Νέα
  • ΓΔ: 1393.32 -0.31%
  • Τζίρος: 34,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δ. Παπαλεξόπουλος - ΣΕΒ: Η Ελλάδα μπορεί να είναι μεταξύ των κερδισμένων της πράσινης συμφωνίας

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι μεταξύ των κερδισμένων της πράσινης συμφωνίας. Θα χρειαστεί να δουλέψουμε στοχευμένα και συστηματικά γι’ αυτό, αλλά είναι στο χέρι μας να πετύχουμε». Έτσι έκλεισε την τοποθέτησή του στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στο πάνελ που είχε θέμα την πράσινη ενεργειακή μετάβαση ο κ. Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η ελληνική παραγωγή, η ελληνική μεταποίηση μπορούν να βγουν σημαντικά ενισχυμένες από την πράσινη συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα. Θα πρέπει να το κερδίσουμε. Στον ΣΕΒ στηρίζουμε πλήρως την φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Όχι μόνο γιατί αυτή είναι μία ηθικά σωστή προσέγγιση για τον πλανήτη. Αλλά και γιατί, εφόσον υλοποιηθεί αποτελεσματικά, θα μας επιτρέψει να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου θα συνδυάζει και περιβαλλοντική επιβιωσιμότητα, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική ευημερία».

Πολυσύνθετη πρόκληση

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία πολυσύνθετη πρόκληση, του τρόπου που παράγουμε, του τρόπου που εργαζόμαστε και του τρόπου που συνεργαζόμαστε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η επιτυχία απαιτεί συντονισμένη δράση και συνεργασία από όλους: κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, επιστήμονες, καταναλωτές και πολίτες πρέπει όλοι να ευθυγραμμιστούμε και να πάμε προς την ίδια κατεύθυνση.

«Ας φανταστούμε ένα τρίγωνο, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή και δύο φιλόδοξες ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές στις δύο βάσεις του. Δηλαδή οι παρεμβάσεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή να συμπληρωθούν από μία στοχευμένη ενεργειακή πολιτική που να εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για όλους, καθώς και μία proactive βιομηχανική πολιτική η οποία να εξασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή θα μπορεί να ανταγωνιστεί με Τρίτες Χώρες κατά τη διάρκεια της μετάβασης» επισήμανε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής του άνθρακα

Για την Ελλάδα ανέφερε σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το κλίμα ότι, η γεωγραφική θέση της χώρας μας στην άκρη της Ευρώπης την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής του άνθρακα, καθώς πολλές γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα η Τουρκία δεν δεσμεύονται από περιορισμούς και κόστος στον άνθρακα. «Συνεπώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα για πολλές βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, μια εξέλιξη με άμεσες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, στις εισαγωγές και την απασχόληση και βέβαια χωρίς θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» υπογράμμισε.

Αποτελεσματική λειτουργία του Target Model

Παράλληλα εκτίμησε ότι στην ενεργειακή μας πολιτική μπορούμε να ωφεληθούμε άμεσα από τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη σημαντική χρηματοδότηση και από την Ευρώπη, ώστε να πετύχουμε την μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία του Target Model, να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων και συνδέσεων με άλλες χώρες και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε το ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος με την σειρά του μπορεί να ενισχύσει την πράσινη μετάβαση. Η μετάβαση αυτή δεν θα είναι ανέξοδη και πρέπει να προσέξουμε να μην ξεφύγει το κόστος της ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Δημιουργία νέου πλαισίου για τη βιομηχανική πολιτική

Τέλος σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική πολιτική, αυτή, θεωρεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ότι θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλά και να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις σε τομείς και clusters όπου συντρέχουν ανταγωνιστικές προϋποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αδειοδότηση, το κόστος ενέργειας, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κράτους και επιχειρήσεων, τη διαφάνεια, τις σύγχρονες δεξιότητες αλλά και στην ενθάρρυνση των καταναλωτών να κάνουν πράσινες επιλογές.

«Η πράσινη μετάβαση δεν θα έχει μόνο... νικητές»

Τέλος υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα περιλαμβάνει μόνο… νικητές. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι δίκαιη και να στηρίξει αποτελεσματικά άτομα, κλάδους ακόμα και γεωγραφικές περιοχές που θα αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο ανηφορικό δρόμο. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε η ελληνική μεταποίηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς από το 1990 μέχρι το 2019 έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 29% έναντι 22% του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η συμφωνία RWE - ΔΕΗ

Στάθηκε επίσης σε πιο πρόσφατα στοιχεία, όπου η ελληνική μεταποίηση επέδειξε σημαντικές αντοχές στην πανδημία και συνεχίζει να αυξάνει την εξωστρέφειά της. «Πολλές επιχειρήσεις επενδύουν ήδη στο πράσινο μέλλον τους. Οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι πολλές και η διαθέσιμη χρηματοδότηση πλούσια. Μόνο η φαντασία μας μπορεί να μας περιορίσει. Η συνεργασία της RWE με την ΔΕΗ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανάμεσα σε πολλά τολμηρά και φιλόδοξα σχέδια που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται. Η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό, όχι μόνο έχει ενστερνιστεί το όραμα, αλλά παίζει έναν ηγετικό ρόλο αλλά και ιδιαίτερα υποστηρικτικό».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ