ μισθωτών και μερίδας ιδιοκτητών, με τις περισσότερες διενέξεις να εντοπίζονται στις μισθώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα προβλήματα και στη λιανική, ειδικά στις περιφερειακές αγορές. 

Από τη μια οι ιδιοκτήτες ακινήτων/εκμισθωτές που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και από την άλλη οι μισθωτές μπαρ, καφέ και εστιατορίων που στους 11 μήνες της πανδημίας τους πέντε είναι με κατεβασμένα ρολά και με μόνη διέξοδο το delivery και το take away και χωρίς να ξέρουν πότε θα επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. 

«Σήμερα τα δικαστήρια μέσα σε αυτή την κρίση βγάζουν διαταγές απόδοσης μισθίου», σημειώνει ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος της εταιρείας Βενέτης θεωρώντας την πρακτική αυτή απαράδεκτη. Μέχρι και συνεργάτες για να διαπραγματεύονται με τους ιδιοκτήτες ακινήτων/εκμισθωτές έχουμε προσλάβει λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μονεμβασιώτης θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος που έχει ανακύψει.  

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η αλυσίδα Βενέτης έβαλε λουκέτο σε πέντε καταστήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους αρνούνταν να μειώσουν τα ενοίκια

Συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και άνεργοι είναι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που με τα μισθώματα τα οποία εισπράττουν από τα καταστήματα που ενοικιάζουν συμπληρώνουν το εισόδημα τους λένε οι εκμισθωτές, ενώ ρίχνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στο κράτος που ασκεί κοινωνική πολιτική με αφαίρεση ιδιωτικών εισοδημάτων ενοικίων προς ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

►Μονεμβασιώτης: Πώς έκαψε 6 εκατ. για να σώσει τη ΒΕΝΕΤΗ - Φόβοι για μαζικά λουκέτα στην εστίαση

«Όταν στο ταμείο δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ είναι πολύ δύσκολο να πληρώσεις ακόμη και το μειωμένο ενοίκιο για πολλούς μήνες» απαντά ιδιοκτήτης μικρού οικογενειακού μεζεδοπωλείου στο Χαλάνδρι.  

«Οι συνέπειες τις κρίσης έχουν βαθύνει τόσο πολύ που είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα με λουκέτα και απολύσεις θέσεων εργασίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, εκτιμώντας ότι από τις 81.000 επιχειρήσεις περίπου 40.000 θα βάλουν λουκέτο. «Έχουμε ήδη 50 καταστήματα από τον κλάδο της εστίασης σε κεντρικά σημεία που έχουν κλείσει, σημειώνει. «Ακόμη και η μικρότερη επιχείρηση έχει πάγια έξοδα περίπου 3.000 ευρώ». 

«Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της επανεκκίνησης. Εκεί χρειάζεται να συνεχιστούν προγράμματα χρηματοδότησης όπως είναι αυτό το πρόγραμμα που ήρθε καθυστερημένα, της κάλυψης των παγίων δαπανών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Επίσης πρέπει να δούμε το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ στο 6% για να δώσει τη δυνατότητα ρευστότητας στον κλάδο», αναφέρει ο κ. Καββαθάς.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια και η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) ζητά μείωση των ενοικίων σε όλα τα μισθωμένα σε επιχειρήσεις εστίασης ακίνητα με νομοθετική ρύθμιση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ιδανικά για όλο το 2021, με ταυτόχρονη προστασία (πάγωμα εξώσεων, διαταγών πληρωμής και λοιπών απαιτήσεων ιδιοκτητών) των ενοικιαστών για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα.

Να σημειωθεί ότι σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Γκάζι, Μοναστηράκι και Ψυρρή έχουν μπει περισσότερα από 80 ενοικιαστήρια σε μαγαζιά που στην προ covid εποχή φιλοξενούσαν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την ίδια ώρα 40 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν κλείσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν αρχίσει να κλείνουν μικρά σημεία πώλησης καφέ, εδεσμάτων, γρήγορου φαγητού κ.λπ. στα βόρεια προάστια της Αττικής.

►ΠΟΜΙΔΑ: Ζητεί από τον Χατζηδάκη ενημέρωση για τις αναστολές

Ομαδικές αγωγές για τα μειωμένα ενοίκια

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ψηφίστηκε η πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και η καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων/εκμισθωτές καταφεύγουν σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές σχετικά με τα μειωμένα μισθώματα που λόγω πανδημίας καταβάλλουν ενοικιαστές με κρατική εντολή.  

Μάλιστα έχουν δημιουργήσει δημόσια ομάδα στο Facebook (Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων) με περισσότερα από 3.000 μέλη.
Η πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ πάντως έχει πάρει αποστάσεις από τις επικείμενες αγωγές και όπως αναφέρει «ως γνωστό, βάσει του Συντάγματος, κάθε πολίτης δικαιούται ελεύθερης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Είναι προφανές ότι ο κατ’ εξοχήν φορέας που έχει αρμοδιότητα και έννομο συμφέρον να ασκηθεί προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το πρόβλημα αυτό, δεν είναι άλλος από την ΠΟΜΙΔΑ. Ωστόσο κατά την επιστημονική άποψη των νομικών στελεχών της που εξέτασαν το θέμα, με τα ως τώρα δεδομένα, όχι μόνον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ευδοκίμησης οποιουδήποτε είδους προσφυγών για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά είναι άμεσος και προφανής ο κίνδυνος δημιουργίας δυσμενέστατης νομολογίας σε βάρος μας από τέτοιου είδους κινήσεις, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ