Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Interlife: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων και μέρισμα 0,12 ευρώ

Interlife
Interlife

Mε ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ, που εκτιμάται ότι της επιτρέπει να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς στην αγορά εξαιτίας και του πληθωρισμού, συνεχίζει την πορεία της το 2022 η εταιρεία γενικών ασφαλίσεων INTERLIFE AΑΕΓΑ, όπως επισημάνθηκε χθες το βράδυ, με την ευκαιρία της ετήσιας γενικής συνέλευσής της, στην οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων και η διανομή μερίσματος, ύψους 0,12 ευρώ/μετοχή από τα κέρδη του 2021, ίσου με πέρυσι.

Η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διατηρεί ρευστό της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων της στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 «έκλεισε» με αύξηση σε ποσοστό 6%-7%.

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται ο κλάδος του αυτοκινήτου, αλλά η αύξηση στους λοιπούς κλάδους είναι ακόμα μεγαλύτερη: το 2021 το μερίδιο του κλάδου του αυτοκινήτου στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ήταν 56%, έναντι 44% για τους λοιπούς κλάδους και πλέον τείνει στο 50%-50%, με προβλεπόμενα μερίδια 53% (ΙΧ) και 47% (λοιποί κλάδοι) για το 2022. Κερδοφορία παρουσιάζει και ο κλάδος της υγείας.

Καθηγητής Δρυμπέτας: Ο πληθωρισμός δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά κάτι που θα μας ταλαιπωρεί για αρκετά χρόνια ακόμα, διατύπωσε, κατά την ομιλία του στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Δρυμπέτας, αντιπρόεδρος της Interlife ΑΑΕΓΑ.

Χαρακτήρισε τον πληθωρισμό ως έναν ύπουλο εχθρό, που «ροκανίζει» το εισόδημα, πλήττει τους ανταγωνιστικούς κλάδους της βιομηχανίας και βοηθάει όσους έχουν μονοπώλια.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε μεν σε φάση που οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια και μειώνουν την προσφορά χρήματος, αλλά αυτό το «φάρμακο» πολλές φορές είναι και επικίνδυνο, αφού περιορίζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των οικονομιών και αυξάνει τις δυσκολίες διαχείρισης του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού.

Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τον μονόδρομο των υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών, αξιοποιώντας το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της: «Οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονται στην Ελλάδα για τα φθηνά εργατικά χέρια ή για κάποιο ιδιαίτερο φυσικό πόρο, αλλά γιατί η χώρα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας σε εξαιρετικό κόστος. Αν σε κάτι πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι τα μυαλά των παιδιών μας και επενδύοντας σε αυτά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε πως «αποτελεί ίσως το τέλος της αυταπάτης της γεωπολιτικής σταθερότητας, όπου θεωρούσαμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο δευτερεύουσες συγκρούσεις έξαρσης περιφερειακών εθνικισμών ή θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Αποτελεί θετική εξέλιξη ότι οδήγησε στη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου που αποτελούνταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατιών δυτικού τύπου που καταδίκασαν την ρωσική εισβολή και επέβαλαν κυρώσεις» σημείωσε.

Στ. Καλαφάτης: Η οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική παρά τις πιέσεις

Την ισχυρή δυναμική που διατηρεί η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις, υπογράμμισε, κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης. «Το γεγονός ότι είχαμε το κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 -πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι εξέλιξη ιδιαίτερα θετική. Αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται, διατηρεί ισχυρή δυναμική. Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη φορά κάποιο ελληνικό, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, αφενός για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Τα δεδομένα αυτά και οι προοπτικές που διαγράφονται φέρνουν σε άμεση προτεραιότητα την επιλογή της

Ελλάδας αφενός να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφετέρου να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα. Να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστεί το συντομότερο δυνατό κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημείωσε ο κ.Καλαφάτης και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Βόρεια Ελλάδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να επανατοποθετηθούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: ενδεικτικά ανέφερε την ανάπτυξη ψηφιακού hub καινοτομίας στην περιοχή και την εγκατάσταση επενδύσεων από εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι Cisco, Deloitte, Pfizer και Microsoft, οι οποίες αξιολογώντας «ολιστικά» το επενδυτικό περιβάλλον, εκτίμησαν τις δυνατότητες της περιοχής, την ποιότητα ζωής, το ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωπολιτική της θέση και την ασφάλεια.

Πρόσθεσε πως πυρήνες ανάπτυξης δημιουργούνται και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Στην Αλεξανδρούπολη οι επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορούν στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλάζουν ριζικά το παρόν και, κυρίως, το μέλλον του τόπου. Αντίστοιχες αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η κυβέρνηση έχει βάλει σε προτεραιότητα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της χώρας, με την εφαρμογή πρωτοποριακών πράσινων πολιτικών -έργο που θα φθάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα