Χτυπήματα σε διάφορους τομείς του ελληνικού επιχειρείν κάνει τελευταία το αμερικανικό fund HIG Capital των Sami Mnaymneh και Tony Tamer. Ειδικότερα εδώ και έναν χρόνο, ένα από τα μεγαλύτερα private equity στον κόσμο με $43 δισ. υπό διαχείριση κεφάλαια, κυνηγάει την αγορά σημαντικά κουρεμένων δανείων από μεγάλες εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα υψηλά δανειακά βάρη.
Γενικότερα η HIG, η οποία έχει επενδύσει σε περισσότερες από 300 επιχειρήσεις παγκοσμίως και στο σημερινό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 100 εταιρείες, εξετάζει στην Ελλάδα deals που θα προσφέρουν αξία στο fund, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε κλάδους όπως είναι τα logistics, το real estate, τα ξενοδοχεία και εξατομικευμένες συμφωνίες σε επιμέρους κλάδους.
Παίζει... μόνη της στη Χαλυβουργία Ελλάδος
Πρόσφατα η HIG Capital ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για την αγορά των δανειακών απαιτήσεων Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς από τη Χαλυβουργία Ελλάδος αντί ενός τιμήματος γύρω στο 15% επί της ονομαστικής αξίας. Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση με την εξαγορά δανείων ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ από τη Eurobank έναντι περίπου 8 εκατ.
Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Μαΐλλης -μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει από το 2014- με κεφαλαιοποίηση του δανεισμού.
Το ενδιαφέρον της για ξενοδοχεία
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2018 είχε συμφωνηθεί η εξαγορά από την HIG της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε.» (ΤΕΝ) - συμφερόντων του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar (της οικογένειας Αγγελόπουλου) και του επιχειρηματία Μ. Παπαδόπουλου - ιδιοκτήτριας των ξενοδοχείων Armilia Mare και Paradise Village στη Ρόδο.
Την επόμενη χρονιά ωστόσο ο όμιλος Aldemar πούλησε το ποσοστό (50%) που κατείχε στην ΤΕΝ και λίγο αργότερα η HIG ήρθε σε συμφωνία με την TUI η οποία ανέλαβε την εμπορική εκμετάλλευση των δύο ξενοδοχείων. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, πήραν τον έλεγχο της Mayor Hotels & Resorts η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κέρκυρα (Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery).
Τα… χαμένα deals
Το όνομα της HIG Capital έπαιξε και σε άλλα deals τα οποία όμως δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για το fund όπως π.χ. στην Υγεία (όπου επικράτησε το CVC), τη Forthnet (η οποία κατέληξε στην BC Partners) και παλαιότερα σε Νηρέα και Σελόντα (με τελική νικήτρια την Andromeda Seafood).
Χρηματοδοτεί τα μεγάλα έργα της Dimand
Εκτός από τις κινήσεις που γίνονται στα λεγόμενα debt deals, το αμερικανικό fund επενδύει σε πολλά υποσχόμενους κλάδους με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως είναι το real estate και τα logistics.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν από έναν χρόνο ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, Dimand Real Estate και μέσω του «βραχίονά» της στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, της H.I.G. Europe Realty, θα χρηματοδοτήσει την επόμενη γενιά έργων ανάπτυξης ακινήτων της Dimand δίνοντας έμφαση στην αγορά γραφείων και στον κλάδο της φιλοξενίας (ξενοδοχεία και κατοικίες).
Ο Riccardo Dallolio, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής της HIG Europe Realty, εκτιμά ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλές ευκαιρίες σε μια αγορά ακινήτων που αναζωογονείται, προσθέτοντας ότι “σε αυτή την περίπτωση, επενδύσαμε σε μια εταιρεία υψηλής ποιότητας με ισχυρή βάση περιουσιακών στοιχείων και η θέση σε μετοχές που αποκτήσαμε παρέχει σημαντική προστασία (εξασφαλίσεις) από τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην αγορά».
Ο στόχος για... περιφερειακό πρωταθλητή
Και το ξεκίνημα του 2011 έγινε με deal της HIG Capital, η οποία πήρε θέση στην ισχυρή βορειοελλαδική εταιρεία μεταφορών και 3PL, τη Makios Logistics.
Όπως δήλωσε ένας από τους Έλληνες του fund, ο οποίος έχει εμπλοκή σε διάφορα επενδυτικά σχέδια των Αμερικανών στην Ελλάδα, ο Στέλιος Θεοδοσίου, principal στην H.I.G. Europe Realty Partners και με προηγούμενη 10ετή εμπειρία στην Deutsche Bank, «η Makios διαθέτει ήδη υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα και μαζί με την πρακτική επιχειρησιακή προσέγγιση της H.I.G., σχεδιάζουμε να την αναπτύξουμε σε περιφερειακό πρωταθλητή».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!