Νέα
  • ΓΔ: 1536.28 -0.21%
  • Τζίρος: 71,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To ένα τρισ. που χωρίζει Μασκ και Μπέζος και η νέα κούρσα στο διάστημα

Διάστημα
Πηγή: Eurokinissi

Πριν από μερικές δεκαετίες το Διάστημα αποτελούσε προνομιακό πεδίο για υπερδυνάμεις και κρατικούς οργανισμούς που είχαν πρόσβαση σε αστείρευτους προϋπολογισμούς. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν ριζικά τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτος-σταθμός, καθώς παρά τα εμπόδια που έφερε η πανδημία, οι ιδιώτες πήραν τη σκυτάλη στη νέα κούρσα που ξεκινά σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μια κούρσα με έπαθλο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών.

Η παραπάνω εκτίμηση φέρει την υπογραφή της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι ο τζίρος της παγκόσμιας διαστημικής βιομηχανίας θα αγγίξει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040. Αλλά και η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τη διαστημική κούρσα ως το «νέο επενδυτικό σύνορο», παραφράζοντας το γνωστό μότο από το Star Trek.

Ορόσημο για την νέα πραγματικότητα αποτέλεσε η αποστολή της SpaceX, του Ελον Μασκ, η οποία έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε ανθρώπους στο Διάστημα με δικό της σκάφος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τις ευλογίες της NASA, συνεργάζεται στενά με νεοσύστατες επιχειρήσεις ώστε να στείλει και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη τα προσεχή χρόνια.   

Ωστόσο, το 2021 αναμένεται να είναι ακόμη πιο «εκρηκτικό» για το παγκόσμιο οικοσύστημα ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις διαστημικές τεχνολογίες.  Η SpaceX, συγκεκριμένα, θα πραγματοποιήσει ακόμη μία πτήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την άνοιξη του 2021, ενώ δεν αποκλείεται και μια δεύτερη το ερχόμενο φθινόπωρο.

Από τη μεριά της η Boeing έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη NASA για την ανάπτυξη ενός διαστημικού σκάφους, το οποίο μάλιστα η αεροναυπηγική εταιρεία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται εμπορικά για ταξίδια διαστημικού τουρισμού, έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων ανά θέση.

Δύο ακόμα επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους -η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος- αναπτύσσουν οχήματα με στόχο αποστολές σε τροχιά, για πολυεκατομμυριούχους που αναζητούν συγκινήσεις σε σύντομα ταξίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Η Virgin Galactic ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της μέσα στο 2021, ενώ η Blue Origin, η οποία ανέπτυξε έναν πλήρως αυτόνομο πύραυλο και μια κάψουλα που απογειώνεται κάθετα από ένα launch pad, θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις μέσα στην επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, η SpaceX σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά έως 12.000 δορυφόρους, αλλά τελικά ο αριθμός τους σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει τις 40.000. Σύμφωνα με τον Μασκ, χρειάζονται τουλάχιστον 400 δορυφόροι για την παροχή «ελάχιστης» ευρυζωνικής κάλυψης με Ίντερνετ στη Γη και 800 δορυφόροι για μια «μέτρια» κάλυψη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ