Σημαντική πτώση που άγγιξε το 15% εμφάνισε ο περσινός τζίρος για την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, καθώς, όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις, οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2020 δεν ευνόησαν τις πωλήσεις αλατιού για τη χρήση στον αποχιονισμό, όπως επίσης και η αναστολή κάποιων δραστηριοτήτων λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίσει ζημιές, από κέρδη το 2019.
Έτσι, τα μεγέθη της εταιρείας διαμορφώθηκαν ως εξής:
DATA (σε χιλ. ευρώ)
Κύκλος εργασιών
- 2020: 6.100
- 2019: 7.166
Μεταβολή: -14,87%
Μεικτό κέρδος
- 2020: 436
- 2019: 1.812
Μεταβολή: -75,94%
Λειτουργικό αποτέλεσμα
- 2020: (465)
- 2019: 789
Αποτελέσματα προ φόρων
- 2020: (473)
- 2019: 809
Με το... αριστερό και το 2021
Ούτε η φετινή χρονιά έχει μπει με το… δεξί για την Ελληνικές Αλυκές, αφού η πανδημία, η οποία εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, έχει επηρεάσει αρνητικά μέρος των πωλήσεων της εταιρείας και ιδιαίτερα αυτές του συσκευασμένου αλατιού και των μικρών κατηγοριών πελατών.
Ειδικότερα στο α’ τετράμηνο του 2021, για το οποίο δίνονται στοιχεία, οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν ευνόησαν τις πωλήσεις αλατιού για χρήση στον αποχιονισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αποθέματα προς διάθεση.
Οι βασικοί στόχοι
Για τη φετινή χρήση, βασικοί στόχοι της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων:
- Η διασφάλιση θετικού παραγωγικού αποτελέσματος μέσω στοχευόμενων επενδυτικών κινήσεων στις κατά τόπους αλυκές όπως η αναβάθμιση της εδαφοτεχνικής υποδομής, αναβάθμιση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κλπ.
- Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, η ολοκλήρωση υλοποίησης μετατροπής της μονάδας συσκευασίας αυτού. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία κατέθεσε φάκελο για τη πιστοποίηση του προϊόντος «Αφρίνα» ως Π.Γ.Ε. (Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης). Η παραγωγή και συγκομιδή της Αφρίνας γίνεται χειρωνακτικά στην αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως «Άσπρη» αλυκή). Η «Άσπρη» αλυκή του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, ικανή να παράγει το 50-60% (αναλόγως της χρονιάς) του κοινού αλατιού που παράγεται στην Ελλάδα. Έχει έκταση 12.400 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόνους κοινού αλατιού ετησίως. Η αποθήκευση του προϊόντος «Αφρίνα» γίνεται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αλυκών στο Μεσολόγγι, εντός της οριοθετημένης περιοχής ΠΓΕ, γεγονός απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προέλευση και η ιχνηλασιμότητα.
- Η περαιτέρω διαδικασία βελτίωσης και εξυγίανσης του εμπορικού χαρτοφυλακίου (καθώς και των απαιτήσεών της), ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο ο ενδεχόμενος εμπορικός κίνδυνος.
- Η εξυπηρέτηση των πελατών της, μέσω της διασφάλισης ποιότητας, καθώς και της βελτίωσης - αναβάθμισης του δικτύου διανομής και της ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού της.
- Η μείωση του κόστους.
Στο τιμόνι Βρεττάκος και Δουμάνογλου
Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκονται ο Λεωνίδας Βρεττάκος και ο Αντώνης Δουμάνογλου, η θητεία των οποίων λήγει στις 26/10/2023.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Λεωνίδας Βρεττάκος, θυμίζουμε ότι εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια στην ΑΒ Βασιλόπουλος, απ’ όπου αποχώρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 κατέχοντας την θέση του Chief Operating Officer (COO).
Αναφορικά με τον 50χρονο CEO της εταιρείας, τον Αντώνη Δουμάνουγλου, πρόκειται για απόφοιτο του University of Illinois στο Σικάγο, κατόχου πτυχίου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μεταπτυχιακού τίτλου σε Information Engineering από το City του Λονδίνου. Μεταξύ 1996- 2005, ανέλαβε ανώτατες θέσεις στον Όμιλο Μυτιληναίου, ενώ διετέλεσε για 1,5 χρόνο μη εκτελεστικό μέλος στην εταιρεία Hellas Jet. Μεταξύ 2006- 2012, εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως σε έργα ιδιωτικοποίησης μεταλλουργικών εταιρειών στα Βαλκάνια, ενώ από το 2012 έως σήμερα, εργάζεται ως γενικός διευθυντής στην εταιρεία Premium, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των media.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!