Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Φιλίππου-Ολυμπιακή Ζυθοποιία στην «Η»: Το ελληνικό καλοκαίρι έσωσε την παρτίδα

Βασίλης Φιλίππου, Insights & Innovation Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Το μισό των απωλειών που υπέστη ο κλάδος της μπύρας το 2020, λόγω της πανδημίας, κατάφερε να επανακτήσει την περσινή χρονιά, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Η», ο Insights & Innovation Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, Βασίλης Φιλίππου, κάτι το οποίο αποδίδει κατά κύριο λόγο στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι.

Ακόμη ανέφερε ότι για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η περυσινή χρονιά έκλεισε με άνοδο 30% σε τζίρο και εξαγωγές, με το κανάλι της κρύας αγοράς να καταγράφει την υψηλότερη ανάπτυξη.

Πώς κινήθηκε συνολικά η αγορά της μπύρας;

Μετά τη σημαντική πτώση ύψους 25% που σημείωσε η αγορά το 2020 σε σχέση με το 2019 - λόγω της πανδημίας - τη χρονιά που μας πέρασε εκτιμούμε ότι επιτεύχθηκε μια συνολική ανάπτυξη της τάξεως του 17%. Ουσιαστικά, το 2021 κατάφερε να ανακτήσει το 50% των χαμένων όγκων της προηγούμενης χρονιάς, παρά τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν, με την αύξηση της κατανάλωσης να καταγράφεται βασικά κατά το πεντάμηνο Μάϊου-Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία σημείωσε μια ανάπτυξη πωλήσεων της τάξεως του 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίστοιχο ποσοστό ανάπτυξης πετύχαμε και στο κομμάτι των εξαγωγών μας.

Πώς κινήθηκαν αντίστοιχα τα κανάλια;

Σε όλα τα κανάλια σημειώθηκε ανάπτυξη, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να καταγράφεται στην κρύα αγορά, με εκτιμώμενη αύξηση της τάξεως του 27%, που διαδέχθηκε την πτώση του 40% του 2020. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτή έπαιξε και πάλι το πεντάμηνο Μάϊου – Σεπτεμβρίου, με την λήξη των περιορισμών μετακίνησης, την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, την εξέλιξη των εμβολιασμών και βέβαια την χαλαρότητα που συνοδεύει το ελληνικό καλοκαίρι.

Τα κανάλια του Modern Trade (σούπερ μάρκετ) και του Convenience (περίπτερα/ψιλικά) εκτιμούμε ότι σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 3% και 8% αντίστοιχα, αξιοποιώντας στις πωλήσεις τους κυρίως το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, όπου η εστίαση ήταν κλειστή.

Από την πλευρά μας, είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς πετύχαμε αύξηση μεριδίου, όχι μόνο συνολικά, αλλά και σε κάθε κανάλι ξεχωριστά και μάλιστα διατηρώντας μια σταθερή ανοδική πορεία μήνα με το μήνα.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία -Ριτσώνα

Ποια ήταν τελικά η πορεία του τουρισμού;

Ανέκαθεν, τόσο γενικά όσο και για την κατηγορία μας - η συμβολή του τουρισμού είναι πολύ σημαντική. Το 2021 καταφέραμε ως χώρα να ξεπεράσουμε το 50% των αφίξεων του 2019, που θεωρείται χρονιά ρεκόρ, επίδοση που ουσιαστικά επετεύχθη μέσα σε διάστημα 4 μηνών (Ιούλιος – Οκτώβριος). Συγκεκριμένα, οι αφίξεις την χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, εκτιμούμε ότι ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια (15,3 εκατ. έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές) και ήταν πολύ βελτιωμένες σε σχέση με τα 7,3 εκατ. το 2020, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της κατηγορίας μας.

Ποιες είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν την τρέχουσα χρονιά; Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον insight για τον κλάδο που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Μετά από όσα βιώσαμε την τελευταία διετία, προκύπτει ότι οι Έλληνες - και μάλιστα οι νεότερες και πιο δυναμικές γενιές - εξακολουθούν να διακατέχονται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, ενώ στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι η κανονικότητα δεν θα έρθει πριν το 2023. Οι περιορισμοί που μας επιβλήθηκαν - λόγω της κατάστασης - περιόρισαν σημαντικά τις κοινωνικές συναναστροφές και τις εξόδους μας, ιδίως στο κανάλι της εστίασης, από το οποίο δημιουργούνται και οι περισσότερες τάσεις για την κατηγορία μας. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε είναι, ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη στην κατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ, ενώ εμφανίζουν μια δυναμική και κατηγορίες μπύρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως είναι για παράδειγμα η Radler.

Θα έλεγα ότι το πιο ενδιαφέρον insight για την κατηγορία μας είναι ταυτόχρονα και διαχρονικό: Η κατανάλωση της μπύρας συνδέεται άμεσα με την κοινωνική διάδραση. Όσο περιορίζεται η δεύτερη, τόσο μειώνεται και η πρώτη. Ας ελπίσουμε σύντομα να νιώσουμε και να είμαστε ασφαλείς, ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε τη συχνότητα των επαφών μας με τους φίλους μας και να περνάμε χαλαρές στιγμές μαζί τους ή να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, συντροφιά με ένα ποτήρι μπύρα και κυρίως καταναλώνοντας πάντα υπεύθυνα!

Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της καινοτομίας σε μία βιομηχανία μπύρας και με ποιο τρόπο τοποθετείται η Ολυμπιακή Ζυθοποιία λειτουργικά σε αυτό το θέμα;

Η κατηγορία της μπύρας δεν έχει σταματήσει να καινοτομεί από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, εδώ και 5.000 χρόνια! Προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα υλικά της εποχής και δίνει νέα προϊόντα.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία - όπως και η μητρική Carlsberg - είναι σταθερά προσανατολισμένες στην καινοτομία, τόσο σε νέα προϊόντα όσο και σε υλικά και διαδικασίες παραγωγής. Υλοποιώντας ένα συνεκτικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, «Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ», έχουμε πετύχει αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είναι ενδεικτικά η μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης νερού κατά την παραγωγική μας διαδικασία, καθώς και η στροφή προς υλικά και διαδικασίες που περιορίζουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας.

Σίγουρα, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, που εμπλουτίζουν τις επιλογές των καταναλωτών, αποτελεί σταθερή μας προτεραιότητα. Οπότε και για τη νέα αυτή χρονιά, το μόνο σίγουρο είναι πως θα παρουσιάσουμε καινούργιες προτάσεις που αφορούν στο σύνολο των κατηγοριών που δραστηριοποιούμαστε.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία -Σίνδος
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ