Η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη - τέως διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και προέδρου της Lamda Development - σε διάστημα περίπου 3 ετών από την ίδρυση του fund, έχει ήδη επενδύσει 36,5 εκατ. ευρώ σε 4 εταιρείες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά στην πέμπτη του επένδυση.
Το... καλάθι των 100
Εχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 120 εκατ. ευρώ, το fund που καθοδηγείται από μία πολύ έμπειρη ομάδα υπό τον έμπειρο τραπεζίτη, εστιάζει σε ένα «καλάθι» περίπου 100 δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες έχει ξεχωρίσει από ένα ευρύτερο δείγμα 1.000 εταιρειών.
Σε επίπεδο κλάδων δίνει έμφαση κυρίως σε Τρόφιμα-Ποτά, Υπηρεσίες Φιλοξενίας, Fintech, επιλεγμένες εταιρείες του λιανεμπορίου, Βιομηχανία, Φαρμακευτικές και Ενεργειακή Αποδοτικότητα, ενώ σχετικά με τα θεμελιώδη των εταιρειών-στόχων κοιτάζει μεταξύ άλλων να είναι εξωστρεφείς, να είναι ισχυρές στον τομέα που δραστηριοποιούνται και να έχουν ξεκάθαρες προοπτικές ανάπτυξης.
Τη δεδομένη στιγμή δείχνει σαφή προτίμηση σε εταιρείες τροφίμων, καθώς και σε εταιρείες που έχουν ισχυρό ψηφιακό...αποτύπωμα.
Τα πρώτα «χτυπήματα»
Το πρώτο «χτύπημα» του fund ήταν το φθινόπωρο του 2019, οπότε προχώρησε σε επένδυση 5 εκατ. ευρώ στη Μινέρβα, στην οποία προηγουμένως είχαν μπει η Diorama Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και η Elikonos των κ.κ. Σολωμού και Παπαγεωργίου.
Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την δεύτερη επένδυσή της σε μία εταιρεία με 40 χρόνια ιστορία η οποία ξεχώρισε ιδιαίτερα και μέσα στην πανδημία, την Cosmos Sport. Τοποθέτησε 12 εκατ. ευρώ σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες αθλητικών ειδών στη χώρα μας με μέση ετήσια ανάπτυξη 5% την τριετία 2017-2019.
Deals εν μέσω... πανδημίας
Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, έκλεισε και το τρίτο deal της EOS Capital, επενδύοντας 15 εκατ. ευρώ στην Agrifreda. Πρόκειται για μία εταιρεία 20 ετών η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχίνι, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης 2013-2019 η εταιρεία πέτυχε μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 17% στις πωλήσεις και 23% στo EBITDA.
Το 2020 έκλεισε με την τέταρτη επένδυση, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στην Obrela Security Industries, η οποία δραστηριοποιείται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Managed Detection and Response Services (MDR), με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%, οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν στην μετάCovid εποχή λόγω της επιτακτικής ανάγκης για κυβερνοασφάλεια στα νέα μοντέλα τηλεργασίας που δοκιμάζουν οι επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη αγορά των MDR Services αποτελεί το δυναμικότερο υποκλάδο της παγκόσμιας αγοράς των Cyber Security Services (συνολικό μέγεθος 64 δισ. ευρώ για το έτος 2020 σύμφωνα με την Gartner).
Οι νέοι-στόχοι
Το πλάνο της EOS Capital για τη φετινή χρονιά κάνει λόγο για επενδύσεις σε ακόμη 4 εταιρείες, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξή τους, δημιουργώντας έτσι υπεραξίες για το fund.
Πληροφορίες από την αγορά θέλουν την EOS Capital Partners να βρίσκεται κοντά (ή να έχει ολοκληρώσει κιόλας) σε επένδυση στην Eurocatering, γνωστή στο ευρύ κοινό με τις έτοιμες σαλάτες Φρεσκούλης, εξέλιξη ωστόσο η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί προς ώρας από τις δύο πλευρές. Θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη η συγκεκριμένη εταιρεία φερόταν πολύ κοντά σε στρατηγική συνεργασία με τη γαλλική Bonduelle, deal ωστόσο το οποίο «πάγωσε» (ή ματαιώθηκε) μετά τον θάνατο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, του γιου του ιδρυτή του γαλλικού ομίλου, Jerome Bonduelle.
«Φτωχότερη» όμως έμεινε από τον περασμένο μήνα και η ομάδα της EOS Capital (όπως και συνολικά η αγορά του venture capital) λόγω της απώλειας του Λουκά Πηλίτση, ο οποίος μαζί με τον Απόστολο Ταμβακάκη, τον Γιάννη Παπαδόπουλο, την Ελένη Μπαθιανάκη και τον Σωτήρη Χίνο, είχαν δημιουργήσει το fund στα τέλη του 2017.
Το προφίλ του EOS Fund
Το EOS Fund δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund), με κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».
To 50% των αρχικών κεφαλαίων του EOS συγκεντρώθηκε από κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο 50% από συμμετοχές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank) και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade and Development Bank).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!