Διπλάσια μεγέθη αναμένεται να έχει η Mytilineos τα επόμενα 2-3 χρόνια, σύμφωνα με τη εκτίμηση του Προέδρου του ομίλου Ευάγγελου Μυτιληναίου. Την εκτίμηση αυτή έκανε μιλώντας στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με βάση την σημερινή ανάπτυξη της εταιρείας και την ανοδική πορεία των αγορών.
Ο κ. Μυτιληναίος επίσης ανακοίνωσε νέα δεκαετή συμφωνία με την Glencore αξίας 1,6 δισ. δολάρια για την προμήθεια αλουμίνας με fixed τιμή για τα επόμενα 4 χρόνια, αλλά και τη λήξη της σύμβασης της Αλουμίνιο Ελλάδας με τη ΔΕΗ από το 2023, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα και τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας συμφωνία ΔΕΗ - Αλουμίνιο Ελλάδος μέχρι το 2023 για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο.
Όπως είπε στόχος είναι το "πρασίνισμα" της Αλουμίνιο της Ελλάδος, που θα είναι πραγματικότητα από το 2023 και μετά, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε επίσης θα έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι τα δικαιώματα ρύπων επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, και επέβαλαν την απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ, αλλά επιφέρουν αύξηση κόστους και γενικά στην ενέργεια. Το θέμα των ρύπων επηρεάζει την Mytilineos, όπως είπε, στο κόστος του αλουμινίου και στην ενέργεια που χρησιμοποιεί και για αυτό είχε προαναγγείλει η εταιρεία το πρασίνισμα της παραγωγής αλουμινίου. «Σύντομα δεν θα μπορεί να παραχθεί αλουμίνιο από ενέργεια που παράγεται από άνθρακα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με ΑΠΕ
Ο Πρόεδρος της εταιρείας παρουσίασε την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης των έργων ΑΠΕ του ομίλου.
- Στην Ελλάδα, όπως είπε, από τα 1480 MW της Εγνατίας, τα 572 θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το καλοκαίρι και στην αποθήκευση έχει αιτηθεί 25 έργα αποθήκευσης.
- Στο εξωτερικό, έχει 507 MW υπό κατασκευή, εκ των οποίων τα 120 MW παραδίνονται από μέρα σε μέρα στην Αυστραλία. Επίσης 444 MW είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται και 788 MW (από για 362 MW που ήταν το Φεβρουάριο) τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στα τέλη του 2021.
Και υπάρχει χαρτοφυλάκιο 4.000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, σημείωσε.
Μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου.
Επίσης αποφάσισε τη διανομή μετοχών στα στελέχη της εταιρείας σε 5 φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει το 2021. Αφορά 2.750.000 από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας, που θα δοθούν ως ανταμοιβή στα στελέχη και θεωρείται οικειοθελής παροχή.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευθυγράμμιση των πολιτικών της εταιρείας με τα διεθνή best practices, αλλά και να ταυτίσει τα κίνητρα του μάνατζμεντ με αυτά των μετόχων.
Στα στελέχη επίσης θα μοιραστούν δωρεάν 700.000 μετοχές της εταιρείας, ως επιβράβευση για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!