Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Συγνώμη λάθος» για το… λανθασμένο «εκβιαστικό» μήνυμα από την efood – Αλλάζει ριζικά το εργασιακό τοπίο και στη χώρα μας

efood

Μεγάλη αναστάτωση δημιούργησε στην αγορά του delivery το μήνυμα που έστειλε η efood σε διανομείς της σύμφωνα με το οποίο τους πρότεινε συνεργασία freelancing προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται για την εταιρεία, διαφορετικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

Αρκετοί εργαζόμενοι που συνεργάζονται με την κορυφαία πλατφόρμα delivery στη χώρα μας εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους για την κίνηση αυτή, ενώ στα social media πελάτες του e-food προχώρησαν (ή δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν) σε κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα.

Η efood, με ανακοίνωσή της, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε το μήνυμα προς μερίδα διανομών της, ωστόσο το σίγουρο είναι πως το εργασιακό τοπίο του μέλλοντος (και) στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε στο παρελθόν.

ΕΚΑ: «Εκβιάζει με το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης»

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «καταγγέλλει την μεθόδευση της εταιρείας efood  να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι)».

Προσθέτει δε ότι «αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), (η efood) έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης».

Σημείωσε ότι ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της Manpower. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες, αλλά όπως λέει το ΕΚΑ «η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους».

Αρβανίτης: «Όχι στην ασυδοσία efood και Μητσοτάκη»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Αρβανίτης σε δήλωση που έχει τίτλο «Όχι στην Ασυδοσία efood & Μητσοτάκη» ανέφερε ότι «την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνεται ψήφισμα που διατυπώνει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «παραδοσιακούς» εργαζόμενους, στην Ελλάδα του Μητσοτάκη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στην efood, δεκάδες διανομείς έλαβαν μήνυμα από την εταιρία, που τους προέτρεπε να εργαστούν ως αυτό-απασχολούμενοι, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

«Free pass εκμετάλλευσης στους εργοδότες»

Πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή έχει τη σφραγίδα του νομοθετικού τερατουργήματος Χατζηδάκη. Η θεσμοθέτηση, ουσιαστικά, εικονικής αυτό-απασχόλησης, αφήνει τους εργαζόμενους βορά στην εργοδοτική ασυδοσία.  Εταιρείες delivery ¨πουλάνε¨ ευελιξία στα ωράρια, εφαρμόζοντας στην πραγματικότητα ένα πλαίσιο διαρκούς εκμετάλλευσης, που θέλει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους σε ακραίες συνθήκες, αναγκασμένους να ανταγωνίζονται τους συναδέλφους τους.

Ανθρώπους-ελατήρια εταιριών που ενώ αυξάνουν τα κέρδη τους, προσπαθούν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές συνθήκες των διανομέων, αξιοποιώντας τα αντεργατικά εργαλεία που προσφέρει απλόχερα ο νόμος Μητσοτάκη – Χατζηδάκη».

Υπογραμμίζει δε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, δίνει free pass εκμετάλλευσης στους εργοδότες & το βαφτίζει ευελιξία».

Υπ. Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον εαυτό του για τις συνεργατικές πλατφόρμες

Απαντώντας στις επιθέσεις της αξιμωατικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα,  το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021»

«Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!», προσθέτει. 

Αντίθετα, όπως επισημαίνει, «ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισάγει το συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις, όπου χρειάζεται».

«Η εκμετάλλευση, όμως, μιας αρνητικής πρακτικής, προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Efood: «Λανθασμένη επικοινωνία που δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα μας»

Σε ανακοίνωση που έβγαλε αργά το μεσημέρι (γύρω στις 15:00) η efood «αποδοκιμάζει τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές».

Διάφορες μορφές εργασίας

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς (η efood) παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Σχεδιάζει την πρόσληψη 7.000 διανομέων το 2022

Μάλιστα αναφέρει με έμφαση ότι το efood, η οποία αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα, σχεδιάζει τη δημιουργία ακόμη 7.500 θέσεων εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 θα είναι διανομείς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ