Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Στασινόπουλος: Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανική πολιτική και τη νέα οικονομία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, Μιχάλης Στασινόπουλος, ανέφερε ότι «μολονότι βλέπουμε ορισμένες ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης, είναι αδιαμβισβήτητο ότι η Ελλάδα επλήγη αρκετά από την πανδημία, λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας της. Είχαμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μεταφορές και έτσι επηρεαστήκαμε πάρα πολύ από την πανδημία».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, «το πρώτο δίδαγμα είναι ότι δεν πρέπει να ξαναδούμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, πιο εξωστρεφές και αυτό συνδέεται με μεγαλύτερη καινοτομία και περισσότερες δεξιότητες στην οικονομία». Η συνεισφορά της μεταποίησης σε ένα τέτοιο μοντέλο είναι αποδεδειγμένη σε όλο τον κόσμο.

«Να μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις»

«Το σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση πόσο θέλει να αλλάξει η ελληνική οικονομία σε μία πιο εξωστρεφή, πιο πράσινη και πιο ανταγωνιστική οικονομία. Το ζήτημα για εμάς είναι πως θα μετατρέψουμε τα λόγια σε πράξεις, πόσο γρήγορα θα κινηθούμε προς αυτή την αλλαγή» επισήμανε ο κ. Στασινόπουλος.

Ειδικότερα από την στιγμή που η μεταποίηση είναι χαμηλή ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της χώρας και ό,τι η Ελλάδα βιώνει επενδυτικό χάσμα εδώ και πολλά χρόνια.

Ανθεκτική η ελληνική μεταποίηση

Ωστόσο, τόνισε, ότι «η μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα παρά τις διαδοχικές κρίσεις και τις χρόνιες αδυναμίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, έχει αποδείξει την αντοχή της και πιστεύω ότι μπορεί να συνδράμει πολύ στον δρόμο της ανάκαμψης. Ακόμα όμως πρέπει να καλύψουμε το gap από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους ανταγωνιστές μας που προχωρούν γοργά στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα στο σχέδιο ανάκαμψης

Υπογράμμισε ότι ο κόσμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι είναι τώρα, οπότε «πρέπει να διορθώσουμε χρόνιες αδυναμίες ως βιομηχανία και αναμένουμε πιο ισχυρά κίνητρα στο σχέδιο ανάκαμψης αναφορικά με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Ο κ. Στασινόπουλος θεωρεί ότι οι δανειακές διευκολύνσεις που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο για τις ανάγκες της απανθρακοποίησης, αλλά και για την κυκλική οικονομία και κατανάλωση.

Επεσήμανε με έμφαση ότι «το πράσινο δεν ισχύει μόνο για την Ενέργεια, ισχύει για όλες τις πτυχές της παραγωγής. Έτσι λοιπόν τα κίνητρα για την προσαρμογή πρέπει να καλύπτουν τα πάντα και όχι μόνο την ενεργειακή μετάβαση. Οι πολιτικές ανάκαμψης σε άλλες χώρες φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα».

Στρεβλώσεις από το... taxonomy regislation

Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ανησυχούμε για την έλλειψη κινήτρων, για το εύρος τους. Και μιλάμε και για πιθανές στρεβλώσεις στο μέλλον και για πρόστιμα σε εταιρείες που σχετίζονται με το taxonomy regislation αλλά και την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως».

Ευρώπη ίσων ευκαιριών

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής σημείωσε ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία ούτως ώστε ο βιομηχανικός τομέας να τύχει σε όλη την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, για να υπάρχει συνοχή στην Ευρώπη και να αποφύγουμε διχασμούς, προβλήματα και χάσματα τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να προκύψουν».

Ο χρόνος είναι κάτι παραπάνω από χρήμα

Ανέφερε ακόμη στην τοποθέτησή του ότι, «ο χρόνος είναι κάτι περισσότερο από χρήμα καθώς αλλάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Η ικανότητα να κινηθούμε γρήγορα και να προσαρμοστούμε αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον. Είναι το διαβατήριο για να μην μείνουμε πίσω. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε».

Χρήματα στην πραγματική οικονομία

Τέλος, αναφορικά για πως θα δαπανηθούν τα χρήματα από τα ταμείο ανάκαμψης, τόνισε «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μικρών επιχειρήσεων αλλά και clusters ελληνικών επιχειρήσεων. Να δοθούν στοχευμένα ώστε να βοηθήσουν και τη θέση της Ελλάδας. Αν διοχετευθούν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία θα γίνει πιο σταθερή και η Ευρώπη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ