Στη δίνη της εκτίναξης των τιμών των υλικών και της ενεργειακής κρίσης βρίσκονται τα κατασκευαστικά έργα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να παρατηρηθούν καθυστερήσεις καθώς είναι αναμενόμενο να υπάρξουν είτε αιτήματα παρατάσεων είτε να ζητηθούν αναθεωρήσεις προκειμένου ο κατασκευαστικός κλάδος να μπορέσει να ανταποκριθεί στο «κοκτέιλ» ανατιμήσεων.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο του υπουργείου Υποδομών, με εκπροσώπους εργοληπτικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που παρατηρούνται σε υλικά και πρώτες ύλες λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους διεθνώς.
Οι εργοληπτικές οργανώσεις παρέθεσαν τις προτάσεις τους σε ένα γενικό πλαίσιο και συμφωνήθηκε να επανέλθουν σε επόμενη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένες και μελετημένες προτάσεις, με σκοπό την διερεύνηση εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων που να διασφαλίζουν την ολοκλήρωση των έργων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή την περίοδο, είναι το γεγονός πως ο σίδηρος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ενώ οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε επίπεδα ανω των 2 ευρώ για την βενζίνη και κοντά στα 2 ευρώ για το πετρέλαιο. Η διπλή αυτή αύξηση σε υλικά και ενέργεια, δημιουργεί πνιγηρές συνθήκες στον κλάδο οδηγώντας τους κατασκευαστές να ζητούν μέτρα προστασίας ως αντίβαρο στις πρωτοφανείς ανατιμήσεις.
Τι ζητούν οι κατασκευαστές
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με χθεσινή του επιστολή μιλά για αδυναμία στην ομαλή εκτέλεση έργων και ζητά μέχρι και εξάμηνες παρατάσεις, θεσμοθέτηση νέου συστήματος αναθεώρησης τιμών και απειλεί με διάλυση συμβάσεων με παράλληλα αιτήματα αποζημιώσεων.
Συγκεκριμένα, ο ΣΑΤΕ αναφέρει στην επιστολή του πως «οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που ενσωματώνονται στα τεχνικά έργα (σίδηρος, τσιμέντο, ξυλεία, χαλκός, άσφαλτος, πολυαιθυλένιο, PVC, αλουμίνιο, πετρελαιοειδή γενικά κλπ) ακολουθούν φρενήρεις ρυθμούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι συνεχείς αυξήσεις που έχουν υπερβεί το τελευταίο διάστημα σε ποσοστό το 100% είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η κατάσταση επιπλέον έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Έχουμε πλέον φθάσει στο σημείο εταιρείες προμηθειών να αρνούνται να δώσουν καν προσφορά για δομικά υλικά».
Παράλληλα προσθέτει πως «είναι εμφανές ότι οι τεχνικές εταιρείες βρίσκονται προ αδιεξόδου και ουσιαστικής αντικειμενικής αδυναμίας να προχωρήσουν στην ομαλή εκτέλεση των έργων» και ζητάει στην παρέμβασή του τα εξής:
- Τη χορήγηση αυτοδίκαιης παράτασης τεσσάρων έως έξι μηνών μετά από αίτηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
- Τη θεσμοθέτηση σύγχρονου και σοβαρού συστήματος αναθεώρησης των τιμών εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
«Είναι δεδομένο ότι εάν δεν τηρηθούν οι ανωτέρω προϋποθέσεις οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις θα προβούν σε διάλυση των συμβάσεων έργων παράλληλα με αίτημα αποζημίωσης», καταλήγει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!