Την προσεχή εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για την κρατική επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Με τη ρύθμιση διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.
Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.
Θα προβλέπει την κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020,όπως είναι οι λογαριασμοί ΔEKO, το μισθολογικό κόστος αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.
Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιά οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, τα οποία δεν είχαν λόγω της κρίσης ούτε από άλλες πηγές, όπως είναι τυχόν ποσά που έχουν λάβει από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά αλλά διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές, μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης να ανακάμψουν. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Eνισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ ΄εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε ότι κατατέθηκε ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για διάθεση πρόσθετων αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE που αφορά την ενίσχυση των θέσεων εργασίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!