Ενεργητικό ακινήτων ύψους 1 δισ. ευρώ έχει θέσει ως στόχο πενταετίας η διοίκηση της Premia Properties, σύμφωνα με τα όσα είπε ο CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαρκάζος, με αφορμή την δρομολογηθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος «είμαστε μία μία νέα φιλόδοξη εταιρεία που θέλουμε να μεγαλώσει αρκετά. Θέλουμε βέβαια να μείνουμε εισηγμένη στο χρηματιστήριο και να εξελιχθούμε σε εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών».
Είναι επενδυτική και όχι developer
Χαρακτήρισε την Premia Properties ως μία εναλλακτική επιλογή στον κλάδο του real estate και για τους μικρούς επενδυτές, αν και στο πλάνο της είναι η μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Αυτή τη στιγμή πάντως είναι καθαρά επενδυτική, δεν είναι developer.
Αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει η Premia να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μαρκάζος ανέφερε ότι αυτοί περιλαμβάνουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις, καθώς και εισφορές περιουσιακών στοιχείων και εξαγορές άλλων εταιρειών.
Τα δεδομένα της ΑΜΚ
Σχετικά με την ΑΜΚ που δρομολογείται στην τιμή των 1,44 ευρώ/μετοχή, ήδη κατατέθηκε το ενημερωτικό στις στην κεφαλαιαγορά, στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να πάρει την έγκριση και να «τρέξει» την δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του ερχόμενου μήνα. Τα 27,5 εκατ. ευρώ αφορούν την συνολική εισφορά σε είδος (από 7 ακίνητα 6 εταιρειών και από 2 ομολογιακά δάνεια που εκδόθηκαν από την Premia). Παράλληλα ποσό έως 47,5 εκατ. ευρώ αφορά σε μετρητά.
Διάθεση για ποσοστό κάτω του 50% από τον βασικό μέτοχο
Ο κ. Μαρκάζος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ιδιωτική τοποθέτηση – ένα κομμάτι που θα αφαιρεθεί από το σύνολο της δημόσιας προσφοράς – ενώ για τους βασικούς μετόχους οι οποίοι προτίθενται να βάλουν 5,5 εκατ. Ευρώ στην ΑΜΚ υπογράμμισε ότι πρόθεσή τους είναι να αυξηθεί το free flow στην εταιρεία και να μειωθεί το ποσοστό τους κάτω ακόμη και από το 50% σε σχέση με το 56,9% που είναι σήμερα. Μετά την ΑΜΚ η Premia θα έχει περιουσιακή βάση 169 εκατ. Ευρώ και έως 44,5 εκατ. Ευρώ μετρητά για αναπτυξιακή χρηματοδότηση.
Ετήσιες αποδόσεις άνω του 8%
Η Premia εστιάζει την στρατηγική της στον κλάδο των Logistics όπου ήδη έχει ακίνητα 175.000 τ.μ. με ετήσιες αποδόσεις άνω του 8%. Οι δύο άλλοι τομείς αφορούν σε b-boxes και σε ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία). Αναφέρθηκε ειδικότερα σε μία συμφωνία ΣΔΙΤ με την ΚΤΥΠ για 10 σχολεία η οποία θα δώσει 135 εκατ. Ευρώ για αμοιβές τα επόμενα 20 χρόνια και 30 εκατ. συνολικές διανομές για τον μέτοχο
Σε γενικές γραμμές, όπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, η εταιρεία ψάχνει για αποδόσεις άνω του 7%, κάτι το οποίο «επιτυγχάνουμε καθώς μπορούμε και βρίσκουμε καλά ακίνητα μέσω πολλαπλών πηγών αναζήτησης»
Μεγάλες προοπτικές για τα logistics
Για τον κλάδο των Logistics θεωρεί ότι έχει πολλές προοπτικές καθώς η Ελλάδα ωφελείται από την γεωγραφική της θέσης, τις βελτιωμένες υποδομές, αλλά και την παγκοσμιποοίηση που δημιουργεί αλυσίδεςαξίας που μπορεί να είναι διάσπαρτες. Να μην παράγονται δηλαδή προϊόντα σε μία χωρα αλλά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις γα τη διακίνησή τους μέσα σε αυτήν. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, οι εισηγμένες εταιρείες real estate στην Δυτική Ευρώπη που είναι εστιασμένες στα logistics εμφανίζουν premium 25% έναντι του NAV, όταν οι άλλοι τομείς διαπραγματεύονται με discount.
Η Premia παραμένει εστιασμένη στις παραδοσιακά ισχυρές περιοχές για logistics όπως είναι το Θριάσιο, η Ελευσίνα, η Μαγούλα και ο Ασπρόπυργος, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η Σίνδος.
Ο κ. Μαρκάζος πρόσθεσε ότι «θα αναπτύξουμε και άλλους πυλώνες στο real estate – δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο σε έναν – αλλά να έχουμε ισορροπία για την σωστή ανάπτυξη». Αναφέρθηκε κυρίως στα οικιστικά ακίνητα, καθώς ξενοδοχεία και γραφεία δεν ενδιαφέρουν την δεδομένη στιγμή την εταιρεία.
Στο νο 145 του πλανήτη
Παραδέχτηκε τέλος ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλα κράτη σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο doing business σχετικά με την ποιότητα κατοχύρωσης ακινητων είμαστε νο 145 στον πλανήτη. Έχουμε μεγάλα κόστη και τρομερή γραφειοκρατία. Δεν έχουμε καν κτηματολόγιο που υπάρχει ακόμα και στις βαλκανικές χώρες».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!