Νέα
  • ΓΔ: 1406.14 +0.32%
  • Τζίρος: 2,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DEMO: Επενδύσεις 356 εκατ. ευρώ σε ενέσιμα, πρώτες ύλες, έρευνα και βιοτεχνολογία

«Φέρνουμε το αύριο, σήμερα» ήταν ο τίτλος της χθεσινής παρουσίασης του επενδυτικού προγράμματος της DEMO, το οποίο παρουσίασε η ηγεσία της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο Δημήτρης Δέμος, CEO της DEMO, ανέλυσε το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ, το οποίο σηματοδοτεί μια γενικότερη αλλαγή της εικόνας του κλάδου στην Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο

Πιο αναλυτικά, το νέο επενδυτικό πλάνο της φαρμακευτικής περιλαμβάνει:

  • Την ολοκλήρωση, εντός του α’ τριμήνου του 2022, δύο νέων μονάδων, στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της DEMO στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, οι εγκαταστάσεις επιφάνειας 6.000 τ.μ. έχουν στόχο να καλύψουν το κενό που υπάρχει μεταξύ της ζήτησης στις διεθνείς αγορές και της υφιστάμενης παραγωγής.
  • Την ανέγερση νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το οποίο περιλαμβάνει 4 μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και 6 μονάδες παραγωγής φαρμάκων. Το νέο συγκρότημα θα έχει συνολική επιφάνεια 74.000 τ.μ. και θα παράγει σε ετήσια βάση 200 τόνους πρώτης ύλης και 250 εκατομμύρια τελικά σκευάσματα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει 450 νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας, «η Τρίπολη από λιγνιτικός κόμβος γίνεται σημαντικός φαρμακευτικός κόμβος για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, καθώς θα μπορεί να καλύπτει το 20% των αναγκών για τα ιδρύματα της Ευρώπης». Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022.
     

     
  • Τη δημιουργία ενός νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ., το οποίο θα φιλοξενεί τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή πρώτων υλών και προϊόντων χημικής προέλευσης που θα παραχθούν στην Τρίπολη. Σε αυτό το κέντρο θα φιλοξενούνται 75 επιστήμονες. Στόχος είναι να δημιουργούνται περί τα 25 νέα προϊόντα σε ετήσια βάση, βάζοντας τον πήχη για το 2027 στα 125 νέα σκευάσματα συνολικά.
  • Τη δημιουργία σύγχρονου ερευνητικού κέντρου για βιοτεχνολογικά φάρμακα στο Κρυονέρι, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. Στο κέντρο των 4.000 τ.μ. θα εγκατασταθούν εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης και πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων. Πρώτος στόχος είναι η έρευνα για τρία μονοκλωνικά μέχρι το 2027 με στόχο να ολοκληρωθεί από το 2030 και μετά. Ακόμη ο κ. Δέμος πρόσθεσε ότι «πολλές startup εταιρείες θα παραγάγουν δοκιμαστικές παρτίδες για μελέτες στη χώρα μας, η οποία θα αυξήσει τα έσοδα της Ελλάδας και από τις κλινικές δοκιμές».
  • Τη δημιουργία Βιοακαδημίας φαρμάκων, προκειμένου να ενισχυθεί η τεχνογνωσία της χώρα μας στη βιοτεχνολογία για την παραγωγή φαρμάκων. Θα γίνει με την έναρξη της εγκατάστασης.

Βιοτεχνολογικά φάρμακα η νέα τάση

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη βιοτεχνολογία, ο κ. Δέμος ανέφερε ότι η τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως φάνηκε και μέσα στην πανδημία, είναι η δημιουργία νέων φαρμάκων βιολογικής προέλευσης για ασθένειες που μέχρι σήμερα δεν είχαν θεραπεία (καρκίνους, κληρονομικά νοσήματα, αυτοάνοσα κ.λπ.). Εκτίμησε ότι το 2030 το 30% της παγκόσμιας δαπάνης για φάρμακα θα αφορά σε βιοτεχνολογικά φάρμακα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι για την ανάπτυξη τέτοιων φαρμάκων απαιτούνται προσπάθειες 7-9 ετών, με κατάλληλες γνώσεις για να αναπτυχθούν, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία. Θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον. Πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό. Η DEMO, βλέποντας τις εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, αποφάσισε να δράσει δυναμικά και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις ώστε να γίνουμε εμείς παραγωγοί».

Η DEMO σε αριθμούς

  • Παρουσία: 85 χώρες
  • Εξαγωγές: 84% της ετήσιας παραγωγής
  • Εγκεκριμένα σκευάσματα: 2.700
  • Νέες άδειες τον χρόνο: 300
  • Στόχος τζίρου για 2030: 650 εκατ. ευρώ

Τι έκανε την περίοδο των μνημονίων

Στα χρόνια των μνημονίων 2011-2019 η DEMO:

  • Αύξησε τις πωλήσεις της κατά 70% (από τα 93 εκατ. στα 155 εκατ. ευρώ).
  • Αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 80% (από 523 σε 934 άτομα).
  • Επένδυσε 79 εκατ. ευρώ.
  • Πλήρωσε και 62 εκατ. ευρώ σε clawback που μείωσαν τις συνολικές επενδύσεις της εταιρείας.

Η λανθασμένη πολιτική της ΕΕ και η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο κ. Δέμος στάθηκε στη λανθασμένη πολιτική που ακολούθησε η ΕΕ για τον ευρωπαϊκό φαρμακευτικό κλάδο, οδηγώντας το 66% της παραγωγής σε Κίνα και Ινδία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα στην πανδημία να παρατηρηθούν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη όταν έκλεισαν τα σύνορα των χωρών. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ισχυρή παραγωγή που διαθέτει η Ελλάδα εξασφάλισε αυτάρκεια στα φάρμακα πρώτης γραμμής. Μάλιστα τόνισε ότι η DEMO, εκτός από τις ανάγκες της χώρας μας, κάλυψε και μέρος των αναγκών σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και πρόσφατα στη Βραζιλία.

Πλέον έχει αλλάξει η πολιτική της ΕΕ η οποία έχει ως στόχο να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον CEO της DEMO, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναγνωριστεί στην Ευρώπη σαν βασικός πάροχος φαρμάκων και στρατηγικός εταίρος στις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΕ, καθότι θα στηρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ένα από τα τρία βασικά αγαθά που είναι το φάρμακο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ