«Ο τομέας του real estate είναι πάρα πολύ σημαντικός για το ESG, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τις κατασκευές που θα συντελέσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με επενδύσεις 180 δισ. ευρώ μέχρι το 2050», ανέφερε ο Aρις Καρυτινός, CEO της Prodea Investments. Υπογράμμισε παράλληλα πόσο γρήγορος είναι ο ρυθμός που υιοθετούνται παγκοσμίως οι αρχές της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το 2019 το 63% των θεσμών είχαν υιοθετήσει τις αρχές ESG, ενώ το 2021, μόλις δύο χρόνια μετά, αυτό το ποσοστό έχει φτάσει το 72%».
Στα 53 τρισ. δολ. οι επενδύσεις το 2024
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι αποκαλυπτικοί, καθώς οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει άνοδο κατά 60%: Το 2014 υπήρχαν μόλις $15 τρισ. τέτοιων επενδύσεων, ενώ για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα $53 τρισ.
Γιατί υιοθετούν το ESG
Ο κ. Καρυτινός υπογράμμισε ακόμη το γεγονός της υψηλής υιοθέτησης των πρωτοκόλλων ESG τόσο από τους θεσμικούς επενδυτές, όσο και από τους fund selectors σε ποσοστά από 72% μέχρι 77% έναντι 64%-67% πέρυσι. Αναφέρθηκε δε στους λόγους για τους οποίους υιοθετούν το ESG.
Στόχος τα 550 εκατ. ευρώ
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Καραγιάννης, CIO της εταιρείας, επισήμανε ότι, στην παρούσα φάση, η Prodea διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα με «πράσινη» πιστοποίηση αξίας 301 εκατ. ευρώ, τα οποία θα γίνουν 349 εκατ. μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να αυξηθούν σε 550 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.
Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων
Έδωσε, δε, μια αναλυτική εικόνα για τα «πράσινα» κτίρια της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό:
- Ακίνητο Καρελά, 130 εκατ. ευρώ.
- Ενα κτίριο γραφείων στο κέντρο της Σόφιας στη Βουλγαρία (Sofia City Tower), 87 εκατ. ευρώ.
- Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα (NBG IT Center), 75 εκατ. ευρώ.
- Τα κεντρικά γραφεία της Prodea στο κέντρο της Αθήνας, στην οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης, 9 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα πράσινα έργα
Αναφορικά με τα επόμενα μεγάλα «πράσινα» projects που έρχονται, αυτά είναι:
- Το Εlement, στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκλησιάς, το οποίο είναι προμισθωμένο πριν καν αποπερατωθεί. Ο Κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «φέραμε ειδικούς συμβούλους από τη Σουηδία για το πόσο επηρεάζει ο ήλιος το κτίριο. Αλλάξαμε πρόσοψη, προσθέσαμε σκίαστρα και έτσι καταφέραμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση».
- Το Moxy, το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο, στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις αρχές του 2022.
- Το πρώην οικόπεδο της Ιmportex στη Λεωφ. Συγγρού, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια, με το ένα να έχει προπωληθεί και το άλλο να βρίσκεται στη διαδικασία μίσθωσης.
- Το wave, ένα παλιό κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού 44, το οποίο θα επανακατασκευαστεί σε πιστοποιημένο πράσινο κτίριο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Καραγιάννης και στο έργο του Πύργου του Πειραιά, ο οποίος μετά την ανακατασκευή του, με τη συνεργασία της Dimand, θα είναι πλέον ένας «πράσινος» πύργος, για τον οποίο προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι συζητήσεις για τις μισθώσεις.
Μαρούσι και Θεσσαλονίκη
Αναφέρθηκε τέλος σε δύο ακόμη έργα που δρομολογεί η εταιρεία:
- Το Funnel στο Μαρούσι (7.981 τ.μ.) το οποίο έχει ήδη μισθωθεί για τα κεντρικά μεγάλης στοιχηματικής εταιρείας και θα είναι έτοιμο εντός του β' τριμήνου του 2022.
- Το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη (21.200 τ.μ.), στο πρώην εργοστάσιο της Φιξ. Για το project, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου του 2023, η εταιρεία μιλάει «με ιδιαίτερα ενδιαφέροντες χρήστες που θα φέρουν πολύ προσωπικό στην περιοχή».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!