Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MLS: Αφαντος o λευκός ιππότης και το νέο business plan

MLS
Πηγή: Eurokinuissi

Η MLS Πληροφορική Α.Ε. (ή MLS Innovation, όπως εμφανίζεται στην εταιρική της ταυτότητα) συμφερόντων Γιάννη Καματάκη επικαλείται τις επιπτώσεις από τον COVID-19 «στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και οι οποίες έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές».

Την ίδια ώρα ακόμη άφαντες παραμένουν οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2019, ενώ άφαντη είναι και η ενημέρωση προς τους ομολογιούχους. Αλλά και ο «λευκός ιππότης» που έχει προαναγγείλει η διοίκηση της εταιρείας, το ίδιο άφαντος είναι, όπως και το νέο business plan.

Στον αντίποδα, εμφανή - και αυξημένα το τελευταίο διάστημα - είναι τα παράπονα καταναλωτών στα social media για την ανταπόκριση των υπηρεσιών service της εταιρείας.

Ενδεχομένως οι δραστικές περικοπές στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν και μειώσεις στον αριθμό των εργαζομένων, να εξηγούν τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά αυτό, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, δεν είναι το βασικό πρόβλημα της MLS.  

Περιμένοντας τους ισολογισμούς

«Η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2019 έχει ξεκινήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Η ολοκλήρωση τους με βάση και τα στοιχεία του Τελικού Σχεδίου της Deloitte αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί σε 3-4 εβδομάδες για την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου. Η δημοσιοποίηση τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά». Αυτό είχε ανακοινώσει –μεταξύ άλλων- η εισηγμένη εταιρεία στις 23 Οκτωβρίου 2020, αλλά 13 εβδομάδες μετά κανείς δεν ξέρει που είναι ο ισολογισμός του ’19 και κατ’ επέκταση οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ευρήματα της έκθεσης ειδικού ελέγχου της Deloitte, η εταιρεία, που ίδρυσε ο 50χρονος Γιάννης Καματάκης το 1989 μόλις στο δεύτερο έτος του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις οικονομικές της καταστάσεις προκειμένου να τακτοποιηθούν τα θέματα λογιστικών παρατυπιών που αφορούσαν την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της.

Αλλωστε εξ αυτού του γεγονότος η μετοχή της εταιρείας και οι ομολογίες της βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα παραλόγως «φουσκωμένα» άυλα στοιχεία της εισηγμένης είχαν εντοπιστεί από έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων).

Οι κινήσεις των ομολογιούχων και ο στρατηγικός επενδυτής που έρχεται αλλά ακόμη να φτάσει

Η έλλειψη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος και οι διαρκείς καθυστερήσεις –τακτική που, σημειωτέον, έχει ήδη θορυβήσει τις εποπτικές αρχές- ακολουθείται και στην περίπτωση των εταιρικών ομολόγων της εισηγμένης, οδηγώντας ομολογιούχους και μετόχους στην κατάθεση μηνύσεων κατά του Γιάννη Καματάκη.

Από την πλευρά της εταιρείας εξακολουθεί να δηλώνεται επισήμως ότι «θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς επίτευξη συμφωνίας», αλλά δεν λέει το πότε θα γίνει αυτό.

Να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία τον Νοέμβριο είχε αιτηθεί στον εκπρόσωπο των ομολογιούχων Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, την μετάθεση πληρωμής του Κουπονιού ΜΛΣ02 στις 30.11.2020 κατά τρείς μήνες και την εφεξής καταβολή του Κουπονιού Ομολόγου ανά εξάμηνο.

Πάντως προς το παρόν η αντίδραση των ομολογιούχων δεν είναι μαζική. Κι αυτό γιατί οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων δεν έχουν συγκεντρώσει την απαραίτητη απαρτία για να ληφθούν αποφάσεις.

Δεδομένου ότι η ρευστότητα της εταιρείας φθίνει καθημερινά, ότι δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη οι λογιστικές καταστάσεις (για το 2019 και για το πρώτο μισό του 2020) και ότι το νέο πενταετές business plan της Deloitte αγνοείται, όλοι πλέον αναρωτιούνται πόσο στέκουν οι κατά καιρούς διαρροές για την έλευση ενός στρατηγικού επενδυτή που θα επαναφέρει την κανονικότητα στην εταιρεία.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι διαπιστώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον φερόμενο στρατηγικό επενδυτή (πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για κυπρο-ελβετικό fund) θα είναι χρονοβόρες.

Πόσο διαρκεί ένα θαύμα;

Πολλές φορές στην 30χρονη πορεία της η MLS παρουσιάστηκε ως «τεχνολογικό θαύμα» που μάλιστα δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας. Αλλά κάθε θαύμα τρεις ημέρες και το μεγάλο τέσσερις, πόσο μάλλον όταν το θαύμα είχε αρχίσει να ξεθωριάζει στα μάτια της αγοράς ήδη από τις αρχές του 2019, ή και πιο πριν. Όταν δηλαδή κάποιοι άρχισαν να κοιτούν πιο προσεκτικά τα νούμερα και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η διοίκηση Καματάκη.

Η MLS ιδρύθηκε πριν από 31 χρόνια στη Θεσσαλονίκη με στόχο «την έρευνα, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση ηλεκτρονικών συσκευών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία».

Την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της, η MLS ανέπτυξε πολλαπλές εφαρμογές λογισμικού αλλά και firmware για διάφορα ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ παράλληλα οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού οδηγούν στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος CD-ROM LaserLock. 

Το 1999, η Εταιρεία κατακτά για το LaserLock το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας και τον Μάιο του 2001 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2006 λανσάρει τον καινοτόμο πλοηγό  MLS Destinator Talk&Drive, ενώ το 2010 αναπτύσσει δια-δραστικούς πίνακες και κερδίζει τον διαγωνισμό του ελληνικού δημοσίου για την προμήθεια τους σε δημόσια σχολεία στην ελληνική επικράτεια. Ήταν μια χρυσή εποχή για την εταιρεία, η οποία δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί του πρώτο της κινητό τηλέφωνο MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Android Smartphone. Το 2013 ακολουθεί το πρώτο της tablet και ύστερα μια Android «έξυπνη» τηλεόραση.

H ψηφιακή βοηθός ΜAIC, που ήρθε στη συνέχεια, φιλοδοξούσε να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες στην ιστορία της MLS.

Τον Ιανουάριο 2019, η MLS Innovation Inc. ανακοινώνει την επίσημη κυκλοφορία της νέας MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), η οποία λανσάρεται ως η πρώτη -αυτού του τύπου- Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής.

Οι ψηφιακοί βοηθοί είναι μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία προγραμμάτων τα οποία ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη και να καταλαβαίνουν προφορικές εντολές, αλλά και αποκρίνονται σε αυτές, όπως η Siri της Apple και η Alexa της Amazon.

Η MAIC, που σε άπταιστα ελληνικά ενημερώνει για τον καιρό, ελέγχει τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού, κάνει βιντεοκλήσεις, εξηγεί στις νοικοκυρές πώς να μαγειρέψουν, λέει ανέκδοτα, κοιμίζει τα παιδιά με παραμύθια κ.ά., ήταν –και είναι- το πιο μεγάλο στοίχημα του Γιάννη Καματάκη, το οποίο φαίνεται ότι δεν του έχει βγει, τουλάχιστον έως τώρα. Παρά τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν η MAIC δεν κατάφερε (ακόμη;) να ικανοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδια του δημιουργού της.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι –λίγοι- μήνες είναι κρίσιμοι για την εταιρεία, καθώς θα απαντηθεί εν τοις πράγμασι το ερώτημα εάν οι σημερινές δυσκολίες θα είναι τελικά παροδικές ή όχι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ