Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέτρα στήριξης και μετά το lockdown ζητάει η εστίαση - Πτώση 52% στα αλκοολούχα

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Την επόμενη μέρα φοβούνται οι επιχειρήσεις εστίασης, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο τη λήψη μέτρων με προοπτική και όχι μέτρα μήνα με τον μήνα, στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». 

«Δεν αρκεί να διασφαλιστεί η επιβίωση, είναι σαφές ότι χρειάζεται απώτερη στόχευση, διαφορετικά θα οδηγηθούμε στο άτακτο κλείσιμο των καταστημάτων, που κανείς δεν επιθυμεί», λένε οι εκπρόσωποι της η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ).

Τα μέτρα στήριξης που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί (μείωση των ενοικίων, αναστολές συμβάσεων, επιστρεπτέα προκαταβολή) διασφαλίζουν έως ένα βαθμό την επιβίωση, αλλά πρέπει να συνεχιστούν και μετά την άρση του lockdown, τονίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς λόγω των αυστηρών περιορισμών που θα συνεχίσουν να ισχύουν η ανάκαμψη του κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2022.

Για το 2020 και μετά τα δύο αυστηρά «απαγορευτικά», η πτώση του τζίρου έφθασε το 50% για όσες επιχειρήσεις εστίασης λειτούργησαν με delivery και take away. 
Ήδη η ΕΠΟΕΣ έχει απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ζητώντας σχέδιο μέτρων στήριξης με ορίζοντα τουλάχιστον έξι μηνών και ιδανικά 12.

Συγκεκριμένα:

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή 6% έως 31/12/2021, προκειμένου να υπάρξει ανάλογη μείωση στις τιμές καταναλωτή, ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται. Την ίδια πρακτική έχουν ακολουθήσει οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε., πολλές εκ των οποίων μάλιστα έχουν μακράν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από την Ελλάδα.

Για παράδειγμα:

  • Κύπρος      5% (9%)*
  • Αυστρία      5% (19%)
  • Βέλγιο        6% (12%)
  • Βουλγαρία  9% (20%)
  • Τσεχία        10% (15%)
  • Γερμανία    7% (19%)
  • Βρετανία     5% (20%)

 
*Σε παρένθεση ο ΦΠΑ που ίσχυε πριν την πανδημία. Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν ούτως ή άλλως χαμηλό ΦΠΑ 10% στην εστίαση.
 

  • Μείωση των ενοικίων σε όλα τα μισθωμένα σε επιχειρήσεις εστίασης ακίνητα με νομοθετική ρύθμιση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ιδανικά για όλο το 2021, με ταυτόχρονη προστασία (πάγωμα εξώσεων, διαταγών πληρωμής και λοιπών απαιτήσεων ιδιοκτητών) των ενοικιαστών για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις τους λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικού κόστους) κατά 50% για τις επιχειρήσεις εστίασης έως και την 30ή Ιουνίου / 31η Δεκεμβρίου 2021 με στόχο να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις να περιορίσουν τον αριθμό των συμβάσεων εργασίας που έχουν θέσει σε αναστολή και να επιστρέψουν περισσότεροι εργαζόμενοι στην εργασία τους.

Τα lockdown στέγνωσαν το χονδρικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών - 52% πτώση το 2020

Η πανδημία «στέγνωσε» τις χονδρικές, αλλά και τις λιανικές πωλήσεις αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία πωλήσεων της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) παραπάνω από το μισό τους τζίρο (πτώση 52%) έχασαν οι επιχειρήσεις της χονδρικής αλκοολούχων ποτών το 2020, ενώ το σύνολο των πωλήσεων του κλάδου αλκοολούχων ποτών παρουσίασε πτώση 32% σε σύγκριση με το 2019.

Σε ότι αφορά τη λιανική, η μικρή αύξηση 2% σε supermarket και Cash and Carry, συγκράτησε την πτώση μόνο μερικώς, όντας και το μόνο κανάλι που παρέμεινε σε λειτουργία, σε αντίθεση με την επιτόπια κατανάλωση (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) που πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown σχεδόν το ήμισυ της περσινής χρονιάς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών. Στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο συνεχίζει και το νέο έτος με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος να παραμένει  άγνωστο και τις επιχειρήσεις του κλάδου να αγωνιούν για το πώς θα κρατηθούν όρθιες, καθώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να ανακάμψει η εφοδιαστική αλυσίδα κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαφαίνονται ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση στην ΕΕ-27 σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα αναφορικά με το ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΦΚ είναι έως και 4,5 φορές υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.

Αυτή η συνθήκη έχει οδηγήσει τη χώρα σε δυσμενή θέση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού πακέτου, ενώ από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίου και παραβατικότητας. Στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα  θετικό  σοκ στην  εγχώρια  αγορά  ενισχύοντας  την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο.

Παράλληλα, μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις 2 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων. 

Όπως αναφέρεται από την ΕνΕΑΠ πρόκειται για έναν κλάδο του οποίου η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τους 66 χιλ. εργαζόμενους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα, που στηρίζει το εισόδημα τουλάχιστον 35 χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ