Δυόμιση χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του QCM στις 4 Μαΐου 2018 η οποία έδειξε πως η Folli Follie ήταν κάθε άλλο παρά ένα διεθνές success story, η υπόθεση συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στις εποπτικές αρχές, την Πολιτεία αλλά και την κυβέρνηση, καθώς έχοντας συνδέσει την ανάπτυξη της χώρας με την εμπιστοσύνη των επενδυτών, επιθυμεί να στείλει το μήνυμα πως τα θεσμικά όργανα της χώρας είναι σε θέση να ξεχωρίζουν «την ήρα από το στάρι».
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι πηγές πολύ κοντά στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι έχουν δρομολογήσει τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο του προγράμματος machine readable data on listed companies. Πρόκειται για μεταρρύθμιση μεγάλου ειδικού βάρους για την κεφαλαιαγορά και την ελληνική αγορά στο σύνολό, αφού χάρη σε αυτό το ψηφιακό αποτύπωμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα και αξιόπιστα χειραγωγήσεις μετοχών, «ξέπλυμα» και συναλλαγές που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε φούσκες τύπου Folli Follie.
Το εν λόγω πρόγραμμα άρχισε να ζυμώνεται σαν ιδέα στις ΗΠΑ το 2013, για να υλοποιηθεί τελικά από την SEC το 2018, πυροδοτώντας ένα μεγάλο debate για το κατά πόσον οι αλγόριθμοι είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα στην αποκάλυψη νόθευσης οικονομικών στοιχείων σε εταιρικούς ισολογισμούς.
Στη Γηραιά Ήπειρο το ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι φαίνεται το 2017 και τον επόμενο χρόνο θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο δημιουργίας μίας βάσης δεδομένων για εταιρείες και επενδυτές, που περιλαμβάνει παρελθούσες «περίεργες» εντολές πώλησης ή αγοράς μετοχών και ανοικτών πωλήσεων που αλλοίωναν τις τιμές μετοχών.
Απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε και η σειρά της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια τέτοια υλοποίηση, μια ηλεκτρονική ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει στο μέλλον σκάνδαλα τύπου Folli Follie.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!