Την ανησυχία τους για το εύρος και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης εξέφρασαν κατά την τοποθέτησή τους στο συνέδριο που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών», ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και διευθύνων σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Ο κ. Φέσσας επισήμανε πως «εάν αυτή η ενεργειακή κρίση αποδειχθεί σοβαρή τότε θα φέρει ύφεση», συμπληρώντας ότι «η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε και λίγη τύχη να μην είναι βαρύς ο χειμώνας και να μην έχουμε προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «ιστορικά οι ενεργειακές κρίσεις πάντα είχαν αρνητική επιρροή στην οικονομία», φέρνοντας ως παράδειγμα τις κρίσεις της δεκαετίας του ’70.
Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στη χώρα, τα οποία εάν αξιοποιηθούν σωστά από τις επιχειρήσεις μπορούν να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας ως «δώρο» για την επιχειρηματικότητα το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο δήλωσε πως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχημένη αξιοποίησή του είναι ο σχεδιασμός και η σωστή διαχείριση.
«Την άνοιξη θα μπορούμε να ξέρουμε το βάθος και το εύρος της ενεργειακής κρίσης»
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτίμησε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης που δεν είναι απλώς ενεργειακή, είναι γενικότερη», εξηγώντας ότι «δεν ξέρουμε ακόμα το βάθος και το εύρος της» και πως «θα χρειαστεί να περάσουν μήνες ώστε να καταλάβουμε τι συμβαίνει».
«Είμαι σίγουρος πως εάν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ήταν πολύ δυνατή τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αυτή η κρίση θα μας επηρεάσει αρνητικά. Σε ποιο βαθμό, αυτό θα μπορούμε να το πούμε την ερχόμενη άνοιξη», συμπλήρωσε.
«Αυτή η κρίση έχει μερικά χαρακτηριστικά που ποτέ δεν είχαμε πριν στην παγκόσμια οικονομία. Είμαστε μετά από πανδημία, υπάρχουν συσσωρευμένα χρήματα, υπάρχει διάθεση να ζήσει ο κόσμος λόγω πανδημίας, ταυτόχρονα όμως βρίσκεται ενώπιον μίας οικονομικής κρίσης που δεν ξέρουμε το μέγεθος της. Αυτά είναι αντίρροπες δυνάμεις και νομίζω ότι κάπου στην άνοιξη θα μπορεί να ξέρει κάποιος για το που πάμε»,πρόσθεσε ταυτόχρονα.
Ο ισχυρός άνδρας της Chipita αναφέρθηκε και στον αγροτικό τομέα και την ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησής του. «Στο μέλλον το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ότι η γη δεν θα μπορεί να παράγει αυτά που μπορεί λόγω της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε στην τοπθέτησή του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!