Την ανάγκη παράτασης των προθεσμιών υλοποίησης και ολοκλήρωσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρη και τους περιφερειάρχες Αττικής, Γ. Πατούλη και Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, έχουν ήδη γίνει δεκάδες παρεμβάσεις διαμαρτυρίας μελών- βιοτεχνών, που αδυνατούν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις που πρέπει να συνεργαστούν είναι κλειστές, ή υπολειτουργούν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά και πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, ζητούν να δοθεί εκ νέου παράταση στις προθεσμίες απορρόφησης των κονδυλίων, όπως είχε γίνει και κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας, την άνοιξη του 2020.
Το Β.Ε.Α στην επιστολή του, επισημαίνει ότι «δυστυχώς η πανδημία έχει αποβεί σε τροχοπέδη στην πορεία υλοποίησης και απορρόφησης των έργων που έχουν αναλάβει δικαιούχοι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις απορρόφησης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού εντός των τρεχουσών καταληκτικών ημερομηνιών των προγραμμάτων».
Πρόκειται για επιχειρήσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, οι οποίες έχουν επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, με μακρά και δυναμική πορεία στην παραγωγή, ανάπτυξη και προώθηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εξαιρετικών προϊόντων και έχουν αναλάβει την υλοποίηση έργων, τόσο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων, όσο και σε Οριζόντια επιχειρησιακά προγράμματα.
Όπως καταγγέλλουν οι επιχειρήσεις υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες εντός του επόμενου μήνα, οι οποίες είναι αδύνατον να τηρηθούν, ζητώντας παράταση για την απρόσκοπτη απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας καλεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, να δώσει επαρκή χρόνο στις επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι «Πολλές επιχειρήσεις με καλή επιχειρησιακή επάρκεια, συνέπεια και εμπειρία στην υλοποίηση σύνθετων έργων, αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, αντιθέτως, θα συμβάλουν σημαντικά στη μέγιστη δυνατή απορρόφηση, κατά τρόπο αποδοτικό και επικερδή για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα».