Η 4η βιομηχανική επανάσταση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ραγδαίες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν και τη μεταλλευτική βιομηχανία, οδηγώντας τη σε νέες προσεγγίσεις και στην αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για σειρά σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει.
Οι προκλήσεις που εντάθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας για τον μεταλλευτικό κλάδο -μεταξύ άλλων- αφορούν:
- τις αυξημένες πιέσεις για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της παραγωγικότητας,
- και την ανάγκη τα μεταλλεία να γίνουν ασφαλέστερα και πιο βιώσιμα, απαιτήσεις που γίνονται όλο και πιο επιτακτικές στο πλαίσιο έντασης του ανταγωνισμού.
Οπως συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των ειδικών, κλειδί για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών εξόρυξης είναι η ολιστική και διαρκής προσέγγιση που βασίζεται σε δίκτυα, νέες εφαρμογές και τεχνολογίες.
Σημαντικές επενδύσεις από την Ελληνικός Χρυσός
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνικός Χρυσός εκσυγχρονίζεται και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού ενισχύει την ασφάλεια και την παραγωγικότητά της.
Οι επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της Ελληνικός Χρυσός, υπηρετώντας το στόχο για εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα, είναι πολυεπίπεδες και αφορούν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας, τη μείωση του κόστους και τη βελτιστοποίηση της συνολικής λειτουργίας της.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας η εγκατάσταση ιδιωτικού δικτύου 4G/LTE -το πρώτο παρόμοιο στην Ελλάδα, σε έκταση 300 μ. κάτω από το έδαφος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10 χλμ. με προοπτική περαιτέρω επέκτασής του και με το οποίο επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας.
Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση επιτυγχάνεται η πιο άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια με τους χειριστές των μηχανημάτων και με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και ειδικότερα στο κέντρο ελέγχου. Επιπλέον αυξάνεται ο παραγωγικός χρόνος, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η συνολική διαχείριση των εργασιών.
Οι επενδύσεις στην καινοτομία, στο μέλλον θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και χρήση νέων εφαρμογών, που θα επιτρέψουν λειτουργίες, όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη.
Κρίσιμη, επίσης, θεωρείται η βελτίωση και ενίσχυση της ασφάλειας μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου, όπου υπάρχει συνεχής εικόνα για τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάθε τμήμα του μεταλλείου και παρέχονται κρίσιμες πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία του, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Μέσω κατάλληλων αισθητήρων / ανιχνευτών σωματιδίων ή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, είναι δυνατή η απομακρυσμένη ρύθμιση ή βελτίωση της παροχής και της ποιότητας του αέρα, όπως και η προληπτική απομάκρυνση των εργαζομένων για την ασφάλεια και προστασία της υγείας τους.
Ψηφιακό το μεταλλείο στις Σκουριές
Επιπλέον, η Ελληνικός Χρυσός σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα παρόμοιο δίκτυο αυξημένης χωρητικότητας και δυνατοτήτων και στις Σκουριές, όπου σχεδιάζεται ένα μεταλλείο-ορόσημο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ψηφιακό, θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα τεχνολογίας, έρευνας και εξόρυξης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης), δημιουργώντας συνθήκες υψηλού επιπέδου ασφάλειας, αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!