Κατά σχεδόν 80% αυξήθηκε η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων ανθρώπων στην Κίνα το 2020, καθώς σύμφωνα με το Forbes πλέον αποτιμάται στα 2,11 τρισ. δολάρια, έναντι 1,29 τρισ. δολαρίων το 2019. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα 2/3 των συμμετεχόντων στη λίστα του Forbes έγιναν πλουσιότεροι φέτος, ενώ το «πλαφόν» για να μπει κάποιος σε αυτήν ανήλθε σε 1,55 δισ. δολάρια, έναντι 1 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Μπορεί η Κίνα να ήταν η πρώτη χώρα που επλήγη και δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία, το Πεκίνο κατάφερε ωστόσο να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, γεγονός που συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας. Θεαματική ήταν και η αύξηση των κερδών της επονομαζόμενης «νέας οικονομίας», χάρη στα νέα καταναλωτικά και εργασιακά ήθη που επέβαλε παγκοσμίως ο κορονοϊός.
Αν και «οι πρώτοι δύο μήνες της επιδημίας εξανέμισαν τεράστιες ποσότητες πλούτου, η νέα οικονομία με αιχμή του δόρατος την πληροφορική, έφθασε από τον Ιούνιο σε επίπεδα άνευ προηγουμένου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η λογιστική εταιρεία Hurun.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι εντυπωσιακοί. Η Κίνα εκτιμάται ότι θα καταφέρει σύντομα να ξεπεράσει για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά τον παγκόσμιο «πρωταθλητή» παραγωγής πλούτου, που δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 400 πλουσιότεροι Κινέζοι είδαν φέτος τη συνολική περιουσία τους να αυξάνεται κατά 820 δισ. δολάρια, την ώρα που η αντίστοιχη αύξηση για τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς δεν ξεπέρασε τα 240 δισ. δολάρια.
Επιπρόσθετα, η φετινή κινεζική λίστα ανανεώθηκε με 68 νέα μέλη, έναντι μόλις 18 στην αντίστοιχη αμερικανική. Ήδη, η Κίνα αριθμεί περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις ΗΠΑ και 257 περισσότερους σε σχέση με το 2019, αφού μέχρι τον Αύγουστο του 2020 μόνο στην ηπειρωτική χώρα (χωρίς να υπολογίζονται Χονγκ Κονγκ και Μακάο) υπήρχαν 878 δισεκατομμυριούχοι.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας έχουν και φέτος την τιμητική τους. Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ο πρωτοπόρος του ηλεκτρονικού εμπορίου και συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, η περιουσία του οποίου εκτινάχθηκε στα 65,6 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 72%.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Ma Huateng, γνωστός ως «Pony», επικεφαλής της εταιρείας πληροφορικής Tencent και δημιουργός της εφαρμογής WeChat, με περιουσία 55,2 δισ. δολάρια.
Την πρώτη τριάδα σημειώνει ο Zhong Shanshan, επικεφαλής του κολοσσού εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring και της εταιρείας φαρμακευτικών προϊόντων Beijing Wantai Biological Pharmacy, με περιουσία53,9 δισ. δολάρια.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση φέτος είναι αυτή τουWangXing, ιδρυτή της εταιρείας διανομής γευμάτων κατ’ οίκον Meituan, ο οποίος τετραπλασίασε τα πλούτη του και έγινε ο άνθρωπος με την 16η υψηλότερη περιουσία στην Κίνα.
Μεγάλη αύξηση στις περιουσίες τους κατέγραψαν επίσης ο Colin Huang, πρόεδρος της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, καθώς η περιουσία του εκτινάχθηκε κατά 44% στα 30,6 δισ. δολάρια, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της ομοειδούς JD.com, RichardLiu, που τριπλασίασε την περιουσία του στα 20,3 δισ. δολάρια.
Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των περιουσιών των Κινέζων Κροίσων έπαιξαν τέλος οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) κινεζικών κολοσσών, ιδιαίτερα από τους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας.
Η λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Κινέζους καταρτίστηκε με βάση τα ποσοστά μετοχών και τα οικονομικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, αναλυτές αλλά και τις χρηματιστηριακές και ρυθμιστικές αρχές. Οι μη εισηγμένες εταιρείες αποτιμήθηκαν με βάση ομοειδείς εισηγμένες εταιρείες.Οι ενεχυριασμένες μετοχές υπολογίστηκαν υποτιμημένες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη λίστα άτομα περιλαμβάνονται άτομα που συμμετέχουν στην επιχείρηση των συζύγων τους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες λίστες του Forbes.
Για να διευκολυνθεί η σύγκριση μεταξύ συμμετεχόντων με παρόμοιο υπόβαθρο, συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι επιχειρηματίες που γεννήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, έχουν κάνει εκεί την περιουσία τους, αλλά έχουν ιθαγένεια εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Ορισμένες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν επίσης περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Το Top-10 των Κινέζων Κροίσων
Νο.1 Jack Ma
Καθαρή περιουσία: 65,6 δισ. δολάρια
Ηλικία: 56
Πηγή πλούτου: Ηλεκτρονικό εμπόριο
Νο.2 Ma Huateng
Καθαρή περιουσία: 55,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49
Πηγή πλούτου: Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης
Νο.3 Zhong Shanshan
Καθαρή περιουσία: 53,9 δισ. δολάρια
Ηλικία: 65
Πηγή πλούτου: Αναψυκτικά, Φαρμακευτικά προϊόντα
Νο.4 Sun Piaoyang
Καθαρή περιουσία: 35 δισ. δολάρια
Ηλικία: 62
Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικά προϊόντα
Νο.5 He Xiangjian
Καθαρή περιουσία: 32,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 78
Πηγή πλούτου: Οικιακές συσκευές
Νο.5 Wang Wei
Καθαρή περιουσία: 32,2 δισ. δολάρια
Ηλικία: 50
Πηγή πλούτου: Courier
Νο.7 Colin Zheng Huang
Καθαρή περιουσία: 30,6 δισ. δολάρια
Ηλικία: 40
Πηγή πλούτου: Ηλεκτρονικό εμπόριο
Νο.8 Yang Huiyan
Καθαρή περιουσία: 28,5 δισ. δολάρια
Ηλικία: 39
Πηγή πλούτου: Real Estate
Νο.9 Zhang Yiming
Καθαρή περιουσία: 27,7 δισ. δολάρια
Ηλικία: 36
Πηγή πλούτου: Λογισμικό
Νο.10 Hui Ka Yan
Καθαρή περιουσία: 27,1 δισ. δολάρια
Ηλικία: 62
Πηγή πλούτου: Real Estate