Στη σχετική ανακοίνωση το ΕΕΑ χαρακτηρίζει «προσχηματική» την ολιγοήμερη παράταση που είχε δοθεί καθώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και δίνει λύση στο πρόβλημα και επισημαίνει το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής.
Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο 9 ημερολογιακών ημερών για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, ενώ ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την Εγκύκλιο, δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.
Το ΕΕΑ αναφέρει ότι είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021.
Το Επιμελητήριο είχε επισημάνει ότι το πρόβλημα αφορούσε ιδιαίτερα κλάδους ή μεμονωμένες επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να έχουν με ακρίβεια τον κύκλο εργασιών τους για το 2020. Μεταξύ αυτών ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, τα περίπτερα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά, κλπ. Το ΕΕΑ είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την Επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.
«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα για να μην δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στην συνέχεια διαψεύδονται», καταλήγει η επιστολή του ΕΕΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!