Οι βιοεπιστήμες κατέχουν τα πρωτεία μεταξύ των τομέων δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece που παρουσίασε σε εκδήλωση για τη διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:
Στην πρώτη θέση είναι οι βιοεπιστήμες με 14,1%, ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%, το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1%, η διαφήμιση 7%, τα μεγάλα δεδομένα (6%), η χρηματοοικονομική τεχνολογια (5%), η μεταποίηση (4,3%), το ηλεκτρονικό εμπόριο (4%), τα ναυτιλιακά και το ανθρώπινο δυναμικό (3% το καθένα), η διασκέδαση (2,3%), η εκπαίδευση (2%) και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς (24%).
Η λίστα με γνώμονα τον αριθμός των εργαζόμενων
Στη λίστα που αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στο οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως είπε ο υφυπουργός, πάλι κυριαρχούν οι βιοεπιστήμες έχοντας το 11%, η διαφήμιση με 8,3%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4%, τα μεγάλα δεδομένα με 7% και ο τουρισμός με 6,4%. Ακολουθούν τα ναυτιλιακά με 4,8%, η διασκέδαση με 4,4%, η αγροτεχνολογία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση με 4,3% ο κάθε τομέας, η χρηματοοικονομική τεχνολογία με 4,1%, η μεταποίηση με 2,2% το ανθρώπινο δυναμικό με 2,1% και τέλος υπάρχουν και οι άλλοι τομείς με 29,4%.
«Ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οι βιοεπιστήμες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας κυριαρχούνε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να το στηρίξουμε. Το γνωρίζαμε, το υποπτευόμασταν όλοι μας αλλά είναι κάτι τώρα που έχουμε επίσημα στοιχεία» τόνισε ο υφυπουργός.
Ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά περιφέρεια
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα ποσοστά των νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική περιφέρεια στην χώρα. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, έχουμε τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας και από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ότι:
- 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
- Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%.
- Η Κρήτη με 6,5%.
- Και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%.
Ο κ. Δήμας εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Όπως είπε: «Το πρώτο συμπέρασμα από τα στοιχεία, πέραν του 0% στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά την εποχή που η απολιγνιτοποίηση κυριαρχεί στην συζήτηση, είναι ένα ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει και έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους περιφερειάρχες και ειδικότερα με τους περιφερειάρχες στις περιφέρειες όπου τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά -είναι κάτω 1%- για να δούμε πως μπορούμε μαζί να δημιουργήσουμε οικονομικά κίνητρα ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.
Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν γίνεται σε όλους τους τομείς, διότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχουνε ακαδημαϊκά ιδρύματα εκεί πέρα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις θα σας πω ότι υπάρχουνε και καλύτερες προϋποθέσεις».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!