Τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση με την ίδρυση του ΤΕΚΑ, εκσυγχρονισμός e-ΕΦΚΑ) ανέλυσαν η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου και ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Κοινωνική Ασφάλιση που έλαβε χώρα στην πόλη Μαρακές του Μαρόκου (24-28 Οκτωβρίου).
Το Φόρουμ, διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια από τη Διεθνή Ένωση Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA), και αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση διεθνώς στο χώρο.
Ειδικότερα, η κ. Καρασιώτου στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα, με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού επικουρικού πυλώνα και την ίδρυση του ΤΕΚΑ, αλλά και τις δημογραφικές, δημοσιονομικές και άλλες προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, εξάλλου, είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη φορέων κοινωνικής ασφάλισης και αξιωματούχους από διάφορες χώρες. Μεταξύ αυτών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της ISSA κ. Marcello Caetano με τον οποίο συζητήθηκαν οι πρόσφατες αλλαγές στο ελληνικό κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και οι προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και του ΤΕΚΑ με την ISSA.
Σε συνάντηση γνωριμίας με την Ινδή ομόλογό της κ. Arti Ahuja, έγινε ανταλλαγή πληροφοριών για τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα των δύο χωρών με την ινδική πλευρά να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο συλλογής των εισφορών και την ένταξη των μη μισθωτών στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Τέλος στη συνάντησή της με τον κ. Daniel Barr, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντάξεων της Σουηδίας, συζητήθηκε η πορεία του ΤΕΚΑ και οι προοπτικές ανάπτυξης του πλαισίου εποπτείας για το κεφαλαιοποιητικό κομμάτι του συστήματος στην Ελλάδα.
Ο κ. Βαρβέρης συντόνισε πάνελ με τίτλο: «Digital operational resilience and cyber-security in social security» στο οποίο συμμετείχαν διεθνείς εμπειρογνώμονες στον κλάδο της πληροφορικής και των IT συστημάτων.
Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και η συμβολή της πληροφορικής στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων.
Σημειώνεται ότι στο φετινό Φόρουμ Κοινωνικής Ασφάλισης συμμετείχαν πάνω από 1.000 σύνεδροι από 150 χώρες, περιλαμβανομένων υπουργών, υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και εμπειρογνωμόνων.
Κατά τις εργασίες του αναλύθηκε ο κεντρικός ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης στην ανάπτυξη συνεκτικών και συμπεριληπτικών κοινωνιών και συζητήθηκαν εκτενώς οι στρατηγικές για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων. Παράλληλα παρουσιάστηκαν θεσμικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε βιώσιμα, επαρκή και προσβάσιμα συστήματα, ενώ συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και οι προκλήσεις που αυτή έφερε στην κοινωνική ασφάλιση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!