Νέα
  • ΓΔ: 1435.23 +0.85%
  • Τζίρος: 52,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η νέα στρατηγική της Rivulis με την Temasek στο… τιμόνι

Βασίλης Κυκριλής, διευθύνων δύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας της Rivulis για Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Η Rivulis, ένας από τους ηγέτες στον τομέα της στάγδην άρδευσης παγκοσμίως, που αναπτύσσει και διανέμει στην αγορά τα αναγνωρισμένα σήματα Rivulis και Eurodrip, παρουσίασε σήμερα τη νέα στρατηγική της, η οποία, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων της στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων άρδευσης (turn-key projects), στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών έξυπνης γεωργίας καθώς και στον σχεδιασμό και διάθεση πρωτοποριακών προϊόντων στάγδην άρδευσης.

Η νέα στρατηγική υλοποιείται με την Temasek στο τιμόνι, καθώς υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2020 το πλειοψηφικό πακέτο της Rivulis πέρασε στην Temasek, η οποία αποτελεί έναν παγκόσμιο όμιλο επενδύσεων με σημαντικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της στον αγροτικό τομέα με έμφαση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Πιο μακροχρόνιος επενδυτικός ορίζοντας

Oπως ανέφερε στην imerisia.gr, ο διευθύνων δύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας της Rivulis για Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, Βασίλης Κυκριλής, «πέραν από το μέγεθος της Temasek –η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται τον πλούτο του κράτους της Σιγκαπούρης, με ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει σήμερα τα 300 δισ. δολάρια– η διαφορά με προηγούμενους επενδυτές είναι ότι έχει ένα πιο μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα σε σχέση με ένα equity fund. Αυτό μας επιτρέπει καταρχάς να οραματιστούμε διαφορετικά και μετά να σχεδιάζουμε το business σε έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα».

Πρόσθεσε δε ότι «παράλληλα, όντας υπό την ομπρέλα ενός τόσο μεγάλου οργανισμού, αποκτάμε πρόσβαση και σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ συμμετέχουμε σε ένα οικοσύστημα και με άλλες εταιρείες που ανήκουν στην Temasek, από όπου μπορούν να προκύψουν σημαντικές συνέργειες.

Κομβικός ο ρόλος της ελληνικής ομάδας

Η ελληνική ομάδα έχει κομβικό ρόλο στην στρατηγική της Temasek. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Κυκριλής, «σε εμάς, στην Ελλάδα, έχουν εμπιστευθεί πάνω από το ένα τέταρτο των δραστηριοτήτων του ομίλου (25% των πωλήσεων), από όπου συντονίζεται μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το Πακιστάν και από τη Ρωσία μέχρι την Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται ότι η ελληνική διοικητική ομάδα του επιχειρηματικού κέντρου Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, που με έδρα τα Οινόφυτα, είναι υπεύθυνη για 4 παραγωγικές μονάδες της Rivulis σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Αίγυπτο καθώς και για τις πωλήσεις σε 43 χώρες.

Σε γενικότερο επίπεδο, ιδρυθείσα το 1966, η Rivulis έχει έδρα στο Ισραήλ και διαθέτει 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, 3 Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο.

Στο +25% το 2021 – Στόχος ανάπτυξη 10% για την επόμενη χρονιά

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, η εταιρεία πρόσθεσε δυναμικότητα στα εργοστάσια, λάνσαρε νέες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις, επενδύοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τα 5 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Κυκριλή, η Rivulis -η οποία κατάφερε και το 2020 να αυξήσει λίγο τον τζίρο της καθώς δραστηριοποιείται σε έναν ανθεκτικό κλάδο σε οικονομικές κρίσεις- αναμένεται να κλείσει η χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 25%, ενώ ακόμα πιο ανοδικοί είναι οι ρυθμοί για τα EBITDA.

Για το 2022 η εταιρεία περιμένει μια ανάπτυξη της τάξης του 10%, ενώ στόχος είναι η συνέχιση ενός μετασχηματισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διοικητικής ομάδας «περιλαμβάνει την μετάβαση από ένα μοντέλο αμιγώς παραγωγού σταλακτηφόρου σωλήνα σε έναν πάροχο διάδοσης της τεχνογνωσίας και σύγχρονων εφαρμογών. Έχουμε μπει για τα καλά στα ολοκληρωμένα έργα άρδευσης. Σχεδιάζουμε, συλλέγουμε όλα τα μέρη ενός αρδευτικού συστήματος, ακόμα και την μεταφορά του νερού, το εγκαθιστούμε, δίνουμε συγκεκριμένη τεχνογνωσία πάνω στην καλλιέργεια και αυτό σε συνδυασμό με τις εφαρμογές που έχουμε αναπτύξει δημιουργούμε ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο agricultural εταιρείας»

Νέα προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα

Και για την ελληνική αγορά η Rivulis σχεδιάζει την εισαγωγή νέων προϊόντων αλλά και νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Έχει ήδη ξεκινήσει την διάθεση της δορυφορικής πλατφόρμας Manna, η οποία καταφέρνει, χωρίς την ύπαρξη αισθητήρων στο έδαφος, να προσφέρει ακριβείς συμβουλές άρδευσης σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών έξυπνης άρδευσης εντάσσεται και μια ακόμα, η ReelView, η οποία επιτρέπει στους χρήστες των προϊόντων Eurodrip και Rivulis να βλέπουν χωρίς επιπλέον κόστος χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργειά τους όπως δορυφορικούς χάρτες και εικόνες με το επίπεδο βλάστησης και υγρασίας των φυτών, χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στο σύστημα άρδευσης ή και πιθανών ασθενειών στην καλλιέργεια.

Σωλήνες στάγδην άρδευσης

Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, που δεν είναι άλλος από τους σωλήνες στάγδην άρδευσης, η Rivulis παρουσίασε δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: πρόκειται για τον Rivulis Defend, τον πρώτο παγκοσμίως σωλήνα στάγδην άρδευσης ικανό να απωθεί έντομα που μπορούν να δαγκώσουν και να τρυπήσουν τους σωλήνες, καθώς και τον D5000 CX, ο οποίος επιτυγχάνει ελαχιστοποίηση της εισχώρησης ριζών στον σωλήνα, που μπορούν να προκαλέσουν φραγή στη ροή του νερού.

Μία ακόμα άμεση προτεραιότητα της Rivulis είναι η στήριξη της κυκλικής οικονομίας, η οποία σέβεται και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του κλάδου, με σκοπό την δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος διαχείρισης των σωλήνων άρδευσης που φτάνουν στο τέλος ζωής τους, ώστε να μην απορριφθούν στο περιβάλλον αλλά να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οικοσυστήματος.

Ο τομέας της μικρο-άρδευσης

Στην παρουσίαση έγινε επίσης σαφές ότι ο τομέας της μικρο-άρδευσης εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης. Δεδομένης της παγκόσμιας ανάγκης εξοικονόμησης νερού και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων και άλλων αγροτικών εφοδίων, η μικρο-άρδευση έχει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πληθώρα περιοχών, οι οποίες μόλις ξεκινούν την υιοθέτηση των νέων μεθόδων και τεχνολογιών άρδευσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα