Στις 533 ανέρχονται οι strat up επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.000 εργαζομένους. «Διαθέτουμε για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η Πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στην εκδήλωση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας "Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας".
«Μέχρι πρότινος, η ελληνική Πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε συνεπώς πόσες υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν.
Εύλογο είναι πως όταν δεν έχει η Πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος.
Στο Elevate Greece έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους 533 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, διαθέτουμε για πρώτη φορά ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η Πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους.
Το Elevate Greece πλαισιώνεται από δίκτυο επίσημων υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές.
Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα".
Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για R&D το 2020
Για το ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2020, που έφεραν την Ελλάδα στην 3η θέση της ΕΕ ο υφυπουργός σημείωσε: "Το 2020 οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) ανέρχονται σε 1.463,2 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσό που σημειώνεται από την περίοδο 2008-2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Πιο συγκεκριμένα, το 2020, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Ε&Α στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην ΕΕ των 27, πάνω από τον ΜΟ της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%).
Αντίστοιχα, αποτελούν το 1,48 % του συνόλου των δημοσίων δαπανών και φέρνουν την Ελλάδα στην 8η θέση στην Ευρώπη των 27, πάνω από το σχετικό ΜΟ της Ένωσης (1,42%) καθώς και της Ευρωζώνης (1,46%). "Η διάθεση πίστωσης ενός κράτους για έρευνα και ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.
Η πολύ μεγάλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη το 2020 είναι απτή απόδειξη πως η ουσιαστική στήριξη της έρευνας και καινοτομίας είναι στρατηγική μας προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας τόσο από την κρατική χρηματοδότηση αλλά κυριότερα από τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο με μεθοδικότητα και σχέδιο συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση".
Προσέλκυση επενδύσεων
"Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση διότι δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας" συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε:
"Τον τελευταίο χρόνο, παρά την κρίση της πανδημίας, πολλές εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ανακοινώσει πολύ σημαντικές επενδύσεις όπως η Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, Amazon Web Services κά και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.
Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και πολλά άλλα στοχεύουν ώστε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας, ικανό να προσελκύει πολλές επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας".
Πολιτεία Καινοτομίας
Το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε η β' φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, που θα εγκατασταθεί στο χώρο που βρισκόταν το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει προκύψει ανάδοχος.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. "Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.
Η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.
Ευελπιστούμε πως με την λειτουργία του έργου, η Ελλάδα θα αποκτήσει την δική της φυσική έδρα στην έρευνα και καινοτομία και οι νέοι επιστήμονες και ταλαντούχοι επιχειρηματίες θα μπορούν να πρωταγωνιστούν σε υπερεθνική κλίμακα από την χώρα μας, εντός της Πολιτείας Καινοτομίας" όπως είπε ο υφυπουργός.
Βrain - drain
Τέλος, για το brain-drain ο κ. Δήμας είπε: Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, πρέπει να νιώθουν σιγουριά πως στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρα τους.
Οι επενδύσεις που ανέφερα και πιο πάνω δημιουργούν χιλιάδες νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πράγματι πολλοί Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα.
Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να κρατάει τα παιδιά της και τους επιστήμονες της και να μην τα "σπρώχνει" στην αναγκαστική μετανάστευση. Αναμφίβολα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε".
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!