«Ο πληθωρισμός είναι άγριος. Οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις γιατί δεν γίνεται αλλιώς, ενώ σταδιακά ο πληθωρισμός θα περάσει και στους μισθούς, παρά τα όσα λέγονται», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο Fortune Greece CEO Initiative 2021.
Ειδικότερα στην αγορά τροφίμων, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες που διοικεί, ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ υψηλός. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή στα φυτικά έλαια έχει αυξηθεί κατά 400% σε σχέση με πέρυσι, στα δημητριακά και στα υλικά συσκευασίας έως 60%, στη ζάχαρη κατά 18% και στο κακάο κατά 15%.
Στις μεγάλες εταιρείες οι πόροι του Ταμείου
Αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι «έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ γνωρίζουμε πως αρκετοί από τους πόρους του, θα διοχετευθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δίνει πρόσβαση σε πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν αποτελούν σοβαρό λόγο για να πραγματοποιηθεί μια νέα επένδυση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «χρειαζόμαστε μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μεγέθυνση των επιχειρήσεων για να σταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές”.
Έκανε ακόμη μια αναφορά και στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, χαρακτηρίζοντας άτολμα τα κίνητρά του. «Κάνουμε βήματα αλλά τα κάνουμε άτολμα, εγώ θα προσδοκούσα για μεγαλύτερη τόλμη».
«Δεν είμαστε ικανοί να πάρουμε τα λεφτά»
Σχετικά με ένα άλλο «ακανθώδες» θέμα που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, ο επικεφαλής της Chipita τόνισε ότι «οι τράπεζες είναι πνιγμένες στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν είμαστε ικανοί να πάρουμε τα λεφτά».
Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι «οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται στο γεγονός ότι φοροδιαφεύγουν. Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Συχνά δεν κόβουν αποδείξεις, έχουν φτωχό στελεχιακό δυναμικό. Εγώ δεν αδικώ τις τράπεζες που δίνουν δάνεια, αλλά τις επιχειρήσεις που δεν έχουν την ικανότητα να λάβουν τα δάνεια αυτά».
«Να παίξουν ρόλο οι Έλληνες επιχειρηματίες»
Τέλος, έκανε μνεία στα μεγάλα deals που πραγματοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα χαρακτήρισε το 2021 ως χρονιά ρεκόρ από πλευράς εξαγορών, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τα ξένα funds επένδυσαν περί τα 8-9 δισ. ευρώ στο ελληνικό επιχειρείν. Τόνισε ότι οι ξένοι διακρίνουν αυτές τις ευκαιρίες και έχουν τις δυνατότητες να συνενώσουν μικρότερες εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσουν μεγαλύτερους και πιο ανταγωνιστικούς ομίλους. Τόνισε ωστόσο ότι «αυτοί που κινούνται πάντως στην Ελλάδα είναι κυρίως τα funds και όχι στρατηγικοί επενδυτές.
Αυτά τα funds οποία λειτουργούν με επενδυτικό ορίζοντα 4-5 ετών και θα θελήσουν να βγουν από τις επενδύσεις. Εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να παίξουμε ρόλο να πάρουμε πίσω ορισμένα από αυτά τα ελληνικά μαγαζιά, να τα αξιοποιήσουμε και να τα πάμε παρακάτω”.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!