Νέα
  • ΓΔ: 1453.32 +0.06%
  • Τζίρος: 36,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα «Νέα γη»: Μετάβαση από την καπνοκαλλιέργεια στην βιώσιμη παραγωγή στέβιας

Το πρόγραμμα αναγεννητικής καλλιέργειας, «από τον καπνό στη στέβια», που φέρει το όνομα «Νέα γη», παρουσίασαν σήμερα η Παπαστράτος και η Stevia Hellas, οι οποίες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή.

Στόχος είναι η σταδιακή μετάβαση από την καπνοκαλλιέργεια προς την βιώσιμη καλλιέργεια στέβιας. Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «αυτή η πρωτοβουλία έχει έντονο άρωμα από αλλαγή και μέλλον. Αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας».

«Ένα μέλλον που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω»

Αφού τόνισε ότι η ζήτηση για καπνό μειώνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία προσπαθεί να δώσει προοπτική σε όλους τους καπνοκαλλιεργητές που έχουν στηρίξει την ανάπτυξη της Παπαστράτος εδώ και 90 χρόνια, προσφέροντας ένα «μέλλον που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω» ενώ συμπλήρωσε: «Βεβαιωθήκαμε ότι η στέβια αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική για τον καπνό. Ήδη τα πρώτα στοιχεία από το πιλοτικό πρόγραμμα που τρέχει – και έχει τριετή διάρκεια – είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Μετασχηματισμός σε εταιρεία τεχνολογίας

Ο κ. Καργαρώτος θύμισε ότι «πριν από πέντε χρόνια πήραμε την απόφαση στην Παπαστράτος να αφιερώσουμε όλους τους πόρους και τις δυνάμεις μας για τον μετασχηματισμό της εταιρείας από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας. Με όπλα μας την καινοτομία και την επιστήμη θέλουμε να δώσουμε λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του καπνίσματος». Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει ήδη προωθήσει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ και πρόσφατα ανακοινώσαμε επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατευθύνονται προς την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού, σταματώντας παράλληλα την παραγωγή τσιγάρων.

Με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών παρουσίας στην Ελλάδα ο κ. Καργαρώτος επανέλαβε τη νέα στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης με βάση την οποία «ξαναγεννιόμαστε, επαναπροσδσιορίζουμε τη θέση μας απέναντι στο μέλλον, συνδιαμορφώνουμε το μέλλον. Πυξίδα μας είναι η βιωσιμότητα η οποία ορίζει τις αποφάσεις και τις δράσεις της εταιρείας μας»

«Στο DNA μας η συνεργασία»

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, με αφορμή το πρόγραμμα «Νέα γη», ανέφερε ότι «οι συνέργειες μας βοηθούν να κάνουμε κάποια πράγματα γρηγορότερα, ασφαλέστερα και με μικρότερους πόρους». Πρόσθεσε δε ότι «ως συνεταιρισμός έχουμε στο DNA μας τη συνεργασία».

Μεγαλύτερη παραγωγή, υψηλότερες τιμές

Υπογράμμισε ότι τα οφέλη από την μετάβαση των καπνοκαλλιεργητών προς την αγορά της στέβιας είναι σημαντικά, καθώς και τα παραγόμενα κιλά ανά στρέμμα είναι περισσότερα (φθάνουν έως και τα 400 κιλά έναντι 100-150 κιλών στην καλλιέργεια καπνού) και οι τιμές αγοράς των φύλλων στέβιας – των βιολογικών κατά βάση – είναι υψηλότερες (άνω των 5 ευρώ από τα επίπεδα των 4 ευρώ που αγοράζεται ο καπνός) δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν παραγωγό ακόμη και να τριπλασιάσει τα έσοδά του.

Τόνισε ωστόσο με έμφαση ότι δεν πρόκειται για μία καλλιέργεια η οποία είναι εύκολη για όλους. Προσφέρεται ειδικά για τους καπνοπαραγωγούς που ακολουθούν παρόμοιες καλλιεργητικές πρακτικές με αυτήν της στέβιας και διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Παπαστράτος και την Stevia Hellas σε ό,τι αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας παραγωγός, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης «αναμένουμε και έξτρα πόρους από τη νέα ΚΑΠ, την πράσινη συμφωνία, πως δηλαδή θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτή τη μετάβαση».

Ζητούμενα οι βιώσιμες πρακτικές και η ιχνηλασιμότητα

Σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή της στέβιας, ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι κυρίως παράγεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και της Κίνας, «σε χώρες δηλαδή που δεν ακολουθούνται βιώσιμες πρακτικές στις καλλιέργειες και με προϊόντα που δεν έχουν ιχνηλασιμότητα». Τόνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες αναζητούν ιδιαίτερα προϊόντα στέβιας, που δίνουν υπεραξία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, τέτοια προϊόντα που παράγει και η Stevia Hellas.

Ο CEO του συνεταιρισμού σημείωσε ότι τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας κατευθύνονται προς την αγορά του τσαγιού αλλά και στην εκχύλιση, ως τελικό προϊόν.

Η στέβια κερδίζει χώρο στο ράφι από τη ζάχαρη

Τέλος, σχετικά με την έντονα ανοδική τάση του συγκεκριμένου τομέα – η οποία αποτυπώνεται και στην ανάπτυξη της Stevia Hellas η οποία τα τελευταία χρόνια «τρέχει» με ρυθμούς 40%-50% ετησίως – ανέφερε χαρακτηριστικά τα στοιχεία από δύο εκ των μεγαλύτερων αλυσίδων super market της χώρας μας, σύμφωνα με τα οποία, το ράφι της ζάχαρης έχασε χώρους της τάξης του 20%, ενώ στον αντίποδα τα γλυκαντικά (όπου περιλαμβάνεται και η στέβια) διπλασίασαν τους χώρους τους.

400+100 στρέμματα – Μικρά και προσεκτικά τα βήματα

Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 400 στρέμματα στη Λαμία όπου καλλιεργείται στέβια, ενώ σε πιλοτική φάση βρίσκεται η επέκταση σε ακόμη 100 στρέμματα σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Θράκη (Ξάνθη, Ροδόπη). Ο κ. Σταμάτης επεσήμανε ότι «ψάχνουμε

να δούμε σε ποιες περιοχές ευδοκιμεί η στέβια για να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα. Θέλουμε να είναι μικρό και ελέγξιμο το κάθε βήμα που κάνουμε, οπότε στόχος μας είναι επιλεγμένη παραγωγή και επιλεγμένα στρέμματα σε κάθε περιοχή. Στόχος μας είναι η αύξηση των στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, αλλά με βιώσιμη ανάπτυξη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ