Νέα
  • ΓΔ: 1532.68 -0.44%
  • Τζίρος: 34,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι εξελίξεις με την ασφαλιστική City Insurance στη Ρουμανία δεν ήταν... κεραυνός εν αιθρία

ασφαλιστικές εταιρίες
Πηγή: Pixabay

Οι εξελίξεις με την εταιρεία City Insurance στην Ρουμανία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Τα πρώτα μηνύματα για προβλήματα στη Ρουμανία είχαν έρθει εδώ και 5 χρόνια περίπου και ακούγονταν στα ασφαλιστικά... στέκια. Όμως η εταιρεία στην Ελλάδα εντάσσεται στο καθεστώς των ασφαλιστικών εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) και εποπτεύεται απο την ρουμανική εποπτική αρχή. Κατάφερνε δε να βρίσκει ρευστότητα και να ασφαλίζει ένα μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων εξαιτίας του ανταγωνιστικού (χαμηλού) ασφαλίστρου.

Πάνω από 150.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η εταιρία έχει στην Ελλάδα πάνω από 150.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα και άνω από 800 συνεργάτες. Μεγάλο μέρος του ασφαλισμένου στόλου είναι κυρίως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σε τουριστικές περιοχές και αστικά κέντρα. Όπως αναφέραμε, στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ΕΠΥ στην Ελλάδα λειτουργεί κανονικά και από την στιγμή που υπάρχει διάδοχη μετοχική κατάσταση στον μητρικό όμιλο στη Ρουμανία, θα αναλάβει αυτός τα ανοίγματα (ύψους περίπου 170 εκατ. Ευρώ) που έχει ο ασφαλιστικός όμιλος. 

Ο κρατικός διαχειριστής στη Ρουμανία και ο νέος Ολλανδός μέτοχος 

Την προηγουμενη εβδομάδα, η εποπτική αρχή της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority ενημέρωσε ότι στην ασφαλιστική επιχείρηση Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., με έδρα στη Ρουμανία, τοποθετήθηκε ως προσωρινός Διαχειριστής το εγγυητικό σχήμα της χώρας Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), με εντολή διάρκειας 4 μηνών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και τη διασφάλιση της συνετής και χρηστής διαχείρισης της επιχείρησης. 

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η City Insurance, ο επενδυτικός όμιλος Vivendi International με έδρα τη Ρουμανία κατέληξε σε συμφωνία με την I3CP Holdings, για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του (85,23%). Το Διοικητικό Συμβούλιο της Vivendi ενέκρινε τη συναλλαγή, η οποία υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021.

ΕΠΥ: Kαθεστώς που δημιούργησε κόντρες 

Στην Ελλάδα οι ΕΠΥ κατέχουν μερίδιο 17% στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ του 2020, το μερίδιο των ΕΠΥ στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου έφτασε στο 17,32% το πρώτο εννεάμηνο του 2020, από 16,99% το 2019.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες έκαναν την εμφάνισή τους από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες την κοινοτική νομοθεσία που επέτρεπε το συγκεκριμένο καθεστώς (δηλαδή να εποπτεύονται από τις εποπτικές αρχές που έχουν την έδρα τους και να πουλούν ασφάλειες στην ελληνική αγορά).

Οι επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα διαμαρτύρονταν για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς ήταν υποχρεωμένες να τηρούν όλες τις κεφαλαιακές προυποθέσεις και θεσμικές δικλείδες που απαιτούσε η εποπτεία (εκείνη την εποχή το Υπουργείο Εμπορίου, από το 2010 η Τράπεζα της Ελλάδος) γεγονός που τους ανάγκαζε να πουλούν με πολύ πιο αυξημένα ασφάλιστρα από ότι οι ΕΠΥ οι οποίες πουλούσαν με 30% - 40% χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Παρά τις παρατεταμένες διαμαρτυρίες των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών προς τις εκάστοτε εποπτικές αρχές, περί αθέμιτου ανταγωνισμού από τις ΕΠΥ, η απάντηση πάντα ήταν ότι η κατάσταση είναι νομότυπη λόγω κοινοτικού δικαίου και ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν (οι εποπτικές αρχές) είναι να επιβάλουν πρόστιμα σε περιπτώσεις που οι ΕΠΥ δεν λειτουργούν σωστά προς τους ασφαλισμένους.

Σταδιακά, και με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα (ελληνικές και ξένες θυγατρικές) προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις ασφαλίστρων κατά 50% εντός της δεκαετίας 2010-2020. Έτσι σταδιακά οι ΕΠΥ έχασαν το σημαντικό στρατηγικό τους πλεονέκτημα, το χαμηλό ασφάλιστρο, και η δυναμική τους περιορίστηκε.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει την εποπτική ευθύνη μέχρι το σημείο των - όποιων - καταγγελιών πελατών τους για μη σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπιση ζημιών. Δεν μπορεί να επιβάλλει ελέγχους  στα οικονομικά στοιχεία τους, τα οποία τα επιβλέπει η εποπτική αρχή στην έδρα της εταιρείας. 

Ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές άλλων κρατών, ώστε όταν προκύπτει πρόβλημα να επιβαλει μέτρα στην Ελλάδα...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ