Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η Ελληνικός Χρυσός, που σε συνδυασμό και με δανειοδότηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις, με σκοπό να αυξήσει την παραγωγικότητα των μεταλλίων και να γυρίσει σε κερδοφορία.
Σε εκδήλωση όπου παρουσίασε τον οδικό στρατηγικό χάρτη 2021-2024, ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Ελληνικός Χρυσός, τόνισε ότι η εταιρεία είναι σε αναζήτηση επενδυτή μειοψηφίας καθώς στόχος είναι η Ελληνικός Χρυσός να παραμείνει διαχειριστής.
«Η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή δεν θα αλλάξει την υπόσταση της ελληνικής εταιρείας. Η Eldorado θα παραμείνει πλειοψηφών μέτοχος και διαχειριστής», είπε ο κ. Μπαλάσκας και συμπλήρωσε ότι με τις ενέργειες που γίνονται από την εταιρεία και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τη μητρική και σε επίπεδο τραπεζικής στήριξης, η πιθανότητα να μη χρηματοδοτηθεί το έργο είναι πολύ μικρή. Θυμίζουμε ότι οι συσσωρευμένες ζημίες στην Ελλάδα είναι €500 εκατ. σε επίπεδο ταμειακών ροών, ενώ το 2020 εμφάνισε ζημιές €84 εκατ.
Η νέα επενδυτική συμφωνία
Ο Στρατηγικός Oδικός Xάρτης αποτελεί μέρος της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης, η οποία έθεσε το πλαίσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός των μεταλλείων σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση.
Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται στην εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών -με το τελευταίο ειδικότερα να καταγράφει εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών- με την υλοποίηση ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.
Στην παρουσίαση επισημάνθηκε ότι «ο επιτυχής εξορθολογισμός των υφιστάμενων λειτουργιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις Σκουριές και την έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί εντός του 2021, θα ξεκλειδώσουν την αξία του συνόλου των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, προς όφελος όλων των κοινωνικών μας εταίρων».
Ενίσχυση της παραγωγής
Ο κ. Μπαλάσκας υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας στα μεταλλεία, η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας αλλά και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Η νέα τεχνολογία αλλά και μεθοδολογία που αξιοποιείται ήδη στα μεταλλεία της Eldorado σε Τουρκία και Καναδά θα ενισχύσει πολύ την παραγωγική δυνατότητα, ενώ θέλουμε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε 1.400 επιπλέον θέσεις εργασίας, και τους εργαζόμενους θα τους προσθέσουμε στους ήδη υπάρχοντες 1.600. Μόνο για το 2022, με την έναρξη κατασκευής των Σκουριών στον κατασκευαστικό τομέα θέλουμε ακόμα 900».
Τι περιλαμβάνει ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021-2024
- Επένδυση σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, καθώς και ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη θα επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022.
- Πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς και την αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του, από 400ktn/έτος σε 650ktn/έτος.
- Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης. Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων. Στην πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στις Μαύρες Πέτρες θα απορροφηθούν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, και σταδιακά στις Σκουριές καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του.
Οι τρέχουσες προκλήσεις
Ακόμη ο κ. Μπαλάσκας αναφέρθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις, δηλαδή στους «παράγοντες που επηρεάζουν διαχρονικά τη δραστηριότητά μας» και οι οποίοι «έχουν δημιουργήσει σημαντικό αποτύπωμα που πρέπει να εξυγιάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».
Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης
Τέλος, ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί στο Στρατώνι, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές. Το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης). Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός -καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα- θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!