Συνεχίζονται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τα μεγέθη του ομίλου Fourlis και στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη διοίκηση, η οποία εκτιμά ότι αν δεν προκύψει κάποιο εξαιρετικά αρνητικό συμβάν μέχρι το τέλος του έτους -δηλαδή ενδεχόμενο lockdown- ο τζίρος του ομίλου θα επαναπροσεγγίσει τα μεγέθη του 2019.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την IKEA, η εταιρεία έχει να διαχειριστεί μια σειρά από αρνητικά, για τα μεγέθη της, δεδομένα, όπως είναι τα αυξημένα κόστη για ενέργεια, μεταφορικά και πρώτες ύλες.
Διπλάσιο το ενεργειακό κόστος
Πιο αναλυτικά, για ενέργεια, το κόστος αγοράς για την IKEA διπλασιάστηκε, καθώς από τα 63 ευρώ που αγόραζε πέρυσι τη μεγαβατώρα, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 127 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τα 300 ευρώ.
Σημειώνεται βέβαια ότι η IKEA δεν είναι ενεργοβόρα εταιρεία, μιας και δραστηριοποιείται στο retail, ωστόσο με το ετήσιο ενεργειακό κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση από τις αυξήσεις των τιμών είναι της τάξης των 500.000 ευρώ.
Την «προστατεύουν» οι συμφωνίες – Ανατιμήσεις από το 2022
Αναφορικά με το σημαντικά αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορικών, οι συμφωνίες 18 μηνών που αφορούν την προμήθεια των προϊόντων έχουν «προστατέψει» την IKEA Greece, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν φαίνεται στον βραχυχρόνιο ορίζοντα κάποια αποκλιμάκωση του κόστους, από το 2022 θα κληθεί και αυτή να... πληρώσει το μάρμαρο της πανδημίας, προχωρώντας αναπόφευκτα και σε ανατιμήσεις.
Πάντως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν «χτυπήσει» και την IKEA στην Ελλάδα, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα και μάλιστα στα λεγόμενα best sellers.
Το πείραμα των δύο «μίνι» IKEA
Σχετικά με τη νέα στρατηγική της εταιρείας που αφορά στην επέκταση των λεγόμενων mini IKEA, η πρώτη εικόνα από τη λειτουργία του καταστήματος στον Πειραιά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τη διοίκηση της Fourlis, ενώ τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το νέο κατάστημα στον 4ο όροφο του The Mall Athens στο Μαρούσι, «ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα» όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι «θα πετύχει σίγουρα».
Φέρνουν τα προϊόντα... πιο κοντά στον καταναλωτή
Ο οικονομικός διευθυντής της Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος, επισήμανε ότι «αλλάζει όλο το retail στον κλάδο μας. Θελήσαμε και εμείς να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και να φέρουμε τα προϊόντα μας πιο κοντά σε αυτούς, μιας και το concept των καταστημάτων IKEA ήταν, λόγω μεγέθους, να βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση της εταιρείας να μειώσει τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων σε Ιωάννινα και Λάρισα, σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία της είχε καταστρωθεί την περίοδο 2008-2009, όταν δηλαδή η ελληνική οικονομία γνώριζε άνθηση. Ωστόσο ακολούθησε η πολυετής ύφεση, η οποία έδειξε ότι το μέγεθος των καταστημάτων αυτών είναι υπερβολικό για την επαρχία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση, με αποτέλεσμα να «γράφουν» ζημιές για την εταιρεία.
Σημειώνεται ότι στα καταστήματα αυτά έχει «τρέξει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο έχουν αποδεχθεί ήδη περίπου 100 εργαζόμενοι.
Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στο real estate
Για την Trade Estates, τη θυγατρική του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων, σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Αυτές που ήδη έχουν συμφωνηθεί αφορούν στην αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και στην απόκτηση ενός οικοπέδου που έγινε σε ένα joint venture με την Ten Brinke Hellas με σκοπό την ανάπτυξη εμπορικού συγκροτήματος στην περιοχή των Σπάτων. Στα σημεία αυτά σχεδιάζεται να αναπτυχθούν καταστήματα των brands που ανήκουν στον όμιλο, πλαισιωμένα και από άλλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.
Ειδικότερα, η επένδυση στο Ηράκλειο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στο εμπορικό πάρκο προβλέπεται ότι θα φιλοξενηθεί και ένα από τα νέας γενιάς καταστήματα IKEA. Αντίστοιχα, στην Πάτρα έχει αποκτηθεί ακίνητο 21,5 στρεμμάτων στην Ακτή Δυμαίων, σε σημείο που θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων. Στα πλάνα της διοίκησης είναι και η ανάπτυξη κέντρου logistics.
Το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Lamda Development και προβλέπει τη δημιουργία εμπορικού πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη Lamda Development. Πρόκειται για επένδυση 55 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στην κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το οποίο θα λειτουργήσει στο βόρειο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού.
Ετοιμάζει φακέλους για να μπει στο... Ταμείο Ανάκαμψης
Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία ετοιμάζει σχετικούς φακέλους για τα νέα projects προκειμένου να μπουν στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ως γνωστόν τα ιδιωτικά έργα θα «καρπωθούν» τα 12,8 δισ. από τα 31 δισ. ευρώ συνολικά που προβλέπονται για τον τομέα αυτό και αφορά σε εργασίες που σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια και το digitalization. Για τα συγκεκριμένα έργα το 50% αφορά σε επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (με επιτόκια χρηματοδότησης 0,3%-0,4%), το 30% σε τραπεζική χρηματοδότηση και μόλις το 20% σε ίδια κεφάλαια. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάγονται και τα οικόπεδα στις επιδοτήσεις, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να υπάγονται σε αυτές αν δεν ξεπερνούν το 30% της συνολικής επιδότησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!