«Εμείς ως επιχείρηση αλλά και οι μέτοχοί μας ενδιαφερόμαστε πολύ για το περιβάλλον και για όλους τους στόχους του ESG. Είχαμε πρόσφατα μία συζήτηση με τον διευθυντή του ESG, μιας ασφαλιστικής εταιρείας που είναι επενδυτής μας, και μας είπε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον τομέα του ESG σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τους δείκτες μας». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Χάρης Σαχίνης, CEO της ΕΥΔΑΠ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (Compete.gr) και το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EPLO) για τον νέο κλιματικό νόμο.
Ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι «κάθε σταγόνα νερού είναι πολύ πολύτιμη, πρέπει να την αγαπάμε, να την προστατεύουμε. Εμείς πλέον επενδύουμε περισσότερα χρήματα για να μη χάνεται νερό από τα διάφορα σπασίματα στο δίκτυό μας. Μέχρι τώρα επενδύαμε λιγότερο από 0,5% κάθε χρόνο, αυτό το ποσοστό το έχουμε ανεβάσει στο 2%».
Δεν εφαρμόζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο
Αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, σημείωσε ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια ΚΥΑ του 2017 που δημιουργεί προβλήματα καθώς δεν υπάρχει ο σωστός τρόπος εφαρμογής της. Υπάρχουν πολλά συναρμόδια υπουργεία, περιφέρειες και δήμοι που κάνουν δύσκολο να βρεις άκρη και να κάνεις γρήγορα τα πράγματα».
Ανακύκλωση
Εκτός από τις υποδομές η ΕΥΔΑΠ προωθεί και την ανακύκλωση του νερού, αναφέροντας ότι «υπάρχουν αρκετά κυβικά νερού που τα χάνουμε στη θάλασσα. Αυτό θα μπορούσαμε να το στείλουμε κάπου για άρδευση. Εμείς ήδη κάνουμε αντλήσεις από μικρότερα λύματα και τις χρησιμοποιούμε για άρδευση σε πάρκα. Έχουμε μια πιλοτική μονάδα στον Δήμο Ζωγράφου».
Νέα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων
Για το μέλλον η εταιρεία προωθεί τη δημιουργία τριών κέντρων επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, τα οποία τώρα καταλήγουν σε βόθρους. «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αστική και περιαστική χρήση, για άρδευση σε ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων, για βιομηχανική χρήση κ.ά. Αυτό θα βοηθήσει στο να ρίξουμε και τη θερμοκρασία και να μη χάσουμε το νερό», τόνισε ο κ. Σαχίνης.
Το Αριάδνειο Υδραγωγείο
Τέλος, ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε σε ένα υδραγωγείο 2.000 ετών που υπάρχει, το Αριάδνειο, «από το οποίο θα πάρουμε νερό για οκτώ δήμους, από την Πάρνηθα μέχρι την πλατεία Κολωνακίου, για άρδευση», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «το νερό είναι και ενέργεια. Εμείς έχουμε ήδη υδροηλεκτρικά στον Μόρνο, ένα μικρό υδροηλεκτρικό στην Ψυτάλλεια και θέλουμε γενικότερα να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που έρχεται από τον Εύηνο και τον Μόρνο μέχρι την Αθήνα».