Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε μαύρη τρύπα η εστίαση – Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα

Κλειστά εστιατόρια λόγω κορονοϊού/ Πηγή: Intime
Κλειστά εστιατόρια λόγω κορονοϊού/ Πηγή: Intime

Αντίθετα με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της για επαναλειτουργία στις 18 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι της εστίασης θα περιμένουν πολλές εβδομάδες ακόμη για να επανέλθουν στην όποια κανονικότητα, με το delivery και το take away να είναι η μόνη διέξοδος για να μπουν κάποια χρήματα στο ταμείο.

Με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα εστιατορίων και café, ακόμη και με αυστηρότατους κανόνες λειτουργίας, πάει για αρχές Μαρτίου και αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα «καταπιεί» τους σχεδιασμούς το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι για το 2020 χάθηκαν ουσιαστικά έξι μήνες, όπως λένε εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφετεριών και bars, όλος ο κλάδος αναρωτιέται εάν το 2021 θα έχει τελικά εννέα μήνες, καθώς το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Υπάρχουν δε και πιο απαισιόδοξοι που θεωρούν όλον τον φετινό χρόνο χαμένο μιας και ο τουρισμός δεν πρόκειται να βοηθήσει για να σωθεί η παρτίδα.  

Οι συνέπειες της πανδημίας σε ό,τι αφορά την εστίαση αποτυπώνονται στις τεράστιες απώλειες του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και στα λουκέτα που ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε πολλά μαγαζιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μεγάλες υγιείς εταιρείες χωρίς δανεισμό επιλέγουν να κλείσουν καταστήματα ή να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο όμιλος Βενέτη, που τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησε στο κλείσιμο πέντε σημείων καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αρνούνταν να προχωρήσουν σε μείωση ενοικίου, ενώ εδώ και λίγες ημέρες ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του Venetis Great στην πλατεία Ομονοίας, στη συμβολή με την οδό Αθηνάς. Ο λόγος της αναστολής είναι το περιορισμένο αγοραστικό κοινό, όπως λέει η ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Με βάση το νέο αναπτυξιακό πλάνο που έχει καταρτίσει η Βενέτης για το 2021, προχωρά στη λειτουργία νέων καταστημάτων ή τη μετεγκατάσταση καταστημάτων της σε νέα ακίνητα, στα οποία οι όροι συνεργασίας και μίσθωσης  θα είναι προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της σημερινής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Ήδη, η εταιρεία άνοιξε νέο καταστήματος ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL στη Νέα Ιωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο κατάστημα στη Νέα Ιωνία απορρόφησε τμήμα των εργαζομένων από τα 5 καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ που έκλεισαν τον Οκτώβριο, ενώ η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί και στα επόμενα νέα καταστήματα.

Επίσης εδώ και δύο μήνες έχει κλείσει το Everest στην πλατεία Μοναστηρακίου, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Όπως αναφέρει ο όμιλος Vivartia σε ερώτηση του imerisia.gr ο λόγος που έκλεισε το Everest είχε να κάνει με το καθεστώς μίσθωσης του εν λόγω ακινήτου.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών, ο όμιλος Vivartia, που διαχειρίζεται τα σήματα Goody’s, Flocafe, Everest, La Pasteria και Kuzina, έχει προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων προσαρμογής. Αυτές περιλαμβάνουν από λειτουργικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η προσαρμογή των ωραρίων των καταστημάτων, μέχρι σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το λανσάρισμα υπηρεσίας delivery στα εστιατόρια La Pasteria, ένα project το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά το πρώτο lockdown.

Αυξάνουν τα ενοικιαστήρια

Την ίδια ώρα, τα ενοικιαστήρια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στο κέντρο της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, ενώ εκατοντάδες εποχικά καταστήματα στα νησιά έχουν βάλει οριστικά λουκέτο ήδη από την περασμένη άνοιξη.

Στο Κολωνάκι τουλάχιστον 15 γνωστά καταστήματα από το χώρο της εστίασης έχουν βάλει λουκέτο, σε Βαλαωρίτου, Βoυκουρεστίου, Χάριτος, Σκουφά, Τσακάλωφ, Αμερικής, Ομήρου και Πατριάρχου Ιωακείμ, ενώ ενοικιαστήρια έχουν μπει και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα περιοριστικά μέτρα που μείωσαν την κυκλοφορία σε συνδυασμό με την απουσία των φοιτητών και εργαζομένων.

Ούτε και το delivery φαίνεται ότι μπορεί να δώσει ελπίδες στους επαγγελματίες της εστίασης, καθώς τα έξοδα τρέχουν, ενώ όσες επιχειρήσεις δεν ήταν «στημένες» για τέτοιου είδους υπηρεσία φορτώθηκαν με νέα κόστη χωρίς ο νέος τζίρος να είναι εντέλει ικανοποιητικός. 

Όπως αναφέρει ιδιοκτήτης café στο κέντρο, η κατανάλωση espresso από 5 κιλά την ημέρα τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτημα είναι να φθάνει σήμερα το 1 κιλό.

Κινδυνεύει με λουκέτο μία στις τρεις επιχειρήσεις

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 10μηνο του 2020 είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της εστίασης. Στο 9μηνο χάθηκαν 1,67 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) μειώθηκε στο μισό (-50,6%) συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2019.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά εάν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη για τις επιχειρήσεις εστίασης 1 στις 3 θα βάλουν και λουκέτο. Αυτό σημαίνει 20-25.000 επιχειρήσεις, δηλαδή απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ