Στην αποτύπωση του 10ετούς επιχειρηματικού χάρτη της χώρας έως και το 2022 προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο τη καθιέρωση της συστηματικής παρακολούθησης και καταγραφής της πορείας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκήρυξε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό με θέμα, «Η κατάσταση και οι προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα», μέσω της εκπόνησης των ετήσιων εκθέσεων ανταγωνιστικότητας με χωροταξική, τομεακή και κλαδική διάρθρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ελληνική επικράτεια διαχρονικά από το έτος 2013 έως και το 2022.
H ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα παροχής στοχευμένης πληροφορίας και ενημέρωσης προς τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση διαμόρφωσης προτάσεων και σχεδιασμού δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσης τους.
Η εκπόνηση των ετήσιων εκθέσεων ανταγωνιστικότητας θα αποτελέσει μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση και ανάλυση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις συνθήκες λειτουργίας και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, ως πηγή καταγραφής, παρακολούθησης και ανάλυσης των επιδόσεων των επιχειρήσεων θα αποτυπώσει την παρούσα κατάσταση διερευνώντας τις προοπτικές εξέλιξης και τις δυνατότητες δυναμικής παρουσίας και συμβολής τους σε κλαδικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων και δράσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που να λαμβάνει υπόψη του:
- τις προτεραιότητες και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- τις απόψεις και προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου,
- τις επιπτώσεις της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και
- τις επιλεγμένες καλές πρακτικές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στοχεύει στην αποτύπωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονται οι παρακάτω δείκτες: απασχόληση, επίπεδο κατάρτισης, απόκτηση και χρήση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τιμές εισροών-εκροών, προστιθέμενη αξία, εξαγωγές, αξία, ηλικία και διάρθρωση πάγιου κεφαλαίου, αριθμοδείκτες οικονομικής δραστηριότητας, χρήση τεχνολογιών, ενσωμάτωση καινοτομιών, νομική μορφή.
Οι κατηγορίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας του έργου, με στόχο την εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων για το σχεδιασμό και την άσκηση δράσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους, είναι οι ακόλουθες
- Αγροτοβιομηχανία (Γ: 10-18)
- Χημική βιομηχανία και βιομηχανία μετάλλων (Β: 7, 9, Γ:19-25)
- Βιομηχανία μηχανημάτων και εξοπλισμού, τεχνολογική καινοτομία(Γ: 26-33)
- Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και κατασκευές(ΣΤ: 41-43, Η:49-53,Ι: 58-61)
- Τουρισμός(Θ:55-56,Ν:77-82)
- Εμπόριο(Ζ:45-47)
- Εξαγωγές(όλοι οι ΚΑΔ που συμβάλλουν στις εξαγωγές)
- Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες(Κ:64-66,Λ:68)
- Ορυχεία και Ενέργεια(Β:5, 6, 8, 9, Δ:35)
- Νερό, επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων(Ε: 36-39)