Η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου αλλά αρκετοί προβλέπουν πως πιθανώς θα υπάρξει αναβολή. Τα στοιχεία που παραθέτουν οι Ολλανδοί αμφισβητούνται, βεβαίως, από τη σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τον διευθύνοντα σύμβουλο Αναστ. Καλλιτσάντση να χτίζει άμυνες τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και συμφωνία ώστε οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δ. Μπάκος να αποκτήσουν το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η χθεσινή - Τρίτη 29 Δεκεμβρίου - παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε διάσταση απόψεων με τον αδερφό του Αναστάσιο Καλλιτσάντση.
Τι λένε οι Ολλανδοί
Υποστηρίζουν κατ’ αρχήν πως η πορεία της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι αρνητική τα τελευταία δυόμισι χρόνια και υπολείπεται των σημαντικότερων ανταγωνιστών της. Από τις 9 Ιουλίου 2018, που παραιτήθηκε το προηγούμενο Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία της Reggeborgh με τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα για δικαίωμα (option) μελλοντικής αγοράς του ποσοστού του, η μετοχή είχε υποχωρήσει κατά 52%, από τα 2,02 ευρώ στα 0,96 ευρώ. Στις 11 Δεκεμβρίου, όταν η Reggeborgh ανακοίνωσε πως επιδιώκει την αλλαγή διοίκησης, η πτώση ήταν 30% καθώς η μετοχή είχε ανέβει στα 1,37 ευρώ. Για λόγους σύγκρισης, από τις 9 Ιουλίου 2018 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αυξηθεί κατά 50% και της ΑΒΑΞ κατά 40%.
Οι τέσσερις δείκτες
Η επιχειρηματολογία της Reggeborgh βασίζεται και σε τέσσερις δείκτες των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ την τελευταία τετραετία. Όπως αναφέρουν στις παρουσιάσεις τους, ενώ ο κύκλος εργασιών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν 1,89 εκατ. ευρώ το 2017 περιορίστηκε σε 925 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020.
- Ταυτόχρονα τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν από 205 εκατ. ευρώ το 2017 σε 41 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020.
- Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου επιβαρύνθηκαν την ίδια περίοδο και από ζημιές 41 εκατ. ευρώ το 2017 έγιναν ζημιές 160 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020.
- Ο δείκτης αποδοτικότητας απασχολούμενων κεφαλαίων που ήταν 7,4% το 2017 ήταν αρνητικός (-4,8%) τον τελευταίο χρόνο.
- Τέλος, ο καθαρός δανεισμός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από 738 εκατ. ευρώ το 2017 εκτινάχθηκε τα 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται από μόλις 3,6 το 2017 σε 27 στο τέλος Σεπτεμβρίου.
- Σύμφωνα με την Reggeborgh η πιστοληπτική ικανότητα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποβαθμίστηκε στη διάρκεια του 2020 από τις Fitch και S&P, η εταιρεία χάνει σημαντικές συμβάσεις αλλά και έμπειρα στελέχη.
Η θέση της διοίκησης της Ελλάκτωρ
Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ τονίζει από την πλευρά της πως οι δυσάρεστες οικονομικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Των ζημιογόνων συμβάσεων που παρέλαβε από τους προκατόχους της αλλά και του ξεκαθαρίσματος και της αναδιοργάνωσης που έγινε στον όμιλο τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Ο κ. Καλλιτσάντσης, στην τελευταία παρουσίαση προς τους αναλυτές, είχε τονίσει πως με το τελευταίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΚΤΩΡ – ύψους 100 εκατ. ευρώ – οι δύσκολες ημέρες θα είναι παρελθόν για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!