Λεπτομέρειες απομένουν πλέον για να μπει τέλος στο πολυετές σίριαλ πώλησης της «Παγωτά Δωδώνη».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους στο διαγωνισμό, προτιμητέος επενδυτής είναι ο Αλέξανδρος Κατσιώτης έναντι της ΚΡΙ ΚΡΙ και της Φούρνος Βενέτη, προσφέροντας ένα τίμημα της τάξης των 4 εκατ. ευρώ για δάνεια ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, ο Mr Elgeka (θυμίζουμε ότι είναι πρόεδρος & CEO της ΕΛΓΕΚΑ) σχεδιάζει να λανσάρει «παγωτό περιπτέρου Δωδώνη», να το προωθήσει, δηλαδή, στη λιανική.
Παρότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για συνεργασία με κάποια γαλακτοβιομηχανία για την παραγωγή προϊόντων φασόν, πιθανή θεωρείται η παραγωγή βιομηχανικού παγωτού στις εγκαταστάσεις της «Παγωτά Δωδώνη» στην Παλλήνη -με την προώθηση κάποιων επενδύσεων σε εξοπλισμό βέβαια- με σκοπό να διαθέτει παγωτά υπό το brand «Παγωτά Δωδώνη» σε χιλιάδες σημεία πώλησης στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΛΓΕΚΑ.
Παράλληλα θα ανασχεδιαστεί το πλάνο των καταστημάτων, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου 45 (από 56 το 2020), εκ των οποίων όμως ορισμένα συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημιές.
Η… ατυχής έκβαση του πρώτου διαγωνισμού
Θυμίζουμε ότι το 2018, οπότε και ξεκίνησαν οι πιστώτριες τράπεζες τη διαδικασία πώλησης της «Παγωτά Δωδώνη» το προσφερόμενο τίμημα ήταν περί τα 8-9 εκατ. ευρώ, με το... «Θεϊκό Παγωτό» να διεκδικούν τότε το σχήμα «Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα», ο όμιλος Switzgroup του Ινδού, Taizoon Khorakiwala (που συμμετέχει επενδυτικά στην Κρητών Άρτος και στους Κουλουράδες), καθώς και η Quest Συμμετοχών του Θεόδωρου Φέσσα.
Δεν υπήρχε θετική έκβαση στον αρχικό διαγωνισμό, για να ακολουθήσει το 2020 μία νέα προσπάθεια.
Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και νέοι υποψήφιοι μνηστήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της Γιώτης, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η ΚΡΙ ΚΡΙ, η Βενέτης, η Kayak και η Δωδώνη, ωστόσο και πάλι δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες των πιστωτών.
Η διαρκής αποδυνάμωση των μεγεθών της «Παγωτά Δωδώνη» όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατέβασε τελικά τον πήχη κάτω από το 50% της προ τετραετίας προσφοράς.
Γιατί κατρακύλησε ο τζίρος
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, η εταιρεία κατέγραψε το 2020 συνολική μείωση τζίρου 46% σε σχέση με το 2019, με τον τζίρο να υποχωρεί στα 4,41 εκατ. ευρώ, όταν προ δεκαετίας άγγιζε περίπου τα 14 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων, τόσο των καταστημάτων franchise, όσο και των πωλήσεων χύμα παγωτού σε καταστήματα HoReCa.
Ενας επιπλέον λόγος της συρρίκνωσης των πωλήσεων ήταν και ο τερματισμός, στα μέσα του 2020, της συνεργασίας με τις δύο εταιρείες, Chillbox, οι οποίες μεταβιβάστηκαν σε άλλον όμιλο. Οι εταιρείες, Chillbox, αντιπροσώπευαν περίπου το 19% του τζίρου της Παγωτά Δωδώνη τα τελευταία χρόνια.
Σωρευμένες ζημιές άνω των 30 εκατ.
Ακόμη, οι ενοποιημένες ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 5,831 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,391 εκατ. ευρώ το 2019, ανεβάζοντας τις σωρευμένες ζημίες για τον όμιλο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να είναι αρνητικό (στα -21,25 εκατ. ευρώ).
Τέλος, ο τραπεζικός δανεισμός του ομίλου στα τέλη του 2020 ανερχόταν σε 32,4 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός στα 36,12 εκατ.
Αναφορικά με τα δάνεια στις τράπεζες, οι οποίες έχουν ως collateral πάνω από το 90% των μετοχών της επιχείρησης, αυτά μοιράζονται ως εξής:
- 40%: Eurobank (έχουν περάσει στην do Value).
- 40%: Τρ. Πειραιώς (έχουν περάσει στην Intrum)
- 20%: Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank
Ιστορικοί σταθμοί
1967: Ανοίγει το πρώτο γαλακτοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη 1970: Ξεκινάει την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα.
1977: Μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις στην Παλλήνη.
1984: Ανοίγει το πρώτο εταιρικό κατάστημα με τη μορφή τζελατερίας στην Κηφισιά και το πρώτο κατάστημα franchise στο Χαλάνδρι.
1991-1995: Πραγματοποιείται δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchise με το άνοιγμα 17 καταστημάτων.
1999: Η εταιρεία εξαγοράζεται από το fund, Valtop Holdings Limited. Λανσάρεται στην αγορά το συσκευασμένο παγωτό και το δίκτυο αυξάνεται σε 80 καταστήματα.
2007: Η εταιρεία εξαγοράζεται από το NBGI Private Equity Fund (συμφερόντων fund της Goldman Sachs και της Deutsche Bank), αντί 22,17 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο των καταστημάτων της εταιρείας ξεπερνάει τα 190 καταστήματα.
Η διανομή των προϊόντων
Σύμφωνα με τις ετήσιες καταστάσεις του 2020, η εταιρεία διέθετε τα προϊόντα της μέσω:
- 56 καταστημάτων franchise Δωδώνη.
- 109 μικρότερων σημείων που πωλούν προϊόντα Δωδώνη.
- 1.318 σημείων HORECA (καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία).
- 424 σημείων πωλήσεων οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε μεγάλες αλυσίδες supermarket, αλλά και μικρά minimarkets, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.