Τον δρόμο της υλοποίησης αναμένεται να πάρει εντός του 2022 το νέο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Δράμα-Αμφίπολη που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Οπως έχει γίνει γνωστό, η πρόταση υπαγωγής του έργου βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από τους Συμβούλους του υπουργείου, ώστε η πρόταση υπαγωγής να υποβληθεί προς έγκριση στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Για την ωρίμανση του έργου έχει ενεργοποιήσει διαδικασίες πρόσληψης Τεχνικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου.
Μόλις αυτό γίνει εφικτό, τότε το επόμενο στάδιο είναι να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης με στόχο την προκήρυξη του έργου μέσα στο έτος. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, το υπουργείο προετοιμάζει και την υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ του άξονα Θεσσαλονίκη-Εδεσσα.
Εργο εθνικού επιπέδου
Ο οδικός άξονας Δράμα-Αμφίπολη έχει χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου και στόχος είναι η αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Η Δράμα με το έργο αυτό θα αποκτήσει μια σύγχρονη οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό με 9 κόμβους.
Η διάρκεια της σύμβασης εκτιμάται πως θα είναι κατά πάσα πιθανότητα για 27 έτη με τα πρώτα 3-4 χρόνια να αποτελούν την κατασκευαστική περίοδο. Το κόστος του έργου φτάνει τα 275 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινήσει για άλλη μια φορα το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο άξονας αυτός έχει και πολιτιστικό ενδιαφέρον λόγω του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερα και ασφαλέστερα προσβάσιμη. Παράλληλα θα αναβαθμίσει τις εμπορευματικές περιοχές από και προς τη Βουλγαρία.
Τι θα κατασκευαστεί
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας-Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού, είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.
Χωρίζεται σε δύο τμήματα:
Α. Τμήμα Παλαιοκόμη – Μαυρολεύκη
Το μήκος του τμήματος είναι 30 χλμ. Η κύρια αρτηρία θα αναβαθμιστεί σε αυτοκινητόδρομο με αποκατάσταση της υπάρχουσας οδοποιίας περίπου 13,5 χλμ. και θα κατσκευαστούν 16,5 χλμ. νέων τμημάτων, παρακάμπτοντας τους οικισμούς Ροδολίβος και Πρώτη.
Συνοπτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν:
- Αναβάθμιση κύριας αρτηρίας, εφαρμόζοντας την διατομή β4ν*σ (22 μ. πλάτος, νησίδα διαχωρισμού και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά διεύθυνση) και ταχύτητα κυκλοφορίας 110 χλμ. / ώρα.
- Σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς με επτά κόμβους.
- Αποκατάσταση της πρόσβασης στις γειτονικές περιοχές μέσω κατασκευής οδών πρόσβασης με συνολικό μήκος 44,6 χλμ. Αποκατάσταση αγροτικών οδών με συνολικό μήκος 12,6 χλμ. και αποκατάσταση Εθνικών Οδών μήκους 1,5 χλμ.
- Δεκαεπτά γέφυρες, τρεις εκ των οποίων γεφυρώνουν μικρούς ποταμούς, και επτά κάτω διαβάσεις και έξι άνω διαβάσεις.
Η επιλεγόμενη διατομή της κύριας αρτηρίας είναι η β4ν*σ, με πλάτος 21,10 μ. και περιλαμβάνει ανά διεύθυνση 0.945 μ. shoulder και δύο λωρίδες των 3,50 μ .ανά διεύθυνση και ΛΕΑ των 2,30 μ., νησίδα ασφαλείας με διπλο προστατευτικό New Jersey.
Β) Τμήμα Μαυρολεύκη - Δράμα
Το συνολικό μήκος του δεύτερου τμήματος Δράμα–Μαυρολεύκη ανέρχεται περίπου στα 13 χλμ. με διατομή 17 μ. χωρίς ΛΕΑ.
Το τμήμα χωρίστηκε μελετητικά σε 3 υποτμήματα.
Συγκεκριμένα:
Α. Υποτμήμα «Δράμα–Νέα Σεβάστεια», μήκους 2,96 χλμ.
Β. Υποτμήμα «Νέα Σεβάστεια-Κουδούνια», μήκους 1,96 χλμ.: προβλέπει την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου σύνδεσης της Περιμετρικής Οδού Δράμας με τον αυτ/μο Δράμα-Αμφίπολη.
Γ. Υποτμήμα «Κουδούνια - Μαυρολεύκη», μήκους 8,7 χλμ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!