Νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης, στοχευμένων, όμως, «χειρουργικών» και «λελογισμένων» αυτή τη φορά, αλλά με «όπλα» από την εργαλειοθήκη που έχει ήδη δημιουργηθεί κατά τα πρώτα lockdown επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος της υπερ-διασποράς της μετάλλαξης Oμικρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» το νέο μίνι πακέτο των μέτρων ανακούφισης αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών και μετά την Πρωτοχρονιά ώστε να είναι ενεργό στο τέλος Ιανουαρίου, όταν οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το επόμενο μεγάλο κύμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Αυτό που έλεγαν κρατικοί αξιωματούχοι στην «Η» είναι πως πρέπει να ξεκαθαρίσει κατ' αρχάς η διάρκεια και η ένταση του νέου κύματος της πανδημίας λόγω της παραλλαγής «Ομικρον» ώστε τα νέα μέτρα στήριξης να σχεδιαστούν με βάση τα νέα δεδομένα. Πριν οριστικοποιηθούν, δηλαδή, και εξειδικευτούν τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι τα δεδομένα για την φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου κύματος, το χρόνο και την έκτασή του.
«Ψυχραιμία. Θα περιμένουμε πριν… πυροβολήσουμε για να δούμε τον στόχο», σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στην «Η», θέλοντας να δώσει το περίγραμμα των ασκήσεων που γίνονται αυτές τις ώρες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Κρίσιμο το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει -αρχικά- η εκτίμηση, πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η νέα κατάσταση και ακολούθως να εξειδικευτούν τα νέα μέτρα στήριξης. Αλλωστε, οι επιχειρήσεις έρχονται τώρα από μια πολύμηνη περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχαν μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ήδη έχουν δοθεί ανάσες με την αναβολή αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, την επέκταση του μηχανισμού Συν – Εργασία και του προγράμματος των παγίων δαπανών.
Δεν πρέπει να αποκλειστεί, ωστόσο, ορισμένα από τα μέτρα στήριξης οικονομικού χαρακτήρα -ιδίως αυτά που θα αφορούν σε εργαζόμενους (π.χ. στοχευμένες αναστολές συμβάσεων)- να τα δούμε και νωρίτερα, λόγω της αναμενόμενης επίσπευσης εφαρμογής των μέτρων περιορισμού.
Οπως αφήνουν να εννοηθεί κρατικοί αξιωματούχοι, τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν για την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου (περιορισμός ωραρίου κ.ά.) είναι το πλέον πιθανό να έρθουν νωρίτερα, δηλαδή πριν την Πρωτοχρονιά. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, μετά και την έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και την σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ όλοι προεξοφλούν πως τα μέτρα περιορισμού θα εφαρμοστούν από μεθαύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.
Το ενδεχόμενο αυτό -που είναι εξαιρετικά πιθανό- δημιουργεί πρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Οι επιχειρηματίες ζητούν ήδη μέτρα στήριξης και αν τα κέντρα διασκέδασης μείνουν κλειστά στο ρεβεγιόν -υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και η μουσική από μεθαύριο- τότε δεν αποκλείεται να απαιτηθούν μέτρα στήριξης κυρίως για τους εργαζόμενους των κέντρων διασκέδασης ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά.
Στο τραπέζι όλα τα... όπλα, αλλά με σαφή στόχευση
Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι βρίσκονται και εξετάζονται όλα τα μέτρα της φαρέτρας που χρησιμοποιήθηκαν για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του Covid-19, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξουν παραμετροποιήσεις, ώστε στο νέο πακέτο να χωρέσουν τα απολύτως απαραίτητα μέτρα και αυτά να «κουμπώσουν» στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.
Για παράδειγμα, η επαναφορά του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας είναι ένας δύσκολος γρίφος, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα περιορισμού κι αν αυτά θα χρειαστεί να μείνουν ενεργά για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι αναστολές συμβάσεων, σε περιορισμένο όμως βαθμό και απολύτως στοχευμένα, είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να αποκλειστεί για τους πληττόμενους ή και μερικώς πληττόμενους κλάδους επιχειρήσεων.
Ο στόχος είναι άλλωστε να στηριχθούν στοχευμένα οι κλάδοι που θα είναι πληττόμενοι -ή μερικώς πληττόμενοι- από τα νέα μέτρα περιορισμού, αλλά σε καμία περίπτωση να μην δοθεί το «σήμα» ότι σταματά η οικονομική δραστηριότητα και ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν μαζικά σε αναστολή σύμβασης.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν, για παράδειγμα, πως το μέγιστο που μπορεί να συμβεί είναι τα μέτρα περιορισμού και στήριξης να επεκταθούν έτσι ώστε να αφορούν και ένα μέρος της εστίασης. Για παράδειγμα, εφόσον ο περιορισμός του ωραρίου έρθει νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.
Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία δεν είναι καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό του 2022 έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι μόλις 1 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης λόγω της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα τη νέα χρονιά θα πρέπει -με τα σημερινά δεδομένα- το κράτος να καλύψει μια σημαντική απόσταση δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνοντας σημαντικά το έλλειμμα του 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!