Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρίτο lockdown θα φέρει τσουνάμι λουκέτων - Στεγνώνει από ρευστότητα η αγορά

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ούτε ίχνος «λίπους» αλλά μόνο συσσωρευμένες ζημίες 11 μηνών, απώλεια εισοδήματος και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Το σενάριο που ακούγεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ώρες για κλειστά εμπορικά καταστήματα -δηλαδή να μην λειτουργούν ούτε με το υβριδικό μοντέλο του click away και του click inside- και ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια έχει φέρει στα όρια τους λιανέμπορους, οι οποίοι μιλάνε ανοιχτά πια για μαζικά λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.

«Ενα τρίτο lockdown θα αποβεί καταστροφικό» είχε αναφέρει σε πρόσφατη έρευνά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με έναν στους δύο επιχειρηματίες να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του.

«Δώδεκα ημέρες παρέμειναν ανοιχτά τα καταστήματα πώς να αναπληρωθεί η ζημιά τόσων μηνών;» αναρωτιέται ο εμπορικός κόσμος τονίζοντας το click away και το click inside μπορεί να μην αντισταθμίζουν τις απώλειες της περιόδου της πανδημίας, ωστόσο κρατάνε τα καταστήματα «ζωντανά».

Σημειώνεται, πως οι έμποροι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, προτού ληφθεί απόφαση για νέο κλείσιμο της αγοράς να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα, πιο αυστηρά μέτρα στα σούπερ μάρκετ, ή να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, είτε ακόμη και να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για τις αγορές.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες της εστίασης, που μένει κλειστή εδώ και τρεις μήνες και με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα επαναλειτουργήσει έως τον Μάιο, αναφέρουν ότι τα μισά καταστήματα δεν πρόκειται να ξανανοίξουν και 200.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Τα πρώτα μαζικά «λουκέτα» έχουν εμφανισθεί σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Γκάζι, Ψυρρή, Μοναστηράκι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, πολλά μισθωτήρια συμβόλαια που έληξαν στο τέλος του χρόνου δεν ανανεώθηκαν, καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων ασκούσαν πιέσεις για αυξήσεις στα ενοίκια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα. Μάλιστα 1  στις 4 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα.

Ειδικά στην εστίαση, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα), ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ). Με βάση αυτά περισσότερες  1 στις 2 επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ