Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η λειτουργία της μονάδας απορριμμάτων στη Θήβα

ΧΥΤΑ
Πηγή: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Λίγο πριν από  την τελική γραμμή βρίσκεται η νέα Μονάδα Απορριμμάτων στη Θήβα. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στο θέμα μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί το 75% του έργου και απομένει το υπόλοιπο 25%  για να τεθεί σε λειτουργία. Ουσιαστικά μένουν κάποιες ασφαλτοστρώσεις, συνδέσεις του βιοαερίου με τη ΔΕΗ καθώς η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

►Διαβάστε επίσης - ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίος: Συμμαχία-έκπληξη για το σιδηροδρομικό διαγωνισμό Κιάτο-Ροδοδάφνη

Να υπενθυμίσουμε πως η μονάδα βάσει προγραμματισμού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου 2021. Παρόλα αυτά  το έργο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί στην συγκεκριμένη ημερομηνία με αποτέλεσμα να πάρει παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Εφόσον δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αναμένεται η νέα μονάδα να μπει σε τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τις αρχές του νέου έτους. Πρόκειται για ένα έργο με κομβική σημασία για την περιοχή καθώς αναμένεται αν προσφέρει πολύτιμες και ουσιαστικές λύσεις στο χρονίζων πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επίσης θα μπορεί να διαχειρίζεται λυματολάσπη και μέσω επεξεργασίας θα γίνεται κομπόστ και επίσης θα παράγεται βιοαέριο. Είναι η μοναδική μονάδα στη χώρα με αυτού του είδους την τεχνολογία.


Ποιους Δήμους θα εξυπηρετεί



Με τη λειτουργία του θα λύσει το πρόβλημα  διαχείρισης απορριμμάτων στους Δήμους  Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Τανάγρας. Θα έχει συνολική ετήσια δυναμικότητα 32.000 t/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ, 1.850 t/έτος προδιαλεγμένων οργανικών, 1.300 t/έτος πρασίνων-γεωργικών αποβλήτων και 7.000 t/έτος ιλύος.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να καλυφθεί μέρος των απορριμμάτων από τη Νότια Εύβοια και του Δήμου Λοκρών που ούτως ή άλλως σήμερα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Θήβας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων κατασκευάζεται  σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. πλησίον του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Θήβας.  Ο ΦΟΔΣΑ θα αναλάβει και τη λειτουργία-εκμετάλλευση της ΜΕΑ Βοιωτίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η σύμβαση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Βοιωτία είχε υπογραφεί στις 12 Ιουλίου 2017 με αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 24 μήνες και ημερομηνία παράδοσης στις 12/7/2019.

Ωστόσο το έργο αντιμετώπισε σημαντικά θέματα κατά την περίοδο κατασκευής με αποτέλεσμα να δοθούν αλεπάλληλες παρατάσεις. Το 2015 ο τότε διαγωνισμός είχε φτάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά λόγω διαφορετικής άποψης του ΥΠΕΝ τότε η σύμβαση δεν προχώρησε. Ο δεύτερος διαγωνισμός προχώρησε και κατά τη διάρκεια της κατασκευής το έργο συνέχισε να έχει προβλήματα λόγω αλλαγής της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020.



Ταυτότητα έργου



Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 16,3 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, ενώ η χρηματοδότηση θα προκύψει από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 . Πρόκειται για Δημόσιο έργο με ανάδοχο εταιρεία την Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα απασχολούνται σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 40 άτομα.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει: την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, την τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και της δοκιμές ολοκλήρωσης, τη συντήρηση του έργου μέχρι την Οριστική Παραλαβή του.

Ο συνδυασμός της λειτουργίας της  ΜΕΑ με τον ΧΥΤΑ Θηβών αποτελούν έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό  με προφανή και πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.  Ορισμένα από το άμεσα οφέλη που προκύψουν από τη λειτουργία της αφορούν στην  προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και πρώτων υλών, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.



Τι γίνεται με την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα


Για το υπόλοιπο του Νομού Βοιωτίας οι τρεις Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας, Λεβαδέων και Ορχομενού, έχουν εκπονήσει μια μελέτη για μια μονάδα κομποστοποίησης  και προς το παρόν δεν έχουν ενταχθεί στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που εδράζεται στη Θήβα.

Η ΜΕΑ στη Ναύπακτο είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα θα μπει σε εμπορική λειτουργία. Η ΜΕΑ Χαλκίδα είναι σε φάση ωρίμανσης των μελετών και ο διαγωνισμός θα βγει το 2022 με κόστος 49 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τη ΜΕΑ Λαμίας ετοιμάζεται επίσης μονάδα απορριμμάτων ύψους 50-55 εκατ. ευρώ με τον διαγωνισμό να προβλέπεται να ξεκινήσει το 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ