Σε εφαρμογή τέθηκαν νέα μέτρα για τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης τα οποία είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του take away.
Έτσι, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού, ένα μέτρο που θα ισχύει και για τις «κίτρινες» περιοχές.
Τα αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία του κλάδου εστίασης περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών χωρίς πάντως να μπορούν να παραμένουν στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της «ανάγκης αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)».
Τα πρόστιμα
Το μέτρο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως χρώματος περιοχής, δηλαδή τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές.
Οι παραβάσεις τιμωρούνται για τη μεν επιχείρηση με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για τους δε πελάτες με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι επιχειρηματίες της εστίασης μετρούν παραπάνω από 90 ημέρες με κλειστά καταστήματα χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός να επαναλειτουργήσουν σύντομα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά, περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι της απώλειας των θέσεων εργασίας τους, εάν δεν υπάρξει ένα συμπαγές σχέδιο για την επανεκκίνηση του κλάδου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!