Σταγόνα στον ωκεανό της ύφεσης, της αβεβαιότητας και της συσσώρευσης υποχρεώσεων αποτελούν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις για τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς μετά από δύο lockdown οι φόβοι για μπαράζ λουκέτων στο αμέσως επόμενο διάστημα ενισχύονται.
Ωστόσο, ούτε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρήκαν το θαυματουργό «φάρμακο» στις παραγγελίες μέσω άλλων καναλιών -και κυρίως μέσω διαδικτύου- αφού δεν έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις απώλειες των κλειστών φυσικών καταστημάτων. Βεβαίως, το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές αυτόν τον τρόπο για ψώνια σε αντίθεση με την πλειονότητα των μικρών και μεσαίων λιανέμπορων (οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που στράφηκαν λόγω της πανδημίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν ξεπερνούν το 20% στο σύνολο της αγοράς) τους δίνει σαφές πλεονέκτημα και τις ισχυροποιεί εν όψει νέου κύματος συγκέντρωσης στον κλάδο.
Παρότι η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι θεαματική (1 στους 2 Έλληνες έκανε τουλάχιστον μια online αγορά το 1ο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) η μείωση του ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ μηνιαίως από το lockdown, με βάση υπολογισμούς παραγόντων του λιανεμπορίου, δεν «ισοφαρίζονται» ούτε από τις ψηφιακές πωλήσεις ούτε όταν ανοίγει ξανά η αγορά.
Η εξέλιξη του τζίρου
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων το αποδεικνύουν. Στο 9μηνο του 2020 χάθηκαν 3 δισ. τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2019. Και αυτό συνέβη χωρίς να προσμετρείται το δεύτερο lockdown. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε σε 34,77 δισ. ευρώ. όταν το ίδιο διάστημα του 2019 είχε ανέλθει σε 37,79 δισ. ευρώ. Δηλαδή χάθηκαν 3 δισ. ευρώ τζίρου, με τις προβλέψεις να είναι πολύ απαισιόδοξες για το που θα κάτσει η… μπίλια για το σύνολο του έτους.
Ακόμη και ο Σεπτέμβριος που παραδοσιακά είναι ένας μήνας αυξημένης καταναλωτικής κίνησης δεν παρουσιάζει ενθαρρυντικά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 2,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 που είχε διαμορφωθεί σε 2,53 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 είναι:
- Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 37,8%.
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 32,0%.
- Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Σεπτέμβριο 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019 είναι:
- Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 55,0%.
- Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 42,6%.