Με πολλούς διαγωνισμούς να τρέχουν ταυτόχρονα αυτή την εποχή και την κατασκευαστική πίτα να μεγαλώνει, το ενδιαφέρον στρέφεται που θα καταλήξουν τα συμβόλαια που θα μεγαλώσουν τα ανεκτέλεστα των ελληνικών ομίλων.
Στον τομέα των δημόσιων έργων, έχουμε τα σιδηροδρομικά έργα που υπόσχονται μεγάλα συμβόλαια ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι μονάδες απορριμμάτων με τους διαγωνισμούς να είναι αρκετοί.
Στον τομέα των ΣΔΙΤ πάνω από 10 διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται είτε σε αρχική, είτε σε πιο προχωρημένη φάση. Αυτό που δεν έχουμε δει από αυτή τη γενιά ΣΔΙΤ είναι να αρχίζουν να κλειδώνουν τα έργα σε κάποιο σχήμα.
Τον πρώτο λόγο σε όλα τα παραπάνω έχουν οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου που ως επί τω πλείστον συμμετέχουν σχεδόν σε όλα. Από την άλλη υπάρχουν φωνές που μιλούν για καθυστερήσεις ειδικά στις ΣΔΙΤ με έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία για σχεδόν δύο έτη.
Η μάχη στα δημόσια έργα
Αυτή την εποχή τρέχουν πολλοί διαγωνισμοί για μεγάλα σιδηροδρομικά έργα με τις υπογραφές να έπονται μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Πρόκειται για έργα πάνω από 320 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.
Η ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει δύο διαγωνισμούς, την ηλεκτροκίνηση στο Λάρισα-Βόλος και τη σηματοδότηση στο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με τα έργα να έχουν καταλήξει σε ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM αντίστοιχα. Σε προχωρημένο διαγωνισμό είναι και τα έργα για την επέκταση του σιδηρόδρομου προς Λαύριο, Ραφήνα, Πάτρα, τη σύνδεση του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις γραμμές Θεσσαλονίκη-Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη-Ορμενιο.
Στα μεγάλα οδικά έργα την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης θα υλοποιήσει η ένωση εταιρειών ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το έργο παράκαμψης Χαλκίδας το αναλαμβάνει η Μυτιληναίος ενώ στο έργο για το οδικό τμήμα Μπράλος-Άμφισσα καταλήγει στην ΤΕΚΑΛ.
Στις μονάδες απορριμμάτων αρκετοί διαγωνισμοί είναι επίσης ενεργοί σε: Χερσόνησο, Καβάλα, Καρδίτσα, Κεντρική Μακεδονία, Κέρκυρα, Σητεία, Ναύπακτο, Αγρίνιο, Ηράκλειο και Ρόδο. Παράλληλα τρέχουν και οι 3 μεγάλοι διαγωνισμοί της Αττικής σε Γραμματικό, Φυλή και Σχιστό. Σε αυτούς η μάχη είναι μεγάλη μιας και το αντικείμενο (λόγω έκτασης) είναι πολλαπλάσιο από κάθε άλλη μονάδα σε περιφερειακές πόλεις, ακόμα και νομούς.
Τέλος μια νέα γενιά αντιπλημμυρικών θα γίνει πεδίο διεκδίκησης από εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Αυτή την εποχή τρέχουν διαγωνισμοί σε Λουτράκι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Ραφήνα ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και αυτός της Νέας Μάκρης.
Οι ΣΔΙΤ
Τα χρυσά συμβόλαια πλέον αποτελούν οι ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις. Ο ΒΟΑΚ είναι θεωρείται αυτή την εποχή η κορωνίδα των έργων. Με κόστος άνω του 1,6 δισ. ευρώ αποτελεί τον πόθο των μεγάλων ομίλων της χώρας. Για το τμήμα ΣΔΙΤ έχουμε προσωρινό ανάδοχο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ ενώ η ΑΚΤΩΡ έχει καπαρώσει το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που υλοποιείται ως δημόσιο έργο.
Σούπερ συμβόλαια θεωρούνται και αυτά για το flyover που αναλαμβάνει το δίδυμο ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, την υποθαλάσσια Σαλαμίνας και το Καλαμάτα-Μεθώνη που αναλαμβάνει το δίδυμο ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Έργα που πάνω-κάτω είναι στην ίδια κατάσταση. Θεωρητικά αυτά τα τρία έργα θα μπορούν να υπογραφούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο αν δεν έχουμε εκπλήξεις. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για το Φράγμα Χαβρία, αυτό φαίνεται πως μένει λίγο πιο πίσω.
Οι κτιριακές ΣΔΙΤ
Εδώ είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα. Τα έργα μισού δισ. ευρώ για φοιτητικές εστίες και κτίρια σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη έχουν μείνει στην πρώτη φάση ενώ διαγωνισμοί τρέχουν για ΣΔΙΤ που αφορούν την Πολιτεία Καινοτομίας, το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών, 17 σχολεία και Δικαστικά Μέγαρα Κ.Μακεδονίας, το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα κ.α.
Τα παραπάνω έργα δημιουργούν μία πίτα 1,2 δισ. ευρώ έργων που θα μεγαλώσει και άλλο με τα κτιριακά ΣΔΙΤ για Δικαστικά Μέγαρα σε Θεσσαλία και Κρήτη, Αστυνομικά Μέγαρα που θα περάσουν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ λίαν συντόμως. Η λογική των ΣΔΙΤ που είναι ελκυστική για καθώς ενέχει μικρό ρίσκο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δοθούν μεγάλες μάχες για την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμβολαίων.
Η μάχη του Ελληνικού
Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι συμφωνίες με τη ΛΑΜΔΑ έχουν προχωρήσει και πολλές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Ήδη το έργο υποδομών έχει ξεκινήσει με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Επιπρόσθετα υπεγράφη και το έργο για το καζίνο με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα το υλοποιήσει μαζί με την HARD ROCK. Νέοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα ενώ το δίδυμο BOUYGUES-ΙΝΤΡΑΚΑΤ δείχνει πως θα καπαρώσει την υλοποίηση του Marina Tower.
Αυτό που συζητά η αγορά είναι πως το αντικείμενο έχει διογκωθεί σημαντικά, αλλά αυτό που αναμένεται τώρα είναι να κλείσουν οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα για να μπορέσει να διοχετευθούν όλα αυτά τα κονδύλια στην πραγματική οικονομία. Πρόκληση αποτελεί τόσο η έλλειψη προσωπικού, όσο και η αύξηση στα υλικά που εξελίσσεται εδώ και περίπου 1,5 έτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!