Προχωρά η προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου για το κυβερνητικό πάρκο στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ. Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε ΦΕΚ που εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων που είναι αναγκαίες για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.
Πιο αναλυτικά, η έκταση του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού εντάχθηκε στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
Να θυμίσουμε, επίσης, πως με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις καθορίζονται οι ρυθμίσεις για τους όρους δόμησης, σύμφωνα με τις οποίες το 50% των εγκαταστάσεων θα δοθεί για την ανέγερση των κτιρίων διοίκησης για διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για χώρους πρασίνου και άλλους ελεύθερους χώρους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ωρίμανση του έργου ούτως, ώστε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και να πάρει και επίσημα το «πράσινο φως» της υλοποίησης.
Μέχρι σήμερα έχουν τρέξει οι μελέτες της Deloitte για την μετεγκατάσταση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τεχνικός, οικονομικός και νομικος σύμβουλος θα ολοκληρώσουν το παζλ της ωρίμανσης του έργου.
Ο διαγωνισμός και τι περιλαμβάνει η υλοποίηση
Μετά την ολοκλήρωση στην προετοιμασία για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ θα ξεκινήσει η δημοπράτηση. Ο διαγωνισμός που εκτιμάται ότι θα τρέξει φέτος, θα πρέπει να κάνει «σπριντ» για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το 2023. Ο ανάδοχος θα αναλαβει τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο θα μετεγκατασταθούν 9 υπουργεία: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και οργανισμοί ή υπηρεσίες όπως οι ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ οι οποίες είναι διάσπαρτες σε γραφεία σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά έως τώρα.
Στο 50% του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως πολεοδομικό κέντρο θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες της διοίκησης της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις και χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, Κέντρα έρευνας, εστίαση και αναψυκτήρια καθώς και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά και χώροι ανακύκλωσης. Προβλέπεται επίσης και η τύχη για τα κτίρια που θα κριθούν διατηρητέα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Στα σχέδια της κυβέρνησης, λόγω της χωροθέτησης Κυβερνητικού Πάρκου σε ένα πυκνά πολεοδομημένο χώρο είναι η σύνδεση του με το δίκτυο Μετρό της πόλης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστεί μια νέα γραμμή Μετρό, η 5η κατά σειρά, η οποία θα ξεκινά από την Ακαδημία θα φτάνει στον Ευαγγελισμό και από εκεί θα φτάνει μέχρι τη Δάφνη. Στη γραμμή αυτή προβλέπονται σταθμοί στο Παγκράτι, το Βύρωνα και το Κυβερνητικό Πάρκο.
Ενδιαφέρον και αντιδράσεις
Το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων θεωρείται δεδομένο καθώς ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι σημαντικός. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος είναι να ξεκινήσει η απόδοση του χώρου από το 2026 και να ολοκληρωθεί το 2028.
Για το προωθούμενο έργο έχουν υπάρξει και αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ), οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, χαρακτήρισαν το σχέδιο ως «βίαιη εκκένωση του κέντρου της Αθήνας, η οποία μοιάζει περισσότερο με έκρηξη παρά με μια παρέμβαση στο χώρο».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!