Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Επιχειρήσεις-πρωταθλητές σε κέρδη και... χασούρα τη διετία 2020-2021

Apple / Πηγή: AP Newsroom
Apple / Πηγή: AP Newsroom

Η κρίση του κορονοϊού οδήγησε τη διετία 2020-2021 σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα καταναλωτικά πρότυπα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, από τις οποίες άλλες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν, ορισμένες μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό, και άλλες είδαν να χάνουν έδαφος.

Οι Financial Times καταγράφουν τις εταιρείες που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην κεφαλαιοποίησή τους στη διετία της πανδημίας και από την άλλη πλευρά αυτές που είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Στις πιο κερδισμένες περιλαμβάνονται οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες της Silicon Valley, με πρώτη την Apple, η οποία χθες είδε την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσό των 3 τρισ. δολαρίων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί όχι μόνο από την ίδια αλλά και από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.  

Στους κερδισμένους είναι και η γαλλική LVMH του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό, η οποία είδε την αξία της να εκτινάσσεται κόντρα στις προβλέψεις.

Για πολλές από τις μεγάλες κινεζικές εταιρείες, το 2021 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, λόγω των αυξημένων περιορισμών που είχαν από τις εποπτικές Αρχές της χώρας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Alibaba αλλά και την υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων Evergrande. Πιο κερδισμένες στη διετία της πανδημίας στην Κίνα ήταν η κατασκευάστρια μπαταριών CATL και η παραγωγός οινοπνευματωδών ποτών Kweichow Moutai.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ορισμένες τράπεζες αντιμετώπισαν sell – off αλλά ανέκαμψαν με ισχυρό τρόπο, όπως η BNP Paribas, ενώ άλλες υποχώρησαν όπως η HSBC.

Αντίστοιχα, στον ενεργειακό τομέα, κάποιες, όπως η Gazprom, ανέκαμψαν από την πτώση των ενεργειακών τιμών το 2020, ενώ άλλες, όπως η Shell, κατέγραψαν μείωση της κεφαλαιοποίησής τους στη διετία, παρά την ισχυρή αύξηση των τιμών το 2021, μία εξέλιξη που σχετίζεται περισσότερο με την προοπτική της πράσινης μετάβασης των οικονομιών.

Οι νικητές

  • Apple: Η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε 123% στη διετία, φθάνοντας στα 2,9 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2021. Παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το κλείσιμο των καταστημάτων της σε όλο τον κόσμο, η κατασκευάστρια των iPhone σχεδόν τριπλασίασε την αξία της από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2020, στην αρχή της πανδημίας. Οι δαπάνες της για ταξίδια και άλλα τρέχοντα έξοδα μειώθηκαν στην πανδημία καθώς το προσωπικό της ήταν σε τηλεργασία, αλλά παρά ταύτα αναβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερες.  
  • Microsoft. Με άλμα 110%, η χρηματιστηριακή αξία της έφθασε τα 2,5 τρις. δολάρια στο τέλος του 2021. Καθώς η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing), η Microsoft είχε όλες τις μηχανές της αναμμένες. Η πλατφόρμα της Azure για το υπολογιστικό νέφος και το Office 365 ήταν τα βασικά στηρίγματά της, αλλά παράλληλα η εταιρεία έχει παρουσία σε πολλά ψηφιακά έργα, όπως την αγορά προσλήψεων (LinkedIn), τις εφαρμογές για επιχειρήσεις (Dynamics) και παιχνίδια (Xbox).
  • Alphabet. H μητρική εταιρεία της Google είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται επίσης με τριψήφιο ποσοστό (108%) στα 1,9 τρις. δολάρια στο τέλος του 2021. Όταν ξέσπασε η πανδημία ήταν μία πανίσχυρη εταιρεία διαφημίσεων και εξέρχεται από αυτή ως μία από τις βασικές μηχανές της εκρηκτικής ψηφιακής οικονομίας.
  • Tesla. Αν οι πρώτες τρεις τεχνολογικές εταιρείες είχαν τριψήφιο ποσοστό αύξησης στην κεφαλαιοποίησή τους, η Tesla είχε τετραψήφιο (1.331%), με άλλα λόγια η αξία της 14πλασιάστηκε. Η πρωτοπόρος  στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη από 1 τρισ. δολάρια, κάνοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της, Ελον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Σε πολλούς, η τιμή της μετοχής της φαίνεται παράλογη, αλλά ακόμη και σε ορίζοντα πενταετίας είναι απίθανο να υποσκελιστεί από κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία της στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Amazon. Η αξία της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ασχολείται πλέον με το διάστημα, αυξήθηκε 85% στα 1,7 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2021. Η μετοχή της είχε χαμηλότερη επίδοση σε σύγκριση με τις περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αλλά οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι.
  • Nvidia. Πολύ ισχυρή η αύξηση της αξίας της (411%) στα 735 δισ. δολάρια στο τέλος του 2021. Καμία άλλη εταιρεία ημιαγωγών δεν τα πήγε τόσο καλά στην πανδημία. Τα chips της για γραφικά έχουν γίνει τα πιο περιζήτητα μετά την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες εφαρμογές έντασης δεδομένων που τροφοδοτούν την άνοδο των τεράστιων cloud datacentres. Ο επόμενος στόχος της είναι το metaverse, όπου φτιάχνει μία πλατφόρμα για άλλες εταιρείες που θέλουν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους σε νέους virtual κόσμους.
  • Meta Platforms. Η αξία του πρώην Facebook αυξήθηκε 60% στα 936 δισ. δολάρια. Το 2021 ήταν δύσκολο για την εταιρεία, η οποία επλήγη από τις αιτιάσεις ότι συνέβαλε στην κατάληψη του Καπιτώλιου στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, τις κατηγορίες προστατευόμενων μαρτύρων ότι τα κέρδη είναι για αυτή πάνω από την ασφάλεια και τις νέες έρευνες των εποπτικών Αρχών. Παρά ταύτα, η κεφαλαιοποίησή της άντεξε τα πλήγματα στη φήμη της, φθάνοντας τον Ιούνιο για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια. Η ανθεκτικότητά της λέει πολλά για την εκρηκτική ψηφιακή διαφημιστική αγορά.
  • Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Η αξία της διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 575 δισ. δολάρια στο τέλος του 2021. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια chips κατά παραγγελία στον κόσμο δεν ωφελήθηκε μόνο από το άλμα στη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα έως το 2025 καθώς τα δίκτυα 5G και ΑΙ δίνουν περαιτέρω ώθηση στη χρήση ημιαγωγών στα πάντα, από τα εργοστάσια έως τα αυτοκίνητα και τα σπίτια. Η TSMC αυξάνει τις επενδύσεις της σε νέα εργοστάσια από το 30% των εσόδων της στο 40%, με στόχο να διευρύνει το προβάδισμά της έναντι ανταγωνιστών της, όπως η Samsung και η Intel.
  • ASML. H ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών κατάφερε να αυξήσεις τη χρηματιστηριακή της αξίας κατά 164% στα 327 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μία εταιρεία που προέκυψε με απόσχιση από τη Philipps και την κορυφαία κατασκευάστρια των τεράστιων λιθογραφικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται ουσιαστικά από όλους τους κατασκευαστές chips. H σπουδή επέκτασης της δυναμικότητας παραγωγής ημιαγωγών βοήθησε την ASML να πουλήσει φέτος έναν αριθμό – ρεκόρ των πιο προηγμένων μηχανών της φέτος, αυξάνοντας τα κέρδη της περισσότερο από 60% στο τελευταίο τρίμηνο που ανακοίνωσε αποτελέσματα.
  • The Home Depot. H αμερικανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων πέτυχε αύξηση της κεφαλαιοποίησής της 82% στα 433 δισ. δολάρια. Οι καταναλωτές ήταν περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχαν κίνητρο να καλλωπίσουν τους χώρους διαμονής τους. Η μανία του «κάνε το μόνος σου» ήταν βούτυρο στο ψωμί για τη Home Depot, η οποία επωφελήθηκε φέτος από την αύξηση των πωλήσεων σε επαγγελματίες εργολάβους και κατασκευαστές, ενώ οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων ενθάρρυναν τους Αμερικανούς να επενδύσουν σε μεγαλύτερες ανακαινίσεις των σπιτιών τους.
οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαιοποίησης
Οι εταιρείες που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κεφαλαιοποίησή τους στη διετία 2020-2021. Πηγή: FT

Οι χαμένοι

  • Alibaba. Ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου είδε την κεφαλαιοποίησή της να μειώνεται 43% την περασμένη διετία και να υποχωρεί στα 322 δις. δολάρια στο τέλος του 2021. Η εταιρεία του Τζακ Μα δοκιμαζόταν στην περίοδο αυτή από τη μία δυσκολία μετά την άλλη. Ο ιδρυτής της εξαφανίστηκε, στη συνέχεια της επιβλήθηκε πρόστιμο – ρεκόρ για κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης, ενώ οι κινεζικές Αρχές επιτάχυναν την εκστρατεία τους για την απόσχιση του χρηματοπιστωτικού βραχίονά της, Ant Group, αφού ακύρωσε την εντυπωσιακή πρώτη δημόσια εγγραφή της. Ανταγωνιστές πήραν πελάτες από την Alibaba, ενώ η θυγατρική της για το cloud έχασε τον καλύτερο διεθνή πελάτης της, την Tik Tok.
  • AT&T. H μεγάλη αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία υπέστη μείωση της αξίας της 38% στα 176 δις. δολάρια. Με την αναγγελία ότι θα απέσχιζε την WarnerMedia και θα τη συγχώνευε με την ανταγωνίστριά της Discovery, η AT&T παραδέχθηκε την ήττα της στο υψηλού διακυβεύματος παιχνίδι της με το Χόλιγουντ. Η μείωση του μερίσματος κατά 50% οδήγησε σε καθίζηση της μετοχής της. Αν και η έξοδός της από τον χώρο των media καλωσορίστηκε από τους επενδυτές, η ζημιά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να διορθωθεί.
  • Ping An. Η αξία της κινεζικής ασφαλιστικής εταιρείας έκανε βουτιά 41% στα 138 δισ. δολάρια. Η Ping An ανακοίνωσε ζημιές για το 2020, για πρώτη φορά μετά από μία 10ετία και πλέον. Παρά την ανάκαμψη των κερδών στο πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους, η εταιρεία επλήγη από την έκθεσή της στην υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Fortune Land Development, η οποία χρεοκόπησε τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, η μετοχή της δοκιμάστηκε και από την κρίση γύρω από την εταιρεία ακινήτων Evergrande και τους φόβους για μετάδοση της σε όλη την κινεζική οικονομία.
  • Royal Dutch Shell. Η αγγλο-ολλανδική ενεργειακή εταιρεία υπέστη μείωση κεφαλαιοποίησης 32% στα 157 δις. δολάρια. Επιχείρησε να ανακάμψει από το καταστροφικό 2020, όταν οι περιορισμοί για την Covid οδήγησαν στα τάρταρα τη ζήτηση πετρελαίου, ωθώντας τη μετοχή της στα χαμηλότερα επίπεδα από τη 10ετία του 1990. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν και μαζί με αυτές τα κέρδη της, τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών, αλλά τα προβλήματα από την πράσινη μετάβαση ήταν ισχυρότερα και η νέα στρατηγική της εταιρείας για τη δική της πράσινη μετάβαση δεν έχει πείσει ακόμη τους επενδυτές.
  • Boeing. H μείωση της κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής εταιρείας αεροσκαφών ανήλθε σε 35% στα 118 δις. δολάρια. Πέρυσι, η Boeing δοκιμαζόταν ακόμη από τον αντίκτυπο των δύο μοιραίων τραγωδιών με το αεροσκάφος της τύπου 737 Max, όταν η πανδημία συνέθλιψε τη ζήτηση για αεροπλάνα.
  • Anheuser-Busch InBev. Η βελγική εταιρεία ποτών έχασε το 36% της χρηματιστηριακής αξίας της, υποχωρώντας στα 103 δις. δολάρια στο τέλος του 2021. Η πανδημία περιόρισε τα περιθώρια για πωλήσεις ποτών, καθώς τα lockdown μείωσαν απότομα τα έσοδα των μπαρ και των εστιατορίων.
  • Citigroup. Η αμερικανική τράπεζα είδε μία μείωση 31% στην κεφαλαιοποίησή της στα 120 δις. δολάρια. Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που είχε ως επικεφαλής της τράπεζας η Τζέιν Φρέιζερ ανακοίνωσε ότι θα πωληθεί το μεγαλύτερο δίκτυό της στην Ασία, κάτι που οι επενδυτές εξέλαβαν ως μία νέα επείγουσα διαδικασία για να μειωθεί το χάσμα κερδοφορίας που έχει σε σχέση με τις άλλες μεγάλες τράπεζες, αλλά η πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν βραδύτερη από ότι ανέμεναν πολλοί.
  • Intel. Η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών κατέγραψε πτώση 20% στην κεφαλαιοποίησή της στα 209 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου πήγαν πολύ καλά καθώς η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για οτιδήποτε ψηφιακό-
  • China Mobile. Η κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έχασε το 29% της αξίας της, η οποία υποχώρησε στα 123 δις. δολάρια. Οι κυρώσεις που επέβαλε το 2020 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στις εταιρείες που θεωρείτο ότι είχαν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό έπληξαν σφοδρά την China Mobile.
  • Industrial and Commercial Bank of China. H κεφαλαιοποίηση της κινεζικής τράπεζας μειώθηκε 17% στα 245 δισ. δολάρια.  
Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιοποίησης
Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιοποίησης τη διετία 2020-2021 - Πηγή: FT

Με πληροφορίες από FT

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ